Yüksek kiraya 6 formülle çözüm! 5-10 yıl kiracı olanlar dikkat: Tüm detaylar ortaya çıktı

Yüksek kiraya 6 formülle çözüm! 5-10 yıl kiracı olanlar dikkat: Tüm detaylar ortaya çıktı

Yüksek kiraya 6 formülle çözüm! 5-10 yıl kiracı olanlar dikkat: Tüm detaylar ortaya çıktı. Yüksek kira artışlarına karşı alınacak 6 adımlık önlemler ortaya çıktı! Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarıyla ilgili çözümler vatandaşların gündeminde önemli bir yer tutuyor. Fahiş kira fiyatları, birçok kiracının şikayet ettiği konular arasında yer alırken, bu soruna engel olmak için yeni uygulamaların açıklanmasıyla birlikte önlemler alınması planlanıyor. Son olarak duyurulan çalışmanın detayları ortaya çıktı. Buna göre, yüzde 25 kira artışı sınırı süresi uzatılacak ve yüksek kira fiyatlarının olduğu illerde memurlara il ve ilçe bazında kira desteği sağlanacak. İşte fahiş kiralarla ilgili yeni düzenlemenin detayları... İşte detaylar...

Yüksek kiraya 6 formülle çözüm! 5-10 yıl kiracı olanlar dikkat: Tüm detaylar ortaya çıktı. Yüksek kira artışlarına karşı alınacak 6 adımlık önlemler ortaya çıktı! Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarıyla ilgili çözümler vatandaşların gündeminde önemli bir yer tutuyor.

 Fahiş kira fiyatları, birçok kiracının şikayet ettiği konular arasında yer alırken, bu soruna engel olmak için yeni uygulamaların açıklanmasıyla birlikte önlemler alınması planlanıyor. Son olarak duyurulan çalışmanın detayları ortaya çıktı. Buna göre, yüzde 25 kira artışı sınırı süresi uzatılacak ve yüksek kira fiyatlarının olduğu illerde memurlara il ve ilçe bazında kira desteği sağlanacak. İşte fahiş kiralarla ilgili yeni düzenlemenin detayları... İşte detaylar...

kiralık ev

YÜKSEK KİRALARA 6 FORMÜLLÜ ÇÖZÜM 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Özellikle yüksek kiralar, vatandaşların sık sık şikayet ettiği sorunlar arasında yer alıyor. Bu soruna çözüm bulmak için kapsamlı bir düzenleme planlanıyor. Yeni dönemde, yüksek kira fiyatlarının vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla hızlı adımlar atılacağı belirtiliyor. Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları ve ilgili kurumların, kira harcamalarını düşürme konusunda çok yönlü çalışmalar yaptığı ifade ediliyor. İşte fahiş kira artışlarına karşı alınacak önlemlerin ayrıntıları... İşte o ayrıntılar...

kiralık ev

Sabah gazetesinde yer alan haberlere göre, kira artışlarının yüzde 25'lik sınırlamaya tabi tutulması 11 Haziran 2022-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. Aşırı yüksek kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak.

Yüksek kiraları kontrol altına almak için atılacak adımlardan biri, kamu çalışanlarına yönelik kira desteği olacak. Büyükşehirlerdeki memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı sağlanacak. Kamuda görevli kadrolu, sözleşmeli memurlar ve kamu işçilerinin bu destekten yararlanması planlanıyor. Ortalama kira fiyatları ve bölgesel diğer fiyatlar göz önünde bulundurularak bir geçinme endeksi oluşturulacak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde kira tutarları değerlendirilerek yaşamı kolaylaştıracak ve harcamaları azaltacak miktarlar belirlenecek.

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz'da sona erecek. Geçen yıl getirilen bu uygulamanın 1 yıl daha uzatılması planlanıyor. Bu sürece kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25'lik sınırlama geçerli olacak, ancak 5 yıldan uzun süreli sözleşmeler bu düzenlemenin dışında kalacak.

1 Temmuz öncesi veya sonrası 5 yılını dolduran kiracılar, ev sahibiyle anlaşmazlık durumunda kira tespit davası açma hakkına sahip olacaklar. Ancak beş yılın altındaki sözleşmeler için kira tespit davası açılamayacak.

Kira artışlarına ilişkin yasal düzenleme Adalet Bakanlığı koordinasyonunda diğer ilgili bakanlıkların katkılarıyla yapılıyor. Yasal düzenleme kapsamında "hapis cezası, adli para cezası veya para cezası" gibi üç alternatif üzerinde çalışılıyor. Taşınmazın yaşına, büyüklüğüne, kat konumuna, konumuna ve niteliğine göre bölgesel değerler belirlenecek.

1 Eylül'den itibaren, devam eden kiracı-ev sahibi sorunlarında arabulucuya başvurmak zorunlu hale geliyor. Kira ile ilgili anlaşmazlıklar için önce arabulucuya gidilmesi gerekiyor ve ardından dava açılabiliyor. Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırına tabi olmadan belirleniyor. Kira bedelinin belirlenmesinde TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre değişim oranı ve benzer konutların fiyatları dikkate alınıyor.

Eğer kira sözleşmesi 10 yılı aşıyorsa, ev sahibi en az 3 ay önceden bildirimde bulunarak sözleşmeyi sonlandırma hakkına sahip. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kiracı, kira başlangıcından itibaren 10 yıl geçtikten sonra fesih bildirimiyle sözleşmeyi sonlandırabiliyor.

Ev sahibinin bildirimine rağmen konutu boşaltmayan kiracılar hakkında tahliye davası açılabiliyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN