Filiz Çağman, 81 yaşında hayatını kaybetti

Filiz Çağman, 81 yaşında hayatını kaybetti

Tarihçi, elyazması ve minyatür sanatı uzmanı Filiz Çağman 81 yaşında hayatını kaybetti.

Dünyanın sayılı elyazması ve minyatür sanatı uzmanlarından biri olarak tanınan Filiz Çağman, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra Sakıp Sabancı Müzesi’nde danışman olarak görev aldı.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çağman’ın ölümüyle ilgili, “Topkapı Sarayı Müzesi müdürlerimizden Filiz Çağman’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyoruz. Kültür hayatımıza ve müzeciliğimize önemli katkılarda bulunan merhumeye rahmet, yakınlarına sabırlar dileriz” açıklamasında bulundu.

 

 

FİLİZ ÇAĞMAN KİMDİR?

1940 yılında Edirne’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Estetik ve Sanat Tarihi Enstitüsü, Türk ve İslam disiplininden 1964 yılında mezun oldu.

1964- 1997 yılları arasında Topkapı Sarayı Yazma Eserler Kütüphanesi’nde elyazma kitap, minyatür, hat sanatları uzmanı olarak görev yaptı. Çağman, koleksiyondaki nadide eserleri gün ışığına çıkararak ulusal ve uluslararası alanda araştırmacılara açtı.

1971’de İstanbul Üniversitesi’nden “Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Hazine 762 no.lu Nizami Hamse’sinin Minyatürleri” konulu teziyle doktor unvanını aldı.

Topkapı Sarayı Müzesi’nde on yılı aşkın bir süre ulusal ve geniş katılımlı “Sanat Tarihi Araştırmaları Haberleşme Seminerleri”ni düzenledi. Meslektaşları Nurhan Atasoy ve Zeren Tanındı ile birlikte minyatür ve cilt sanatına ilişkin eserler verdi. Asıl uzmanlık alanı olan minyatürlü yazmalar dışında saray nakkaşhanesi Ehl-i Hiref teşkilatı hakkında da çalışmalar yaptı.

1997 yılında Topkapı Sarayı Müzesi’ne müdür olan Çağman, 2005 yılında bu görevden emekli olana dek, müdürlüğün yanı sıra Topkapı Sarayı’nın diğer bölümlerindeki koleksiyonlar üzerinde de çalıştı.

2001’de İspanyol (Katalan) “Anticuarios Reales Atarazanos” Vakfı tarafından altın madalya ödülüne değer görüldü. 2002’de Topkapı Sarayı Müzesi’ne “Tarihi ve Kültürel Miras” alanında Vehbi Koç Ödülü’nü kazandırdı.

Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra Sakıp Sabancı Müzesi danışmanı oldu. Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde Ocak 2005’te açılan ve büyük ilgi gören “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600” başlıklı serginin küratörlüğünü Nazan Ölçer ve David Roxburgh ile birlikte yaptı.

Çağman, hayatının son yıllarını doğduğu Edirne’de geçirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN