15 Temmuz nedir? 15 Temmuz darbe girişimi gecesi hakkında bilgiler

15 Temmuz nedir? 15 Temmuz darbe girişimi gecesi hakkında bilgiler

15 Temmuz nedir? 15 Temmuz darbe girişimi gecesi hakkındaki bilgileri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Fethullahçı Terör Örgütü'ne bağlı olan askerlerin 15 Temmuz'da kalkıştığı darbe girişimi halkın ve güvenlik güçlerinin büyük direnişi sonucu engellendi. 2016 yılında yaşanan hain darbe girişiminde başta İstanbul olmak üzere onlarca şehit verildi. 15 Temmuz gecesi hakkında merak edilen bilgileri detaylı olarak karar.com'dan sizlere aktarıyoruz.

15 Temmuz nedir, o gecede ne oldu? 15 Temmuz darbe gecesi hakkındaki bilgiler araştırılmaya devam ediliyor. Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı askerlerin gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişiminde 248 asker, polis ve sivil vatandaş şehit düştü. Halkın büyük mücadelesiyle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi bertaraf edildi. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir, 15 Temmuz darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren isim olmuştur. Onlarca kişinin şehit düştüğü 15 Temmuz gecesi hakkındaki detaylı bilgileri karar.com'dan görebilir, ayrıntılı açıklamaları inceleeybilirsiniz.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ HAKKINDA BİLGİLER

İki yıl önce bugün, 15 Temmuz’da, Türkiye siyasi tarihinin en ağır saldırısı yaşandı. Tarih yapıcı milletimiz, Anadolu’daki bin yılı boyunca hiç tanık olmadığı, en alçak ihanet girişimi ile karşı karşıya kaldı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üzerinden ülkemize açık bir saldırı yapıldı. Elli yıl boyunca Batılı istihbarat teşkilatları tarafından devlet içine yerleştirilen bir terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti’ni rehin almaya çalıştı.

18-07/11/15-temmuz1.jpg

HEDEF İŞGAL VE İÇ SAVAŞ

Hedef; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devirip, devleti işlemez hale getirmek, ardından milleti birbirine kırdırmak ve Türkiye’yi parçalamaktı. Türkiye, darbe görünümlü işgal ve iç savaş senaryosu ile yüz yüze kaldı. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın parçalanması gibi bir yok oluşa mahkum edilmek istendi. Suriyeleştirme süreci başlatılıp, FETÖ üzerinden “Türkiye cephesi” açılacaktı.

SUİKAST, İNFAZ, TOPLAMA KAMPI

Tanklar kışlalardan çıkmış, ordu içindeki vatan hainleri sokaklara salınmış, köprüler tutulmuş, ülkenin Cumhurbaşkanı için suikastçiler gönderilmiş, binlerce kişilik infaz listeleri hazırlanmış, on binlerce insan için toplama kampları belirlenmişti. Milletin Meclisi bombalanmış, sivil insanlar tanklarla ezilmiş, sokakta insanlar kurşun yağmuruna tutulmuş, bir katliam başlatılmıştı.

BİR MUCİZE GERÇEKLEŞTİ

Ama onların hesap edemediği bir mucize gerçekleşti. Milletimiz birkaç saat içinde vatan ekseninde birleşti. Türkiye’nin her köşesinde yüzbinler sokaklara aktı. Kitleler tanklara, kurşunlara karşı yürüdü. Yaşlılar, gençler, kadınlar kurşunlara meydan okuyor, tarih değiştiriyordu. Millet Çanakkale ruhu ile yeniden ayağa kalkmıştı.

DEVRİM YAŞANIYOR İŞGALCİLER ŞOKTA

Darbeciler de, onları yöneten küresel efendileri de şoktaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla milyonlar Türkiye’nin kaderine el koydu. Darbe ve işgale karşı bir devrim gerçekleşiyor, bir destan yazılıyordu. O gece, yüz yılın mücadelesi birkaç saate sığdırıldı. O gece bütün Türkiye’de; selalarla kendine gelen, ezanla dirilen, dualarla korunan bir millet vardı.

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara akın eden milyonlarca vatandaş, darbe girişiminin başarıyla püskürtülmesinde önemli bir rol oynadı.
16 Temmuz’a girilen ilk dakikalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris’te basın mensuplarına darbe girişimine ilişkin olarak açıklama yaptı. Darbe girişiminin milli iradeye yönelik bir ayaklanma hareketi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalkışmaya karşı halkı meydanlarda toplanmaya davet etti.

18-07/11/15-temmuz2.jpg

DEMOKRASİ NÖBETLERİ

İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökşen Havalimanı, Taksim Meydanı, İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TRT gibi kritik noktalara akın eden vatandaşlar, darbecilere karşı bedenlerini siper etti.

FETÖ mensuplarının darbe girişiminin başlatıldığı Ankara’da ise en önemli adresler vatandaşlar tarafından dolduruldu. Bu noktalar arasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Kızılay da yer alıyor.

15 Temmuz’un ardından darbe girişimi başarıyla püskürtülürken, 81 ilde 7 gün 24 saat boyunca demokrasi nöbetleri sürdürüldü. İstanbul ve Ankara gibi kentlerde eş zamanlı olarak birçok etkinlik düzenlenirken, 81 ilin tamamında vatandaşların katıldığı demokrasi nöbetleri tarihe geçti.

SEMBOL NOKTALAR

Demokrasi nöbetleri boyunca darbe girişiminin en yoğun olarak yaşandığı kentlerin başında gelen İstanbul'da milyonlarca vatandaş sokakları boş bırakmadı. Günler süren nöbetlerde kentin bazı noktaları sembol hale gelirken, mevcut tablo tüm ilçelerde de aynı coşkuyla yansıdı.

18-07/11/15-temmuz3-1531306944.jpg

İSTANBUL: 15 Temmuz gecesi düzenlenen darbe girişiminin geri püskürtülmesinde büyük rol oynayan Türk halkı sokaklarda demokrasi nöbetlerini sürdürürken, milyonların toplandığı İstanbul’da meydanlar boş bırakılmadı. Taksim Meydanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Üsküdar Kısıklı'daki konutunun önü, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasının çevresi, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü başta olmak birçok ilçe meydanında demokrasi nöbetleri aralıksız olarak günlerce sürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz’dan sonra FETÖ darbe girişimine karşı demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara, kentin birçok meydanında kurulan mobil büfeler aracılığıyla sıcak yemek, kumanya, su ve meyve suyu ikram etti

15 TEMMUZ GAZİLERİ YAŞADIKLARINI ANLATTI 

Konya'nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen programda, 15 Temmuz gazileri hain darbe girişimi gecesi yaşananları anlattı.

Fetullahçı Törer Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) darbe girişimi esnasında yaralanan gaziler Enes Alacayaka, Zafer İpek ve Gökmen Yılmaz, Beyşehir Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nün organizasyonu ile Beyşehir Şehit Türkan Tekin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda, vatandaşlar ile öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi.
Gazi Enes Alacakaya, 15 Temmuz'un Türk milleti için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Katılımcılara o gece yaşadıklarını anlatan Alacakaya, mazlumlara silahlar ve tanklarla eziyet eden zalimlerin darbeye karşı koyan halka kafa, göz, boyun, kol demeden neresi gelirse vurduğunu anlatarak, "Külliyenin duvarında saf tutarak namaza Fetih suresiyle başladık ama bu hainlerin namaza da saygısı yoktu. Namaz esnasında üzerimizden sürekli alçak uçuş yapıyorlardı. Secdeye kapandığımız sırada çok şiddetli bir patlama sesi geldi. Sesin şiddetiyle secdede şahadet getirdim. Ama korkmadık, şahadet aşkıyla şahadete yürüdük. Bazılarımız şehit, bazılarımız gazi oldu" diye konuştu.

Gazi Gökmen Yılmaz ise, o gece TRT binasının önüne gittiğini anlatarak, ”Binanın önündeki askerlerin vatandaşlara karşı tutumu karşısında dayanamayarak bir şeyler yapmam gerekiyordu. Ve orada askerlerin başında bulunan rütbeli bir komutana müdahalede bulundum. Onun üzerine 20-30 kadar asker beni linç etmişler, sonrasını hatırlamıyorum”dedi. Gazi Zafer İpek de, ”O gece İstanbul'da Vatan Caddesine çıkmıştım. Tanklar emniyet müdürlüğüne doğru ilerliyorlardı. İlerleyen bir tankın üzerine çıkmıştık. Tankın üzerinde askerle tartışmaya başladım. O sırada tüfeğin dipçiğiyle bana vurarak beni tanktan aşağıya attı ve tankın kenarlarına çarparak yere yuvarlanarak yaralandım” ifadelerini kullandı. Gaziler, konuşmalarında "Bizim gidebileceğimiz başka bir ülkemiz yok. Bu vatana hep beraber sahip çıktık, çıkacağız" ifadelerini kullanırken, 15 Temmuz'un unutulmamasını ve unutturulmamasını istedi. Bu nedenle ilçedeki programa katıldıklarını belirten gaziler, bu tür programlara katılmaya devam edip 15 Temmuz'a anlatmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

15 TEMMUZ'DA 7'DEN 70'E ŞEHİT DÜŞTÜLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirilen hain darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kaybedilen canların acısı dün gibi hafızalarda yerini koruyor.

İstanbul'da o hain gece her yaştan, her meslekten vatansever, istiklali, istikbali ve bayrağı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa çıktı ve bir an bile tereddüt etmeden vatanını korumak için darbecilere karşı mücadele etti. Kadını erkeği, çoluğu çocuğu ile o gece tek yürek olan Türkiye, hain darbeyi bastırdı ancak 250 vatan evladı da şehit düştü.

Hain darbe girişimini durdurmak için tanklara ve helikopterlerin yağdırdığı kurşunlara gövdesini siper eden İstanbullu vatanseverler en büyük can kaybını 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Çengelköy, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin önü ve Atatürk Havalimanı'nda verdi.

O gece, 15 yaşındaki Halil İbrahim Yıldırım'dan 16 yaşındaki Abdullah Tayyip Olçok'a, ev hanımları Türkan Türkmen Tekin ve Ayşe Aykaç'tan akademisyen İlhan Varank'a, fotomuhabiri Mustafa Canbaz'dan reklamcı Erol Olçok'a kadar pek çok kişi şehitlik mertebesine erdi.

-"DARBENİN EN GENÇ ŞEHİDİ"

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Müdürlüğü önünde yaşamını yitiren 15 yaşındaki işçi Halil İbrahim Yıldırım, en genç şehit olarak kayda geçti.

Şanlıurfalı 5 çocuklu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Yıldırım, İstanbul Bayrampaşa'da zorlu bir hayat mücadelesinin içerisinde gözlerini dünyaya açtı.

Eğitim hayatını ortaokulda sonlandırmak zorunda kalan ve bir oto galeride çalışmaya başlayan Halil İbrahim, darbe girişiminin yaşandığı gece yakın arkadaşlarıyla mahallede oturup, çay içiyordu.

Saat 23.00'te eve giden Yıldırım, darbe girişimini televizyondan öğrendi.Babasıyla sokağa çıkan ve Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne giden Yıldırım, burada açılan ateş sonucunda babasının yanında şehit oldu.

"Darbenin en genç şehidi" olarak şehitler arasındaki yerini alan Halil İbrahim Yıldırım'ın cenazesi, Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verildi.

BABA-OĞUL OLÇOK'LAR YAN YANA ŞEHİT OLDU 

Darbenin en genç şehitlerinden bir diğeri de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 16 yaşında hayatını kaybeden lise öğrencisi Abdullah Tayyip Olçok oldu. Reklamcı Erol Olçok (54) ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok, FETÖ mensuplarının köprüde halka ateş açması sırasında şehit oldu.

Darbe girişiminin yaşandığı gece Altunizade'deki evinde olan Erol Olçok, kendisiyle köprüye gitmek isteyen oğluna ısrarla "Evde kal" dedi.Ancak Abdullah Tayyip, babasının ısrarına aldırmayarak, darbecilere karşı onunla yan yana mücadele etmek için köprüye gitti.

Olçok, Kısıklı'daki kalabalığa sürekli moral verip, "Bu vatan bizim, kimse bu vatanı bizden alamaz. Köprüde sorun büyük arkadaşlar, orayı almamız lazım." diyerek, vatandaşları köprüye yönlendirdi.

Köprü üstünde sürekli bir sağa, bir sola koşarak kalabalığa moral veren Erol Olçok, kol kola yürüyen gençlerin önünde adeta pervane olmuşcasına, "Yürüyün arkadaşlar, yürüyün. Allah bizimle birlikte. Milyonlar geliyor arkanızdan." diyerek herkesin kenetlenmesini sağladı.

Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip, darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu hayatlarını kaybetti.Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip'in cenazeleri, Karacaahmet Mezarlığı'na yan yana defnedildi.

Türkiye'de siyasi iletişim kampanyalarının duayeni olan Erol Olçok'un 2007'de yaptığı "Durmak Yok Yola Devam", 2011'deki "Aynı Yoldan Geçmişiz Biz" kampanyaları ile 2014'de "Bayrak", 2015'de Cumhurbaşkanlığı "Fors" filmleri, milletin hafızalarında unutulmaz yer edindi. Erol Olçok, evli ve 3 çocuk babasıydı.

-ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE ŞEHİT OLDU 

Üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Mustafa Direkli, darbe girişimi sırasında Orhanlı Gişelerinde şehit oldu. Okan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencisi Direkli, darbe girişimini öğrendikten sonra arkadaşlarıyla Sabiha Gökçen Havalimanı'na gitmek için yola çıktı.

Direkli, Orhanlı Gişeleri’nde kendilerini engellemeye çalışan darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu şehit oldu.Şehidin cenazesi, Şanlıurfa'da toprağa verildi.

Daha 20 yaşındaki Burak Cantürk ise FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Çengelköy'de şehit oldu. Tatil dönemlerinde Çengelköy'deki bir kurufasulyecide garsonluk yapan Balıkesir Üniversitesi İşletme Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Cantürk, darbe girişiminin yaşandığı gece, babası ve kardeşiyle otomobile bindiği sırada açılan ateş sonucu sırtından vuruldu.

Ümraniye'de hastaneye götürüldüğü sırada babasının kucağında şehadet getirdikten sonra hayatını kaybeden Cantürk'ün cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN