DEVA Partisi'nden patates-soğan dağıtımı tepkisi: Destekler yabancı çiftçilere veriliyor

DEVA Partisi'nden patates-soğan dağıtımı tepkisi: Destekler yabancı çiftçilere veriliyor

DEVA Partili Birol Aydemir, vatandaşa yapılan patates-soğan dağıtımında açıklanan rakamlardaki çelişkilere dikkat çekerek, desteklerin yabancı ülkelerin çiftçilerine verildiğini ileri sürdü.

Pandemi döneminde zor günler geçiren esnafa destek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından çiftçinin elinde kalan 250-300 bin ton patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltiğin satın alınarak vatandaşa ücretsiz dağıtılacağı açıklanmıştı. DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir yaptığı basın açıklamasında patates, soğan ve çeltiğin üreticilerden alınıp vatandaşa dağıtılmasını değerlendirdi. Aydemir, iktidar tarafından yapılan açıklamalarda ifade edilen rakamların çelişkili olduğunun altını çizerek, yapılan desteklerin yabancı üreticilere verildiğini iddia etti.

Aydemir'in konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

‘ÇELTİK ÜRETİMİ KADAR PİRİNÇ DAĞITACAĞINI SÖYLEYEN BİR İKTİDAR VAR’

“Çeltik üretimi kadar pirincin üreticiden alınıp dağıtılacağı söylendi. Yapılan yanlış anlaşılınca, 1 milyon 200 bin ton alınacağı söylenen patates 200 bin ton diye revize edildi. 200 bin ton patates dağıtılmayacağını da göreceğiz. Soğan ve pirincin de 40-50 bin ton civarında dağıtılacağını göreceğiz. Bu şunu gösteriyor: İktidar ne ürettiğinin ve elinde ne kaldığının farkında değil. Farkında olan bir iktidar bu kadar havada uçuşan rakamları telaffuz etmez. Vatandaşa çeltik üretimi kadar bedava pirinç dağıtacağını söyleyen bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidarın verilerden haberi yok.”

Aydemir, dağıtım sırasında oluşan izdihamı yoksulluğun göstergesi olarak niteledi:

‘PATATES SOĞAN MİLLİYETÇİLİĞİ YAPIYORLAR’

“TIR’lara bayraklar koyarak patates-soğan milliyetçiliği yapıp dağıtıyorlar. Kaymakamların, vali yardımcılarının çıkıp resmî açıklamalarını görüyoruz. Kilosu 1-1,5 TL olan patates-soğanın dağıtımındaki görüntüler ülkemiz adına utanç vericidir. Gerçek yoksulluğun en somut göstergedir.”

‘ÜRETİCİDEN ZARARINA PATATES ALAN İKTİDAR, 5 KAT FAZLASINI İTHAL ETTİ’

“Patates-soğanlar üreticinin maliyetinin altında fiyata alındı. Maliyeti 90 kuruş ila 1 TL arasında olan patatesin kilosu 60 ila 85 kuruşa alınıp dağıtıldı. Yani üreticiden zararına mal alındı. Aynı iktidar ithalatta ne yaptı? Patateste üreticiden aldığının 5 katı fazlasını ithal etti. Mevcut iktidar destekleri yerli üreticimize değil, yabancı çiftçilere veriyor.”

‘FİYATLAR DÜŞÜNCE YANINDA OLMAZ, ARTINCA HAİN İLAN EDER’

“Tarımda üretim bolluğu olduğunda fiyatlar hemen düşer. Bu iktidar, fiyatlar düştüğünde de üreticinin yanında yer almaz. Fiyat yükseldiğinde ise geçen yıl olduğu gibi depolara baskın yapılır, üretici ve tüccar vatan haini ilan edilir. Sonra ithalat serbest bırakılır, fiyatlar düşer. Bu kısır döngü devam eder. Bunlar tarımda bir plan ve programın olmadığını gösteriyor.”

İktidarın çiftçinin yanında yer alması için öncelikle bir tarım bakanına sahip olması gerektiğini söyleyen Aydemir şu ifadeleri kullandı:

‘CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÛMET SİSTEMİNDE BAKANLAR SEKRETER OLDU’

“Gerçek bir tarım politikasının olması için gerçek bir tarım bakanının olması gerekir. Şu anda bir tarım bakanı var mı, yok mu diye sorabiliriz. Tarım bakanının yokluğu Cumhurbaşkanı için bir şey ifade etmiyor. Bu tam da cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin beklediği bir sistem. Zaten her şeye kendisi karar verdiği için bir bakana da ihtiyaç yok. O yüzden bakanlar sekreter oldular. Eğer bu ülkede planlı, programlı tarımsal üretim yapılmasını istiyorsak önce liyakatlı, işini bilen bir tarım bakanı atamalıyız. Bir tarım bakanına sahip olmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanı da atadığı bu bakanı dinlemeli, ona değer vermeli. Ancak o zaman çiftçinin yanında yer alabiliriz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN