Grafen nedir, nerelerde kullanılır? İşte özellikleri...

Grafen nedir, nerelerde kullanılır? İşte özellikleri...

Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme olan grafen üreten ülkeler listesine Türkiye de dahil oldu. Dünyada grafeni seri üreten 10 ülke bulunuyor. İşte detaylar...

Türkiye'nin ilk Grafen Seri Üretim Tesisi 30 Mart 2021'de Ankara'da açıldı. Çevre dostu, düşük maliyetle ve endüstriyel boyutta üretim yapacak tesis, kapasitesiyle dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden olacak.

GRAFEN NE DEMEK?

Grafen, karbon atomlarının birbirlerine altıgen oluşturacak şekilde bağlandığı tek katmanlı bir malzemedir. Grafenin en önemli özelliklerinden biri çok güçlü olmasıdır.

Grafenin özellikleri ise şöyle; çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme. Sanayinin birçok alanında kullanılan grafenin, tek atom kalınlığında 2 boyutlu bir nanomalzeme olarak nanoteknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösteriliyor.

grafenoksittr.jpg

GRAFENİN KULLANIM ALANLARI

Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar  üretilebiliyor, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getiriliyor.

Elektrik enerjisinin kullanıldığı yeni yöntem halihazırda grafen üretmek için kullanılan diğer yöntemlere göre hem çok daha hızlı hem de çok daha düşük maliyetle üretim yapmaya imkan veriyor. Yeni yöntemde ham madde olarak içerisinde karbon bulunan herhangi bir malzemeyi (örneğin atık gıdaları ya da plastikleri) kullanmak mümkün.

* Grafen güneş pillerinde kullanılmaktadır. Yapısal özellikleri sayesinde güneş pilleri üretilmektedir.

* Giyilebilir elektronik cihazlarda akü görevi görmektedir.

* Nükleer santrallerde soğutma işleminde grafenden faydalanılmaktadır.

* Kanser tedavisinde grafen kullanılmaktadır. Kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesinde grafen oldukça fazla yardımcı olmaktadır.

* Genetik hastalıkların tedavisinde de yine grafen kullanılmaktadır.

* Kurşun kalemlerde grafen bulunmaktadır.

* Diyabet kontrollerinde grafenin özelliklerinden faydalanılmaktadır.

* Diş ve kemiklerin tedavisinde grafen ilk tercihler arasında yer almaktadır.

* Grafen ile birlikte “beyin bilgisayarı” adı verilen ve beynin sırlarını çözmeye çalışan bir makinenin icadı üzerine çalışılmaktadır.

* Doğum kontrolü konusunda da yine grafen yardımcı olmaktadır.

grafit-ve-grafen-1024x576.jpg

GRAFEN NERELERDE KULLANILIYOR?

Çağımızın en önemli çevre sorunlarından küresel iklim değişikliğinin, insan etkinlikleri sonucunda atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasından kaynaklandığı biliniyor. Günümüzde insan etkinlikleri sonucunda atmosfere salınan karbondioksitin yüzde 8'inin kaynağı ise çimento endüstrisi. Çimentonun içine az miktarda grafen ekleyerek hem daha az miktarda betonla daha dayanıklı yapılar inşa etmek hem de çeşitli süreçler sonucunda karbondioksit olarak atmosfere karışacak yüksek miktarda karbonu betonun içine hapsetmek mümkün.

Geçmişte grafen içeren çimento üretiminin önündeki en büyük engel, grafen elde etmenin çok maliyetli olmasıydı. Ancak yeni yöntem hem çok hızlı bir biçimde hem de düşük maliyetle grafen üretmeye imkan veriyor. Araştırmacılar, 2022 yılına kadar günde yaklaşık 1 kilogram grafen üretebilecek kapasiteye ulaşmayı hedefliyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN