27 kiloya İstanbul'da bir daire! Türkiye'nin geldiği durumu özetleyen tablo

27 kiloya İstanbul'da bir daire! Türkiye'nin geldiği durumu özetleyen tablo

Yüksek enflasyonun vurduğu ülkemizde durum hiç iç açıcı değil! Artık ev fiyatları uçuk rakamlarda! 27 kiloya İstanbul'da bir daire! 27 kiloluk vererek bir daire satın alabilirsiniz! Türkiye'nin geldiği durumu özetleyen tablo...

Türkiye'de son dönemdeki yüksek enflasyon, paranın değerini hızla erozyona uğratıyor. Dolaşımdaki her üç banknottan biri artık 200 lira değerinde.

EV FİYATLARI YÜZDE 950 ARTTI

13480714-728xauto.webp

Ev fiyatları Ocak 2009 ile Ağustos 2023 arasında TÜİK verilerine göre tam yüzde 950 artış gösterdi.

Ocak 2009'da en büyük banknotun değeri 200 lira olarak belirlenmişti ve bu durum hala devam ediyor. Ancak, bu dönemde yaşanan yüksek enflasyona rağmen banknotlar sabit kaldı.

DOLAŞIMDAKİ BANKNOTLARIN ÇOĞU 200 TL

Eylül itibariyle, dolaşımdaki toplam banknotların yüzde 66,4'ünü 200 lira oluşturuyor. 100 lira ile birleştirildiğinde bu oran yüzde 93'e kadar çıkıyor. Bu durum, günlük alışverişlerden, ev veya araba alımlarına kadar her alanda banknot taşıma zorunluluğunu beraberinde getiriyor.

27 KİLOYA BİR EV SATIN ALINIYOR

İstanbul'da ortalama bir konutun fiyatı 4 milyon 750 bin lirayı aşmış durumda. Bu, ortalama bir dairenin alınabilmesi için 23 bin 750 adet 200 liralık banknota ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Bu miktarın ağırlığı 27 kilogramı buluyor ve kapladığı alan 274 metrekareyi aşıyor. Aynı durum, araç ve mücevher alımlarında da geçerli. Yani bir daire 27 kiloluk 200 banknot ile satın alınabiliyor.

Özellikle hizmet sektöründe yaşanan fiyat artışları, günlük hayatta Türk lirası kullanımını zorluyor. Örneğin, İstanbul'da ortalama bir restoranda iki kişilik bir akşam yemeği rahatlıkla 3-4 bin lirayı bulabiliyor. Nakit kullanımı tercih edenler için bu, cüzdanların giderek kalınlaşmasına neden oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN