'Yüksek enflasyon kasım ve aralıkta da devam edecek'

'Yüksek enflasyon kasım ve aralıkta da devam edecek'

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil, Türkiye'nin yüksek bir enflasyonla karşı karşıya olduğunu belirterek "Yüksek enflasyon kasım - aralık'ta da devam edecek. Yüzde 20’nin biraz altında olması, bizi çok mutlu etmemeli. Çünkü bundan sonra artışlara devam edilecek. Doğalgaza yüksek bir zam yapıldı. Hane halkına zam gelmemiş olsa da elektriğe ve çeşitli mallara yansıyacaktır" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları aylık yüzde 2.39 , yıllık yüzde 19.89 arttı ve beklentilerin altında kaldı. Beklenti aylık 2.50, yıllık 20.01 şeklindeydi. Çekirdek enflasyon da yüzde 16.82'de kaldı.

Yıllık en düşük artış yüzde 5,29 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 7,88 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 8,08 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 13,12 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 27,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller ve yüzde 23,03 ile ev eşyası oldu.

Bloomberg HT yayınına bağlanan Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil, Türkiye'nin yüksek bir enflasyonla karşı karşıya olduğunu söyledi. Fertekligil, açıklanan rakamlarla ilgili şu yorumları yaptı:

"Biraz beklentilerden düşük geldi. Manşet enflasyonu yüzde 2,5 dolayında bekliyordum ama 2,39 geldi. Aslında çok bir şey fark etmiyor çünkü yüzde 20’ye dayanıyor. Çekirdek enflasyon piyasa beklentilerini çok etkileyecek bir rakam değil. Yüksek bir enflasyonla karşı karşıyayız. Yüksek enflasyon kasım-aralık'ta da devam edecek. Yüzde 20’nin biraz altında olması, bizi çok mutlu etmemeli. Çünkü bundan sonra artışlara devam edilecek. Doğalgaza yüksek bir zam yapıldı. Hane halkına zam gelmemiş olsa da elektriğe ve çeşitli mallara yansıyacaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN