Erdoğan ve Tarım Bakanı'nın açıklamaları çelişti: Tarlada azaldı depoda çoğaldı

Erdoğan ve Tarım Bakanı'nın açıklamaları çelişti: Tarlada azaldı depoda çoğaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMO'nun çiftçinin elinde kalan 1 milyon 250 bin ton patatesi, 250 bin ton kuru soğanı ve 750 bin ton çeltiği alacağını ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtacağını açıkladı. Aynı gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise yaptığı yazılı açıklamada 300 bin ton patates, 40 bin ton kuru soğan ve 75 bin ton çeltik alınacağını duyurdu. İşte aynı gün yapılan açıklamalardaki rakam çelişkileri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlediği toplantıda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan ve 750 bin ton çeltiği satın alınacağını duyurdu.

Erdoğan'dan birkaç saat önce Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de aynı konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada ise "300 bin ton patates, 40 bin ton kuru soğan ve ticarete konu edilememiş 75 bin ton civarında çeltik bulunduğunu ve bu mahsulleri TMO'nun alacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı rakamlar ile Bakan Pakdemirli'nin açıkladığı rakamlar arasındaki fark ise vatandaşların kafasını karıştırdı. 

ERDOĞAN: 1 MİLYON 200 BİN TON PATATES 250 BİN TON KURU SOĞAN 750 BİN TON İSE ÇELTİK ALINACAK

11 Nisan Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde Uluslararası Demokratlar Birliği Kadın Kolları ve Gençlik Kolları MKYK üyelerini kabul ettiği toplantıda çiftçinin elinde kalan patates, soğan ve çeltiğin alınarak Ramazan boyunca ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacağını açıkladı. 

Erdoğan yaptığı açıklamada 'pandemi döneminde yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçilerin ürünlerinin bir kısmı elinde kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan, 750 bin ton çeltik satın alınacak. Çiftçinin satın alınan ürünü ise vatandaşa ücretsiz dağıtılacak.' dedi.

TARIM VE ORMAN BAKANI: 300 BİN TON PATATES, 40 BİN TON KURU SOĞAN VE 75 BİN TON ÇELTİK 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise yine aynı gün yaptığı açıklamada yemeklik patates ve kuru soğan alımlarında miktar sınırlaması olmayacağını, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerden tüketilebilir nitelikteki ürünlerin tamamının alınacağını bildirdi. Bakanlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla çeltik alımlarına da başlandığını duyurdu. 

bekir-pakdemirli.jpgTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

İŞTE AJANSLARIN GEÇTİĞİ AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde otel, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurt içi ve yurt dışı piyasalarda patates ve soğan tüketiminin gerilediğine işaret edilerek tüketimin azalmasının stokların artmasına ve fiyatların üretici aleyhine düşmesine neden olduğu belirtildi. Bu durum karşısında çiftçinin olumsuz etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile TMO'nun, üreticilerden yemeklik patates ile kuru soğan alımı yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlara 81 il valilikleri aracılığıyla dağıtımı ile görevlendirildiği anımsatıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin patates ve soğan dağıtımına ramazan öncesi başlanmasıyla ilgili açıklamalarının kamuoyuna yansıdığı ifade edildi.

TMO'nun dün yemeklik patates, bugün ise kuru soğan alımlarına başladığı, bu alımlarda herhangi bir miktar sınırlamasının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, "Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, tüketilebilir nitelikteki ürünlerin tamamı alınacaktır. Alımı yapılan patates ve soğanlar ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılmak amacıyla başta büyükşehirlerimiz olmak üzere 81 ilimize sevk edilerek valiliklerimiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bedelsiz dağıtılacaktır." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca salgın nedeniyle toplu tüketim yerlerinin kapalı olması, pirinç tüketiminin azalması, iç ve dış piyasalardaki fiyat gerilemelerinin, çeltik fiyatlarının düşmesine ve üretici elinde stok kalmasına sebep olduğu vurgulanan açıklamada, yeni üretim döneminde çeltik istihsalinde bir azalma olmaması ve üreticilerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması ile TMO çeltik stoklarının güçlendirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda 2020 yılı mahsulü TMO çeltik alım fiyatlarının yukarı yönlü revize edilerek alımlara başlandığı aktarıldı.

Üreticilerden alınan çeltiklerin TMO tarafından stoklanacağı ve görev tanımı kapsamında bilahare piyasa regülasyonu amacıyla kullanılacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Üreticilerimiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için başlatılan bu çalışma bakanlığımız, valiliklerimiz ve üretici örgütlerimizle koordineli bir şekilde yürütülmektedir. Bakanlığımız verileri ve piyasa tespitlerine göre, halen üreticilerimizin elinde 2020 yılı mahsulü arz fazlası yaklaşık 300 bin ton patates, 40 bin ton kuru soğan ve ticarete konu edilememiş 75 bin ton civarında çeltik bulunduğu değerlendirilmektedir."

PATATESİ DEPODA ÇÜRÜYEN ÇİFTÇİ: DEVLET, İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA PATATES ALIMINA BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın depolarda kalan patates ve soğanların alınacağını aylar sonra duyurmasına çiftçilerden tepki geldi. Nevşehirli çiftçi, "Devlet patates alımına iş işten geçtikten sonra başladı. Bu saatten sonra devletin patates alımı demek, çiftçinin intiharı demek. İyi patatesi olan 4 kişi kaldı. Onlardan patates alınıyor şu an. İki üç aydır aramadığımız yer kalmadı. Ama hiçbir sonuç vermedi. Gelgelelim nisan geldi, taze patates çıktı. Şu an patates almaya kalkıyorlar" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın depolarda kalan patates ve soğanların alınacağını aylar sonra duyurmasına çiftçilerden tepki geldi. Nevşehirli çiftçi, "Devlet patates alımına iş işten geçtikten sonra başladı. Bu saatten sonra devletin patates alımı demek, çiftçinin intiharı demek. İyi patatesi olan 4 kişi kaldı. Onlardan patates alınıyor şu an. İki üç aydır aramadığımız yer kalmadı. Ama hiçbir sonuç vermedi. Gelgelelim nisan geldi, taze patates çıktı. Şu an patates almaya kalkıyorlar" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çiftçilerin depolarda kalan patates ve soğanları satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz olarak dağıtılacağını duyurdu. Çiftçiler, bakanlığın bu hamlesinde geç kaldığını patates ve soğanlarının depoda çürüdükten sonra satın alınmasının bir işe yaramayacağını söyledi.

"TAZE PATATES ÇIKTI, ŞU AN PATATES ALMAYA KALKIYORLAR"

Nevşehir Derinkuyu Kuyulutatlar köyündeki bir çiftçi, “Devlet patates alımına iş işten geçtikten sonra başladı. Bu saatten sonra devletin patates alımı demek, çiftçinin intiharı demek. İyi patatesi olan 4 kişi kaldı. Onlardan patates alınıyor şu an. Alınsın millet faydalansın. ama iş işten geçtikten sonra alınıyor. Bu mahsulün devlet tarafından yazılıp bedelinin ödenmesi gerekir. İki üç aydır aramadığımız yer kalmadı. Milletvekilleri, il başkanları, Tarım Bakanı’nın danışmanları… Ama hiçbir sonuç vermedi.  Gelgelelim nisan girdi. Taze patates çıktı. Şu an patates almaya kalkıyorlar.

"MALİYETİNE PATATES ALACAĞIZ DİYORLAR. PEKİ BU BORÇLAR NASIL ÖDENECEK?"

İzmir’in Kiraz İlçesindeki çiftçi Mehmet Kani ise, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Tarım Bakanı’mız açıklama yapmış, ‘Çiftçinin elinde kalan patatesleri soğanları fakir halkımıza bedava dağıtacağız’ diye.  Biz de sevinmiştik. Ama sonra gördük ki maliyetlere diyor. Bu sertifikalı tohumun kilosu 4 bin lira Tarım Kredi’lerde. Biz bunları devletimize maliyetine verelim.  O zaman mazotumuzu, ilacımızı, gübremizi her şeyimizi maliyetine alalım devletten madem. Hem yüzde 12 yüzde 18 faizle borçları yapılandırma yapacaklar. Ondan sonra da ‘Çiftçinin elindeki ürünü maliyetine alacağız’ diyorlar. Peki bu borçlar nasıl ödenecek sayın bakanım Bekir Pakdemirli? Söyleyin bir anlatın bunu. Çiftçi para kazanamayacak faturalarını ödeyemeyecek. Ondan sonra maliyetine ürün alıp çiftçinin elinden halka dağıtacaklar. Peki yurtdışından aldığınız gıdaları maliyetine mi alıyorsunuz. Yurtdışındaki çiftçiler bunu maliyetine mi veriyor?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN