Yeni asgari ücretle birlikte kıdem tazminatları kaç TL olacak?

Yeni asgari ücretle birlikte kıdem tazminatları kaç TL olacak?

Önümüzdeki haftalarda kesinleşmesi beklenen asgari ücret miktarı, pek çok kalemi doğrudan ya da dolaylı şekilde etkiliyor. Çalışanları en çok ilgilendiren alanlardan biri de hiç şüphesiz kıdem tazminatları. Artan asgari ücretle birlikte kıdem tazminatlarında da bir yükselme bekleniyor. Peki, yeni asgari ücret, milyonlarca çalışanın kıdem tazminatını nasıl etkileyecek? Yeni rakamlar kaç TL olacak? İşte, konuya ilişkin SGK Uzmanı Özgür Kaya'nın değerlendirmeleri haberimizin detaylarında...

Milyonlarca işçinin heyecan içerisinde beklediği yeni asgari ücret rakamları birçok kalemi de beraberinde değiştirecek. Bunların başında da kuşkusuz kıdem tazminatı geliyor. Hali hazırda uygulanan yönetmeliğe göre, kıdem tazminatları tavan ve taban şeklinde hesaplanıyor. Bu durumda en çok merak edilen konu, ‘Yeni asgari ücretle birlikte kıdem tazminatları kaç TL olacak?’ sorusunun cevabı olmaya devam ediyor. Milyonları ilgilendiren bu konuyu sizin için araştırdık ve haberimizde paylaştık.

YENİ ASGARİ ÜCRETLE BİRLİKTE KIDEM TAZMİNATLARI KAÇ TL OLACAK?

cnntürk.com’a konuşan SGK Uzmanı Özgür Kaya, yeni asgari ücret ile birlikte tavan ve taban kıdem tazminatlarında yaşanacak değişimin nasıl olacağına ilişkin konuştu. Birbirinden kritik değerlendirmelerde bulunan Kaya, ‘15 gün sonra ayrıldıklarındaki tazminat ile bugün ayrıldıklarında alacakları tazminat arasında yüzde 50 bir fark olacak. En düşük ve en yüksek taban neye göre belirleniyor? Bu rakam 11 bin 402 lira 2023’ün ikinci altı aylık dönemine ilişkin rakam bu hesaplamada bunun altında olması mümkün değil. Tavanı ise 23 bin 489 lira memur maaş kat sayısı ile alakalı bir hesaplama’ ifadelerini kullandı.

yeni-proje-25-001.jpg

KIDEM TAZMİNATINDA DİĞER SENARYOLAR

Asgari ücrete gelebilecek olası zam oranlarına göre kıdem tazminatında yaşanacak değişimleri değerlendiren Kaya, ‘Asgari ücrete yüzde 45 zam gelirse kıdem tazminatı tavanı tabanı 11 bin liradan 16 bin 532’ye yükselecek. Peki yüzde 48 zam gelirse o zaman da 16 bin 874 liraya yükselmiş olacak yani 10 yıl çalışan bir kişi daha önceden 110 bin TL tazminat alırken bu rakam 160 bin liraya çıkmış olacak, yani yüzde 50 artış olacak. Asgari ücrette yüzde 50 artış olursa o zaman da 17 bin 103 liraya kıdem tazminatının tabanı oturmuş olacak, tavanı da enflasyon rakamı ve memur maaş katsayısı ile belli olacak ve burası da 27 bin seviyesine çıkmış olacak. 1 Ocak tarihine sarktıkları takdirde bu rakamlara ulaşmış olacaklar’ cümlelerini kurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN