Çin'de yeni korona dalgasında vaka sayısı fırladı

Çin'de yeni korona dalgasında vaka sayısı fırladı

Çin'de patlayıp dünyaya yayılan Kovid-19 farklı varyantlara evrildikçe yayılım hızı düşmüştü. Son ve baskın varyant Omicron'un alt varyantı XBB ise yeniden dünyayı salgınla tehdit ediyor. Çin'de XBB kaynaklı vakalar haftada 11 milyon ile tepe noktasına ulaşmak için zorluyor.

Çin Vuhan merkezli koronavirüs tüm dünyada önlenemez bir salgına yol açmış ve neredeyse 2 yıl boyunca tüm dünya virüsle mücadele için teyakkuza geçmişti. Virüsün farklı varyantları ortaya çıktıkça yayılım hızı düşse de Omicron'un XBB varyantı yeni bir enfeksiyon dalgasını ülkeye taşıyor.

Sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity'nin yayımladığı analize göre, salgının toplam 112 milyon kişiyi etkilemesi tahmin ediliyor. Arfinity, salgının haziran başında haftada 11 milyon vakayla zirve noktasına ulaşacağını öngörürken, bu enfeksiyon dalgasında 629 bin can kaybı olacağı tahmin ediliyor.

'BÜYÜK ÇAPLI CAN KAYBINA YOL AÇABİLİR'

Airfinity'nin Kovid-19 epidemoloğu Dr. Tishya Venkatraman, Çin'in altı ay önce yaşadığı büyük salgın dalgasının geniş çaplı doğal bağışıklık sağladığını, üstelik o günlerden bu yana aşılamada daha fazla mesafe kaydedildiğini belirterek, "XBB alt varyantının etkisine rağmen Çin'de daha küçük çaplı ve daha az şiddetli bir ikinci dalga bekliyoruz." dedi.

Hastanelerde ve morglarda kış aylarında olduğu kadar büyük bir yoğunluk görülmediğine işaret eden Venkatraman, "Her ne kadar süregelen dalga daha küçük çaplı olsa da Çin'de yaşlanan nüfusun artması nedeniyle hala büyük çaplı can kaybına yol açabilir. Bunu Japonya'daki son dalgada gördük. Yüksek aşılanma oranına ve önceki dalgalardaki bağışıklığa rağmen çok sayıda can kaybı yaşandı." ifadelerini kullandı.

RESMİ RAKAMLAR SALGIN TABLOSUNU YANSITMIYOR

Çin'de son salgın dalgasına dair resmi veri bulunmuyor. Ülkede yaygın testler artık yapılmadığından rakamların salgın tablosunu da yansıtılmadığı değerlendiriliyor.

Çin'de Kovid-19 salgının başından beri, "sıfır vaka" olarak adlandırılan, büyük çaplı kapanma, karantina ve seyahat kısıtlamalarını gerektiren salgın kontrol tedbirlerinin 7 Aralık 2022'de aniden kaldırılmasıyla vakalar hızla artmış, ülke bugüne dek görülen en büyük kitlesel yayılmayla karşı karşıya kalmıştı. Kış aylarındaki salgın dalgasında nüfusun yaklaşık yüzde 80'nini oluşturan 1 milyardan fazla kişinin enfekte olduğu tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN