Facebook kişisel verileri paylaşıyor mu? Facebook Cambridge Analytica skandalı nedir, ne oldu?

Facebook kişisel verileri paylaşıyor mu? Facebook Cambridge Analytica skandalı nedir, ne oldu?

Sosyal medyadaki kişisel veriler günümüzün en önemli sorunlarından birisi. Facebook kişisel verileri paylaşıyor mu? Facebook - Cambridge Analytica skandalı ile siyasi seçimlerde sosyal medya kullanıcı bilgilerinin sızdırıldığı ve seçim malzemesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Özellikle ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın yarışında Facebook kullanıcılarının kişisel verileri seçim kampanyalarında kullanılmıştı. Facebook - Cambridge Analytica skandalı olarak anılan facebook veri sızdırma olayının detayları ve Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram gibi medyaların kişisel verileri kullanıcılardan habersiz kullanmasının detaylarını derledik.

Facebook kişisel bilgilerimizi kullanıyor mu? Whtasapp kişisel verileri Facebook ile paylaşıyor haberlerinin ardından mobil telefon ve sosyal medya kullanıcıları endişle duymaya başladı. Facebook - Cambridge Analytica skandalının ABD'de Trump'ın başkanlık seçiminde ayyuka çıkması ile gündeme gelen Facebook kişisel veri sızdırma konusuna dair iddiaların sonu gelmiyor. Facebook'un kurucusu Mark Zuckenberg veri sızdırma hadisesi sonraısnda ABD'de mahkeme çıkmış ve yargılanmıştı. 

FACEBOOK KİŞİSEL VERİLERİ PAYLAŞIYOR MU?

'Mobil uygulamalar hassas bilgileri Facebook ile paylaşıyor', 'Facebook, Whatsapp ile veri paylaşıyor ', 'Facebook kişisel verilerin siyasi seçimlerde kullanılmasına izin veriyor' gibi iddilar haber sitelerinde sıkça karşımıza çıkıyor. peki, Facebook kişilsel verileri, kredi kartı bilgilerini başkalarıyla paylaşıyor mu? Facebook, Whatsapp, Instagram'daki bilgilerimiz güvende mi? İşte detaylar ve veri sızıdırılmasına dair önemli iddialar.

FACEBOOK: 87 MİLYON KİŞİNİN VERİSİ SIZDIRILDI

Facebook, yaklaşık 87 milyon kişiye ait verinin Cambridge Analytica adlı politik danışmanlık şirketi ile uygunsuzca paylaşılmış olabileceğini açıkladı. ABD merkezli sosyal medya şirketi, verisi sızdırılan kişilerin bazılarının ülke dışından olabileceğini bildirdi.

ABD’li sosyal medya şirketi Facebook, politik seçimlere müdahale etmek amacıyla Cambridge Analytica şirketinin yaklaşık 87 milyon kişinin verilerine uygunsuz bir şekilde ulaşmış olabileceğini duyurdu. Bu rakam daha önce iki şirket arasında muhbirlik yapan Christopher Wylie tarafından 50 milyon olarak açıklanmıştı.

19-03/03/mark.jpg

CAMBRİDGE ANALYTİCA SKANDALI NE?

2014 yılında Facebook kullanıcılarına sunulan bir kişilik testinin, 50 milyon kullanıcıya ait bilgilerin politik manipülasyon amacıyla kullanıldığını ortaya çıkardı.

2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nde Donald Trump’ın kampanyası için çalışan Cambridge Analytica (CA) isimli politik danışmanlık şirketi, Facebook kullanıcılarına sunulan bir kişilik testinden elde ettikleri verileri seçim sonuçlarını etkilemek amacıyla gerçekleştirdiği dijital manipülasyon çalışmalarında kullandı. Facebook’a bir haftada 50 milyar dolar değer kaybettiren skandal, CA’nın eski bir çalışanı tarafından ortaya çıkarıldı.

İşte sakndalın kronolojisi:

1. ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında çalışan danışmanlık şirketi Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz şekilde topladığı ortaya çıktı. Skandalı ortaya çıkaran Christopher Wylie, Facebook ve Instagram’da yasaklandı.

2. Dünyanın dört bir yanından insanlar, skandalın ortaya çıkmasının ardından #deletefacebook kampanyasıyla kullanıcıları Facebook hesaplarını silmeye davet etti. Bunlara Facebook’un 19 milyar dolara satın aldığı WhatsApp’ın kurucusu Brian Acton da katıldı.

19-03/03/face.jpeg

3. Facebook, suçlunun Cambridge Analytica ve onun için kullanıcı verilerini toplayan This is Your Digital Life uygulamasının yaratıcısı Dr. Aleksandr Kogan olduğunu, Mark Zuckerberg ve ekibinin söz konusu skandal yüzünden gece gündüz çalıştığını açıkladı.

4. Cambridge Analytica'nın Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Nix’in izinsiz toplanan kullanıcı verilerini kullanarak Donald Trump’a seçimi kazandırdıklarını söylediği bir gizli çekim video ortaya çıktı. Nix görevden alındı.

5. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Facebook’un 50 milyon kullanıcı verisini Cambridge Analytica’ya kasıtlı sunduğu şüpheleri doğrultusunda şirket hakkında soruşturma başlattı. Şirkete verilebilecek para cezasının 2 trilyon dolara kadar çıkabileceği belirtildi.

19-03/03/mark-zuckenberg.jpg

6. Skandalın ortaya çıkmasıyla Facebook bir hafta içerisinde 50 milyar dolar değer kaybetti. Facebook'un düşüşünü, diğer teknoloji ve sosyal medya şirketlerinin hisselerinde yaşanan kayıplar takip etti.

7. Facebook tarafından suçlanan This is Your Digital Life uygulamasının yaratıcısı Dr. Aleksandr Kogan, CA ve Facebook’un kendisini günah keçisi olarak öne sürdüklerini söyledi. Dr. Kogan, olayın perde arkasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

8. Dünyanın dört bir yanından Facebook kullanıcıları hesaplarını kapatmaya başladı. Eğer Facebook kullanmaya devam ediyorsanız, yukarıdaki rehberden bilgilerinizi nasıl güvende tutacağınızı öğrenebilirsiniz.

9. Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook hakkında iki dava açıldı. Davacılar, Facebook’un federal yasaları çiğnediğini, haksız rekabette bulunduğunu ve sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia ediyor 

Cambridge Analytica, bir anket uygulaması aracılığıyla toplanan milyonlarca Facebook kullanıcısına ait verileri 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nin ve Brexit referandumunun sonuçlarını etkilemek için kullanmakla suçlanıyor.

2014 yılında 87 milyon Facebook kullanıcısına ait verileri uygunsuz şekilde topladığı ve müşterilerinin amaçları doğrultusunda kullandığı ortaya çıkan Cambridge Analytica, tüm operasyonlarını durdurma kararı aldı.

Facebook, şirket kapansa bile Cambridge Analytica üzerinde yürüttükleri araştırma ve soruşturma faaliyetlerinin devam edeceğini duyurdu.

19-03/03/facebook.jpg

FACEBOOK WHATSAPP İLE VERİ PAYLAŞIYOR

Facebook, Whatsapp satın alımının ardından kullanıcılarının Whatsapp verilerini kullanıp kullanmayacağı konusunda gelen sorulara reklam amaçlı kullanım olabilir şeklinde cevaplamıştı. Fakat 2016 yılında yapılan bu açıklamanın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra gelen yeni bir açıklama, veri paylaşımı konusuna verilen en net açıklama oldu.

Geçtiğimiz günlerde Facebook‘tan gelen resmi açıklamayla birlikte, Facebook Whatsapp ile veri paylaşıyor iddialarına açık bir cevap verdi. Peki Facebook, Whatapp ile veri paylaşıyor mu?

Gelen açıklamaya göre özellikle Avrupa ülkelerinden gelen baskıların sonuç verdiği gözüküyor. Facebook, Whatsapp verilerini reklam amacı dışında herhangi bir şekilde kullanmadığını ve kullanıcıların bu durumu da ayarlardan açıp kapatabileceğini belirtti. Kişisel verilerle kazancının büyük bir bölümünü karşılayan Facebook, yaptığı bu açıklamayla kullanıcıları inandırabilmiş gibi gözükmüyor.

WALL STREET: KULLANICI VERİLERİ PAYLAŞILIYOR

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, son dönemde veri ihlali skandallarıyla gündeme gelen Facebook hakkında yeni bir iddia ortaya attı. 

Gazetenin haberine göre, Wall Street Journal'ın 70 uygulama üzerinde yaptığı testlerde, bu uygulamaların kalp sağlığı, tansiyonu, hamilelik durumu, almayı düşündüğü evin fiyatı gibi hassas bilgilerini kaydettikten saniyeler sonra Facebook ile paylaştığı tespit edildi. 

Kullanıcıların, Facebook ile herhangi bir ilişkisi olmasa bile verilerinin bu sosyal medya platformu ile paylaşıldığına dikkat çekilen haberde, söz konusu verilerin kullanıcıların bilgileri ve istekleri dışında paylaşıldığı ileri sürüldü. 

Wall Street Journal'ın incelediği ve on milyonlarca kullanıcısı olan uygulamalar arasında, Apple Store'da en çok indirilen sağlık uygulamalarından biri olan "Instant Heart Rate" ve emlakçılık sitesi "Realtor.com" da bulunuyor.

Sosyal medya platformu Facebook'tan, Wall Street Journal'a konuyla ilgili yapılan açıklamada, gazetenin haberinde bahsi geçen uygulamalara, hassas verilerin gönderilmemesi için uyarıda bulunulduğu, uygulamaların bu uyarıya uymaması halinde şirketin adım atacağı belirtildi. 

Söz konusu uygulamaların, internet reklamları için Facebook ile veri paylaşımında bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Uygulama geliştiricilerine, kullanıcılarına bizimle paylaştıkları bilgiler konusunda açık olmalarını zorunlu kılıyoruz." ifadesi kullanıldı.

19-03/03/app-031918-fakebook-facebook-cambridge-sl7chm3d3uoxb0rszjxlmw.jpg

FACEBOOK VE VERİ SKANDALLARI

Facebook'un daha önce kullanıcı verilerini reklam ve veri analiz firmalarıyla paylaşması tartışmalara konu olmuş, analiz firması Cambridge Analytica'nın, milyonlarca Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD ve İngiltere'de kritik seçim ve referandum süreçlerini etkilemek üzere kullandığı ortaya çıkmıştı.

Şirketin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, nisan ayında ABDSenatosu ve Temsilciler Meclisi'nde, şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili oturumda soruları yanıtlamıştı.

Sosyal medyadaki kişisel veriler günümüzün en önemli sorunlarından birisi. Facebook kişisel verileri paylaşıyor mu? Facebook - Cambridge Analytica skandalı ile siyasi seçimlerde sosyal medya kullanıcı bilgilerinin sızdırıldığı ve seçim malzemesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Özellikle ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın yarışında Facebook kullanıcılarının kişisel verileri seçim kampanyalarında kullanılmıştı. Facebook - Cambridge Analytica skandalı olarak anılan facebook veri sızdırma olayının detayları ve Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram gibi medyaların kişisel verileri kullanıcılardan habersiz kullanmasının detaylarını derledik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN