12. Yargı Paketi’nde kritik değişiklik: Kadın cinayetlerinde 'haksız tahrik' indirimi sınırlandırılıyor

12. Yargı Paketi’nde kritik değişiklik: Kadın cinayetlerinde 'haksız tahrik' indirimi sınırlandırılıyor

TBMM’ye sunulması planlanan 12. Yargı Paketi’nde kadın cinayetlerinde sıkça tartışma konusu olan “haksız tahrik” indirimiyle ilgili yeni bir düzenleme yer alacak. Taslağa göre sanığın ceza indirimi alabilmesi için yalnızca iddiada bulunması yeterli olmayacak; öne sürdüğü tahrik gerekçesini somut delillerle kanıtlaması gerekecek. Böylece mahkemelerin, doğrulanmayan iddialara dayanarak indirim uygulamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kadın cinayetlerinde ceza indirimi tartışmalarına neden olan “haksız tahrik” uygulaması için yeni bir adım atılıyor. TBMM gündemine gelmesi beklenen 12. Yargı Paketi’nde, bu indirimin uygulanmasına sınırlama getirilmesi ve somut delil şartı aranması planlanıyor.

İSPAT GEREKECEK

Düzenlemeyle birlikte, failin "haksız tahrik" iddiasında bulunmasının ceza indirimi için yeterli olmayacağı belirtiliyor. İddiaya dayanak oluşturan durumun somut delille ispatlanması gerekecek.

Türkiye Gazetesi'nin aktardığına göre, AK Parti kaynakları, "Biri 'karım beni aldatıyordu' dediğinde doğrudan haksız tahrik indirimi alamayacak. Gerçekten kadının onu aldattığını ispatlaması gerekecek. Hâkim somut delil isteyecek" değerlendirmesini yaptı.

UYGULAMADAKİ AKSAKLIKLAR GİDERİLECEK

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirilmesi planlanan 12. yargı paketinde, kadın cinayetlerinin önlenmesine yönelik yeni tedbirler ile 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu'nda bazı değişikliklerin yer alması bekleniyor.

Paket kapsamında ayrıca şiddet uygulayanlara yönelik önleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde yaşanan yetki karmaşası ve uygulama aksaklıklarının giderilmesine yönelik adımlar da öngörülüyor.

İNDİRİM UYGULANMASI TARTIŞMA YARATIYORDU

Türk Ceza Kanunu'na göre kasten öldürme suçunda müebbet hapis cezası veriliyor. Suçun kadına karşı işlenmesi halinde ise ağırlaştırılmış müebbet uygulanıyor. Ancak "haksız tahrik" hükümleri devreye girdiğinde cezada önemli indirimler yapılabiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN