Giresun'da çöken menfez için bir dilekçe daha verilmiş: 'Çorlu tren kazası gibi olur' dedim, dinletemedim

Giresun'da çöken menfez için bir dilekçe daha verilmiş: 'Çorlu tren kazası gibi olur' dedim, dinletemedim

Giresun'da 22 Ağustos'ta meydana gelen selde, Tirebolu–Doğankent arasındaki Harşit Vadisi’nde bulunan menfezin çökmesi 6 canın yitirilmesine neden olmuştu. O menfezle ilgili CHP’li Ömer Cebeci'nin haricinde, menfezin arazisinin içerisinde kalan Ahmet Karadeniz'in de dilekçe verdiği ortaya çıktı. Karadeniz, 'Çorlu gibi tren kazası olacak uçacak burası, yukarıdan gelen araba Çay’a dolacak demiştim. Cevap verdiler imkanlar dahilinde değerlendiririz dediler sonra hiçbir şey yapılmadı' dedi.

Giresun’da, 22 Ağustos'ta etkili olan sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel ve heyelan felaketinde, can kaybı 9’a yükseldi. Şiddetli yağış sonrası ilçeler nehre döndü, araçlar sel sularına kapıldı.

Tirebolu–Doğankent arasındaki Harşit Vadisi’nde bulunan ve sel nedeniyle çölen menfez ise 6 kişiye mezar oldu.

KARAYOLLARINA ŞİKAYET DİLEKÇESİ VERMİŞ

Menfezin arazisi içinde yer aldığını kaydeden Tirebolu’dan Ahmet Karadeniz ise aylar önce karayollarına şikayet dilekçesi verdiğini söyledi.

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası programına konuk olan Ahmet Karadeniz, facianın nasıl bağıra bağıra geldiğini şu sözlerle anlattı:

“Menfez benim arazimin içerisinde yer alıyor. Yapılışı 1977 yıllarında ve o yolun yapılışında da çalıştım. Çaydan çakıl alıp orayı doldurduklarını gördüm. 1980 ve 1988 yılındaki sellerde orası taştı. Bu yılın başlarında dilekçe ile başvuru da bulundum. Daha önce şikayette bulunacaktım bana bir şey yapamazsın, bir şey çıkmaz oradan dediler. Ben buranın tehlikeli olduğunu suyun taşıp, köprüyü yıkabileceğini bilsinler istiyordum. Çünkü köprünün altı boşalmış vaziyetteydi.

ÇORLU TREN KAZASI GİBİ OLUR DEDİM

Gönderdiğim dilekçenin cevabı bana geldi. Şöyle yazıyor; 'Elimizden geleni yapacağız'. Hayatını kaybeden Jandarmalara çok üzüldüm. 3 gün araziye gitmedim. Köprünün altına bizim arazinin önüne doğru 5 metre yüksekliğinde 50 santim kalınlığında beton yapmışlar. Karayollarında tanıdığım yetkilisi birisi vardı ben ona ‘’Siz hiçbir şey yapmamışsınız’’ diye söyledim. Burası Çorlu gibi tren kazası gibi olacak uçacak burası, yukarıdan gelen araba Çay’a dolacak dedim dinletemedim".

CHP: DİLEKÇE İŞLEME KONULSAYDI, 5 ASKER ŞEHİT OLMAYACAKTI

Öte yandan sel felaketi dolayısıyla Giresun’a giden CHP heyeti, incelemelerindeki tespit ve önerileri raporlaştırmış, raporda şu ifadelere yer vermişti:

"Tirebolu–Doğankent arasındaki Harşit Vadisi’nde bulunan menfezin sel nedeniyle çökmesi beş askerin şehit olmasına neden oldu. Dereden 25- 30 metre yüksekteki menfez, sel suyunun 30 metrenin üstüne çıkması nedeniyle çöktü. Menfezin alt kısmında bulunan çakıl ve kum, bölgede bulunan ocak işletmecileri tarafından yıllardır alınınca menfezin alt kısmı boşaldı. Bu durumu tespit eden CHP’li İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cebeci, 4 Temmuz 2019 tarihinde İl Genel Meclisi Başkanlığı’na dilekçe vererek burada inceleme yapılmasını ve bu menfezin güçlendirilmesini istedi ancak AKP’li İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Şahin bu dilekçeyi işleme koymadı, sadece bilgi amaçlı olarak üstüne ‘Vali bey AFAD’a talimat vermiş’ notu düştü. Şayet 2019 yılındaki bu başvuru işleme konsa ve gereği yapılsa askerler bu menfezin yıkılmasından dolayı şehit olmayacaktı. Facia bir kez daha bağırarak geldi."

ÇORLU TREN KAZASI

8 Temmuz 2018'de İstanbul-Halkalı seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu, saat 17:00 civarında Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde raydan çıkarak devrildi. Kaza aşırı yağışa bağlı rayların üzerinden geçtiği toprak menfezin kayması şeklinde olduğu yetkililerce açıklandı. 362 yolcunun bulunduğu trende 25 kişi hayatını kaybetmiş, 317 kişi de yaralanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN