50 bilim insanının acil toplantısından korkutan rapor çıktı! İçinde Türkiye de var, dünya liderleri haberdar edilecek

50 bilim insanının acil toplantısından korkutan rapor çıktı! İçinde Türkiye de var, dünya liderleri haberdar edilecek

Dünyanın çevre ve iklim üzerine en iyi 50 araştırmacısının toplantısında, iklim kriziyle ilgili korkutan tespitler ortaya kondu. Hazırlanan rapor, Dubai'de yapılacak kritik COP28 iklim zirvesine katılacak liderlere sunulacak. Raporda Türkiye'ye de yer verildi. İşte detaylar...

Küresel iklim değişikliği dünyayı tehdit etmeye devam ederken, küresel hava sıcaklığı her geçen gün biraz daha tehlikeli bir hal almaya devam ediyor.

Dünyadaki en iyi 50 araştırmacı, dünya sıcaklığındaki artış hakkında acil bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yayınlanan bildirinin detayları, bir rapor olarak hazırlandıktan sonra dünya liderlerinin iklim krizi toplantısında önlerine getirilecek.

SICAKLIKLAR BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEKİLDE ARTIYOR

2013'ten 2022'ye kadar, politika yapıcıları hedef alan hakemli bir çalışmada, 'insan kaynaklı ısınma, her on yılda 0,2 santigrat derecenin üzerinde benzeri görülmemiş bir oranda artıyor' dediler.

Aynı dönemdeki ortalama yıllık emisyonlar tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 54 milyar ton CO 2 veya diğer gazlardaki eşdeğerine ulaştı, saniyede yaklaşık 1700 ton.

TV100'den Barış Yahya Çinçin'in haberine göre, dünya liderleri, bu yılın sonlarında Dubai'de yapılacak kritik COP28 iklim zirvesinde yeni verilerle karşı karşıya kalacaklar.

Bulgular, Paris anlaşmasının daha iddialı 1.5C hedefi kapsamında küresel ısınmayı sınırlandırma konusunda kapıyı kapatıyor gibi görünüyor.

İÇİNDE TÜRKİYE DE VAR

Fizikçi Piers Forster, "Henüz 1.5C'lik bir ısınmaya ulaşmamış olsak da, karbon bütçesi -insanlığın bu sınırı aşmadan yayabileceği sera gazı miktarı- muhtemelen yalnızca birkaç yıl içinde tükenecek" dedi.

Birçoğu IPCC'ye temel katkıda bulunan Forster ve meslektaşlarına göre, BM'nin iklim bilimi danışma organı olan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2021'deki en son kıyaslama raporu için veri toplamasından bu yana bu bütçe yarı yarıya azaldı.

Bilim insanları tarafından hazırlanan raporda Türkiye'nin içerisinde yer aldığı coğrafya hakkında da önemli bilgilere yer verileceği açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN