Erkan Baş kimdir, kaç yaşında, nereli? "Solculuk fakirliği ortadan kaldırmaktır"

Erkan Baş kimdir, kaç yaşında, nereli? "Solculuk fakirliği ortadan kaldırmaktır"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi bölümünden mezundur. İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri bölümünde öğretim görevlisi olarak dersler verdi. Üniversitedeki yemekhane işçilerinin haklarına dair verdiği mücadele sonucu okul yönetimi tarafından görevinden uzaklaştırıldı. İşte, Erkan Baş biyografisi...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'sağ-sol' kavramlarına karşı olduğunu söylediği açıklamalarını 'talihsizlik' olarak değerlendirdi. Baş, "Bizim bildiğimiz solculuk fakirlere yardım etmek değil fakirliği ortadan kaldırma işi. Fakirlere yardım ederler ki istedikleri düzen devam edebilsin. Fakirlik olduğu sürece bunu ortadan kaldırma işi 'sol' olmaya devam edecek" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun bu yaklaşımının yanlış bir ön kabule dayandığını söyleyen Baş, "Türkiye'de toplum sağcıdır. Dolayısıyla 'bizim onlara seslenmemiz için onlar gibi olduğumuzu anlatmamız lazım' gibi strateji merkezlerinin ürettiği bir akılla hareket etmek doğru değil. İşçilerin emekçilerin yoksulların hakkını savunmak, bağımsızlığı savunmak, aydınlanma mücadelesi vermek ve her tür ırkçılığa karşı halkların kardeşliğinden ve barıştan yana olmak solculuktur" ifadelerini kullandı.

1034420509-0-101-1200-776-1200x0-80-0-1-b5efeef01961ef5e5c0692639e1c2243.jpg

ERKAN BAŞ'IN HAYAT HİKAYESİ

14 Temmuz 1979 tarihinde Almanya'nın Berlin kentinde dünyaya geldi. Erkan Baş aslen Yugoslavya göçmeni Boşnak'tır. Ailenin Yugoslavya'daki soyadı Jusoviç'ti. Babası Almanya'ya çalışmaya giden işçilerdendi. Annesi bir dönem tekstil işçiliği yapmış ev hanımıdır.

Erkan Baş; ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Bilim Tarihi bölümünde gerçekleştirdi.

Bir süre İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri bölümünde misafir öğretim görevlisi olarak dersler verdi. Üniversitedeki yemekhane işçilerinin haklarına dair verdiği mücadele sonucu okul yönetimi tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

ERKAN BAŞ'IN SİYASİ KARİYERİ

Genç yaşta Sosyalist İktidar Partisi (SİP) üyesi olan Erkan Baş, bu partide ve devamında kurulan Türkiye Komünist Partisi'nde (TKP) çeşitli görevlerde bulundu. İstanbul örgütünde faaliyet gösterdi, partinin İstanbul İl Sekreterliğini yaptı, Örgüt Bürosu'nun ve Merkez Komitesi'nin içinde yer aldı. Partinin 1 Mayıs 2008 eylemlerinde Taksim Meydanı'ndaki basın açıklamasını gerçekleştirdi.

TKP 9. Kongresi'nde Aydemir Güler genel başkanlık görevini bıraktı, onun yerine Erkan Baş genel başkanlık görevine seçildi. TKP Genel Başkanlığı parti temsiliyetinin kolaylaşması için alınan kongre kararıyla yürürlüğe girdi. Bu hamle istenen başarıyı getirmeyince, Parti Merkez Komitesi yaklaşık 6 ay sonrasında 'genel başkanlık' makamını kaldırdı. TKP, Parti Merkez Komitesi tarafından kolektif önderlikle yönetilmeye başlandı.

124272568-192371669026167-6058116494291282511-n.jpg

2014'te yaşanan ayrışma sonrasında Halkın Türkiye Komünist Partisi safında bulunan Erkan Baş, genel sekreter oldu.

2018 Türkiye genel seçimleri için Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) milletvekili seçilen Erkan Baş, 11 Ekim 2018 tarihinde Türkiye İşçi Partisi'ne geçerek burada Genel Başkan seçildi.

ÖZEL YAŞAMI

1979 doğumlu olan Erkan Baş, 2021 yılı itibarıyla 42 yaşındadır ve evlidir.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @erkbas.tip, Twitter'da @erkbas kullanıcı adıyla yer almaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN