700 liraya sendika!

700 liraya sendika!

Enerji işkolunda faaliyet gösteren Enerji-İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy, sendikasına üye olan her bir işçiye 2022 sonuna kadar 'sosyal yardım' vaat etti. 'Türkiye’de iki tane bacasız fabrika var. Biri futbol, diğeri sendika' diyen Altunsoy'a diğer sendikalarla 'rekabet' yöntemini sorduk.

İSA UĞUR ERDOĞAN | KARAR

Mart- Nisan ayları enerji işkollarında toplu sözleşme dönemiydi. On binlerce işçinin gözü kulağı yapılacak anlaşmadan kendileri için olumlu bir sonuç bekliyordu.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'de (BEDAŞ) çalışan TÜRK-İŞ'e bağlı TES-İŞ Sendikası'na üye 2 bine yakın işçi de Toplu İş Sözleşmesi'nden (TİS) çıkacak sonucu endişeyle bekliyordu. Nisan ayında şirket bünyesinde çalışan iki bine yakın sayaç okuma, açma-kapama ve bakım-onarım işçisi, ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 zam aldı.

Enflasyonun altında kalan zamla birlikte 30 Nisan'da iş bırakan işçiler hem işverene hem de TES-İŞ'e tepkiliydi. Sorunlarına çözüm arayan işçiler çareyi TES-İŞ'ten istifa etmeyi bularak yeni sendika arayışına girdi. Bu adres DİSK/Enerji- Sen olurken yüzlerce kişi DİSK Genel Merkezi önünde toplu üyelik töreniyle sendika değiştirdi. Aynı durum Ankara, Adana, Mersin'in de bulunduğu birçok ilde yaşandı.

Ancak BEDAŞ'ta işçilerin üyeliğine talip yeni bir sendikal aktör çıktı. HAK-İŞ'e bağlı Enerji İş üyelik çalışmalarına başladı. Enerji İş'in rakibimiz diye bahsettiği sendikalara karşı işçilere vaadi ise üye olan her işçiye yılbaşına kadar 700 TL, 2022 yılı içinse her ay için 200 TL 'sosyal yardımda' bulunmak.

screenshot-1.jpg

Enerji İş'in BEDAŞ işçisine sunduğu üyelik teklifine göre yıl sonuna kadar sendika 4 milyon 200 bin TL'ye kadar ödeme yapacak. Bu miktar 2022 yılında 4 milyon 800 bin TL olmak üzere toplamda 9 milyon TL'yi buluyor.

Enerji İş'in mevcutta toplu sözleşme yetkisi olmadığı için üyelerinden elde edebileceği bir aidat geliri bulunmuyor. Aynı zamanda Sendikalar Kanunu'na yer alan "Kuruluşlar elde ettikleri gelirleri üyeleri ve mensupları arasında dağıtamaz. Ancak sendikaların grev ve lokavt süresince tüzüklerine göre üyelerine yapacakları yardımlar ile kuruluşların eğitim amaçlı yardımları bu hükmün dışındadır" hükmü sendikaların gelirlerini dağıtmasını idari cezalarla yasaklıyor.

'İKİ TANE BACASIZ FABRİKA VAR: BİRİ FUTBOL, DİĞERİ SENDİKA'

Enerji İş Genel Başkanı Mahmud Altunsoy'a bu kadar yüksek miktarda paranın kaynağını sorduk. Altunsoy sorumuzu, "İsterse 20 milyon olsun. Türkiye’de iki tane bacasız fabrika var. Biri futbol, diğeri sendika" şeklinde cevapladı.

Altunsoy, kaynağa ilişkin şu şekilde konuştu:

"İsterse 20 milyon olsun. Türkiye’de iki tane bacasız fabrika var: Biri futbol, diğeri sendika. Diğer sendikalar parayı yedikleri için. Her bir sendika genel başkanı 100-150 bin lira maaş alıyor. Türkiye’deki sendikal tarihi değiştireceğim Allah’ın izniyle.

Ben 1 ay önce EPDK’nın TİS’ini bitirdim. 2 ay önce İstanbul Enerji A.Ş.’nin TİS’ini bitirdim. Baraj altında kalmam beni etkilemedi. Çünkü geçmişten gelen benim sürdürdüğüm TİS’lerim var."

Altınsoy, sadece BEDAŞ işçisi değil, diğer işyerlerinde çalışan işçilere de 'sosyal yardım adı altında para verdiklerini belirterek, "Nasıl böyle bir bütçeyi buluyorsunuz diyen arkadaşlara, kardeşim ben Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmam ve bu uygulamayı sadece burada yapmıyorum, İSKİ’de atık suda, arıtmalarda da yapıyorum. Ben o işçilerin sayesinde barajı aştım. Aylardır ben oradaki işçilere para dağıtıyorum" şeklinde açıkladı.

İSKİ'den 4 yıl önce 645 bin TL haciz yoluyla para aldığını söyleyen Altınsoy, "Ben o arkadaşlar sayesinde hem barajı aştım. hem de haciz yoluyla İSKİ' den 645 bin TL para aldım. Ne parası? Aidat parası. İşçiye uygulayabildim mi bir şey, uygulayamadım. Ondan dolayı aylardır ben orada üyelerime 200 lira sosyal yardım dağıtıyorum" dedi.

'YARIN ÖDEYECEĞİ PARAYI PEŞİN ÖDÜYORUM'

"BEDAŞ işçisi çok ciddi manada sıkıntı içerisinde" diyen Altınsoy, "Sonuç itibariyle; ben bu parayı dağıttığım zaman, arkadaşlar üyeliğini devam ettirdiğinde, yarın ben bu TİS’i yaptığımda yine verdiğim parayı aidat olarak bana ödeyecekler. Halbuki yarın ödeyeceği parayı ben peşin ödüyorum burada" ifadelerini kullandı.

'HAK ALMANIN YOLU EYLEM YAPMAK DEĞİL'

Hak aramanın yolunun eylem yapmak olmadığını söyleyen Altunsoy, "TES-İŞ’ten ben ne beklerdim biliyor musunuz? Adamları hukuksuzca eyleme sürükledi. Hak almanın birçok yolu vardır. Bunun yolu eylem yapmak değildir, iş bırakmak değildir, İşverene sövmek değildir. İkili diyalogla çözemediğiniz şeyi söverek kavga ederek çözemezsiniz" şeklinde konuştu.

'HUKUKİ BİR ENGEL YOK'

Sendikalar Kanunu'nda yer alan gelirleri işçilerle paylaşılmasının kısıtlandığını hatırlattığımız Altunsoy, "Böyle bir sıkıntı yok. Olsaydı, biz yıllarca yapıyoruz bunu. Yeter ki beni mahkemeye zor durumda olan işçilere sosyal yardımda bulunduğum için çağırsınlar. Hukuki bir engel yok. Engel varsa da burası muz cumhuriyeti değil, istedikleri yere şikâyet edebilirler. Burada otel yapıp peşkeş çekenler, eski parayla 100 trilyona hastane alıp 15 trilyona satanlardan hesap sormayacaklarda işçiye destek olana dava açacaklarsa ben göğsümü gere gere mahkemeye çıkarım. Böyle hukuki bir engel yok yani" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN