1995 yılında bulundu 3 bin 500 yıllık geçmişiyle hayran bıraktı! Hititlerden kalma eser: İlk kez görücüye çıktı

1995 yılında bulundu 3 bin 500 yıllık geçmişiyle hayran bıraktı! Hititlerden kalma eser: İlk kez görücüye çıktı

Çorum’daki tarihi kazıdan günümüze ulaşan benzersiz Hitit keteni kumaşı parçası ilk defa sergilendi. 3 bin 500 yıl önceye ait olan bu eser, uzmanlar tarafından büyük bir arkeolojik keşif olarak değerlendiriliyor.

1995 yılında, Çorum’un Ortaköy ilçesindeki Şapinova Örenyeri’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında, arkeologlar bir Hitit keteni kumaşı parçası keşfetti. Bu nadir ve paha biçilemez buluntu, tarihçilerin ve arkeologların ilgisini çekerken, günümüzde de büyük bir öneme sahip. 3 bin 500 yıl öncesine, M.Ö. 14. yüzyıla tarihlenen bu keten kumaş parçası, aradan geçen yıllara rağmen oldukça iyi korunmuş durumda ve bölgedeki arkeolojik kazıların ne denli değerli ve etkileyici sonuçlar doğurduğunu gözler önüne seriyor.

yeni-proje-4-003.jpg

HİTİT KUMAŞI PARÇASI İLK KEZ SERGİLENDİ

Geçtiğimiz günlerde Çorum Müzesi'nde düzenlenen bir etkinlikte, o dönemlerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde yapılan detaylı incelemelerden sonra, arkeologlar tarafından tarihsel değeri belirlenen Hitit keteni kumaşı parçası, ilk defa kamuoyuna tanıtıldı. 3x3 santimetre boyutlarındaki bu kumaş parçası, yaklaşık 24x20 santimetre boyutlarında bir çömlek paçası üzerine yapışmış şekilde bulunmuştu.

yeni-proje-5-003.jpg

GÖRÜCÜYE ÇIKAN TARİHİ BULUNTU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Çorum Müzesi’nde, Çorum İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından organize edilen bir lansman programında sergilenen bu tarihi buluntu, pek çok bilim insanı ve tarih sever tarafından ilgiyle izlendi. Etkinliğe katılan Çorum Valisi Ali Çalgan, bu nadir eserin önemine vurgu yaparak, “Çorum sınırlarında 1995 yılında bulunan bu eser, 3 bin 500 yıllık bir Hitit keten parçasıdır. Bunun ne kadar kıymetli bir tarihi belge olduğunu bugün bir kez daha gördük. Hititler’in yaşadığı medeniyetin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor” dedi.

BİR TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKILDI

Kazı başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Aygül Süel de, bu tarihi eser üzerine yaptığı açıklamada, “Bugün burada, 4 bin yıl önce dokunmuş ve kullanılmış bir keten kumaşı parçasını sergilemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu çok kıymetli bir buluntu. Hititler’in yaşam tarzı hakkında çok önemli ipuçları veriyor” diyerek, bu eserin bilimsel çalışmalara ve kültürel çalışmalara ışık tutacağına inandıklarını ifade etti.

yeni-proje-6-002.jpg

TARİHİ KEŞİF, ÇORUM’UN KÜLTÜREL MİRASINA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Çorum’un tarihsel zenginliklerini gün yüzüne çıkaran bu keşif, sadece bölgenin değil, tüm Türkiye’nin kültürel mirasına katkı sağlıyor. Bu eşsiz buluntu, geçmişten günümüze kalan en değerli arkeolojik eserlerden biri olarak tarihe geçiyor. Hem Çorum’un hem de Türkiye’nin tarihsel birikimine katkıda bulunan bu keşif, ilerleyen yıllarda yapılacak bilimsel çalışmalara ve kültürel etkinliklere konu olacağına şüphe yok.

yeni-proje-7-001.jpg

TARİHİ ESERİN GÜNÜMÜZE ULAŞMASI ŞANS ESERİ

Prof. Dr. Aygül Süel, buluntunun günümüze ulaşmasının bir "şans" olduğunu ve hava koşulları nedeniyle kumaşın korunarak bugüne kadar ulaşabildiğini belirtti. Bu nadir buluntu, uzmanların titiz çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarıldı ve şu anda Çorum Müzesi’nde sergileniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN