Fotoğrafa bak

Fotoğrafa bak

Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Ruhani ile bugün kritik bir zirve gerçekleştireceği Soçi’de sürpriz bir misafir ağırladı, Suriye lideri Esad ile görüştü. Kremlin, Putin ve Esad’ın Soçi’de yapılacak üçlü zirvede alınacak kararların hayata geçirilebileceğinden emin olmak için görüştüğünü açıkladı.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Suriye iç savaşı 7. yılına girerken son dönemde bölgesel çözümlerde anlaşan Ankara-Moskova-Tahran üçlüsü kritik bir zirve gerçekleştiriyor. Kazakistan’ın başkenti Astana’da varılan anlaşma ile İdlib başta olmak üzere Suriye’deki bazı noktalarda çatışmasızlık sürecini başlatan üç ülkenin liderleri bugün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi ağırlayacak olan Soçi’de ana gündem Suriye’deki siyasi çözüm arayışı. Liderler zirvesinin Türkiye açısından bir diğer kritik başlığı ise PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Afrin’deki varlığı ve Rusya’nın Soçi’de düzenleyeceği Suriye Halkları Kongresi’ne (SHK) bu unsurları davet etmesi. Türkiye, Cenevre görüşmelerine katılımını engellediği ve Suriye diplomasisinde kırmızı çizgisi haline gelen PYD’nin siyasi çözüm arayışlarında dahlini kesin olarak reddediyor. Moskova ise Ankara’nın itirazına rağmen ertelediği kongreye PYD’nin katılımı yönündeki soruları kaçamak cevaplarla geçiştiriyor. Yine Soçi’de düzenlenmesi planlanan SHK’ya PYD’nin katılıp katılmayacağının bugünkü liderler zirvesinde ele alınması bekleniyor. 

17-11/22/screenshot_1.png

Rusya lideri Putin, Suriye’nin kaderinin de tayin edecek kritik zirveden bir gün önce Soçi’de sürpriz bir konuk ağırladı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. 11 saatlik görüşmede oldukça sıcak görüntüler veren Putin ve Esad’ın gündemi de bugünkü zirvede ele alınacak konulardı. Rusya’nen neredeyse tüm komuta kademesi ve üst düzey bürokratlarının da katıldığı görüşmede Putin, Esad’ı ‘terörle mücadeledeki başarısı’ nedeniyle tebrik ederken, Suriye Devlet Başkanı da ülkesinin Rusya tarafından kurtarıldığını söyledi. Siyasi sürece dikkat çeken Putin “Siz barış isteyen herkesle çalışmaya hazırsınız” dedi. Esad ise “Özellikle teröristler karşısında ciddi zafer kazanmamızın ardından siyasi sürecin ilerletilmesini istiyorum. Biz geçmişe bakmak istemiyoruz. Siyasi barış sürecinde isteyen herkesle diyalog kurmaya hazırım” ifadelerini kullandı. Esad’ın askeri operasyonların sona erdiği yönündeki açıklamasına değinen Putin “Askeri operasyon gerçekten sona eriyor. Artık en önemlisi siyasi sürece geçmektir” diye konuştu.

Putin-Esad görüşmesine dair açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Putin, Esad’la yarın (bugün) alınacak kararların havada kalmayıp hayata geçirileceğinden emin olmak için görüştü” dedi.  

Öte yandan Esad’ın birçok kez teşekkür ettiği Putin’in, ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud’la telefon görüşmesi gerçekleştiremesinin beklendiği öğrenildi. 

MUHALİFLERİN RİYAD TOPLANTISI ERTELENDİ

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bugün başlaması planlanan Suriye muhalefeti toplantısı ertelendi. Toplantı ileri bir tarihe bırakıldı. Toplantının, muhalifler arasındaki ihtilaflar ve bunun sonucunda önceki gün başta Müzakere Yüksek Komitesi Genel Koordinatörü Riyad Hicab ve diğer bazı muhalif liderlerin istifa etmesi nedeniyle ertelendiği belirtiliyor. Bazı muhaliflerin Riyad’a ulaştığı, toplantı için ihtilaflı konuların görüşüldüğü, aradaki pürüzler giderildikten sonra geniş katılımlı toplantının yapılacağı kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN