Fransız vizöründen sınırları aşan nehirler

Fransız vizöründen sınırları aşan nehirler

Toplumsal ve çevresel konularda uluslararası basın için foto muhabirliği yapan Fransız gazeteci Franck Vogel ‘Sınır Aşan Nehirler: Paylaşımdaki Su’ sergisiyle Brahmapoutra, Nil, Kolorado, Şeria, Mekong ve Ganj nehirlerinde yolculuğa çıkarıyor.

İstanbul Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nde açılan ve 24 Kasım’a kadar gezilebilecek Ferit Düzyol’un küratörlüğünü üstlendiği sergide, 70 fotoğraf yer alıyor. Vogel’in 2012’den beri Nil, Brahmaputra, Kolorado, Şeria, Mekong ve Ganj nehirlerinde yaptığı çalışmalar, suyla bağlantılı sorunsalların merkezinde konumlanan ekonomik, ekolojik ve jeopolitik meseleleri gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Bu sergi, kamuoyunu aşırı tüketim veya kirliliğe bağlık kıtlık riskleri, suya saygı, suyun korunması ve adil paylaşımı gibi konulara duyarlılaştırmayı amaçlıyor.

18-10/25/25kr2fotografci-copy.jpg
Fransız gazeteci Franck Vogel.

Proje kapsamında ilk olarak Nil Nehri’nde çalışan Vogel kendisini en çok etkileyen görüntülere burada şahit olduğunu söylüyor: “Nil Nehri üzerinde Mısır ve Sudan’ın bir bataklık bölgesinde yapmak istedikleri bir kanal vardı. Kanalın üçte ikisi tamamlanmıştı. Bu bataklık bölgesinde on binlerce insan kabileler halinde yaşıyordu. Kanal tamamlansaydı kabilelere hiç su kalmayacaktı. Bu yüzden kanalı açmakta kullanılan makineye saldırdılar. Bu olay 20 senelik bir savaşa neden oldu. Bu savaş 2011’de  Güney Sudan’ın doğumuna yol açtı. Bu makinenin fotoğrafını çekebilmek çok zordu, fotoğrafı çekmeden önce iki kabile arasında çatışma çıktı. Eskiden oklarla savaşırlarken, ölü sayısı az oluyordu. 20 yıllık savaştan sonra hepsinin elinde Kalaşnikof’ları olduğu için bu çatışmada 140 kişi öldü. Fotoğrafını çektiğim bu makine Nil üzerinde savaşa yol açmasıyla benim için bir sembol teşkil ediyor.”

18-10/25/kar02-manzara-copy.jpg

 18-10/25/kar02-sergi2-copy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN