Yatırım fonu gelirlerine yeni vergi düzenlemesi: Resmi Gazete'de yayımlandı

Yatırım fonu gelirlerine yeni vergi düzenlemesi: Resmi Gazete'de yayımlandı

Yatırım fonu dünyasında vergi oranları yeniden şekillendi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belirli fon gruplarında vergi muafiyeti korunurken, kapsam dışındaki fon kazançları için stopaj oranı yüzde 17,5 olarak belirlendi. Özellikle hisse senedi yoğun fonlar ve uzun vadeli gayrimenkul/girişim sermayesi fonları "sıfır vergi" avantajını sürdürüyor.

Sermaye piyasalarını ve bireysel yatırımcıların portföy tercihlerini doğrudan etkileyecek kritik bir düzenleme yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırım fonlarından elde edilen kazançların vergilendirilmesinde yeni bir yol haritası çizdi.

"SIFIR VERGİ" AYRICALIĞI HANGİ FONLARDA SÜRÜYOR?

Resmi Gazete’de yayımlanan 11107 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı stratejik yatırım araçları teşvik edilmeye devam ediyor. Buna göre;

Yerli sermaye piyasalarına derinlik katan bu fonlarda %0 vergi avantajı bozulmadı.

İki yıldan fazla süreyle elde tutulan Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) ve Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) kazançlarında da %0 vergi oranı uygulanmaya devam edecek.

SERBEST FONLARA VE DİĞER FONLARA YENİ DÜZENLEME

Ekonomim'in haberine göre, yeni kararın en dikkat çekici noktası, daha önce farklı oranlara tabi olan veya istisna kapsamında kalan bazı fon gruplarının vergi yükünün artırılması oldu:

Kapsam dışındaki diğer yatırım fonu kazançları için vergi oranı %17,5 olarak netleştirildi.

TEFAS’ta (Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu) işlem görmeyen hisse senedi yoğun serbest fonlar bu istisnanın dışında tutuldu. Bu fonlardan elde edilen kazançlar artık yeni vergi oranına tabi olacak.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN