8 yıl önce kurduğu fabrikasını dünyaya duyurdu şimdilerde 25 ülkeye ihraç yapıyor. 30 kişinin çalıştığı fabrikada 300 ton toprak işleniyor fırınlarda pişirilen ürünler “ Made in Turkey” damgasıyla dünyaya ulaşıyor.
Elazığlı iş insanı Metin Başbay, unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olan çömlekçiliği yeniden canlandırmak amacıyla 2017 yılında organize sanayi bölgesine yatırım yaparak, son teknolojiyle donatılmış bir fabrika kurdu. Bu fabrikada, Elazığ’dan çıkarılan toprak işlenerek, yüksek ısıya dayanıklı çömlek ürünleri üretiliyor. Başbay, yıllarca süren araştırmalar ve yatırımların ardından, 2019 yılında üretime geçerek, Elazığ'ın yerel toprağını dünya pazarına tanıttı.
30 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Fabrika, 10 bin metrekare kapalı alana sahip ve 30 kişilik bir ekibe istihdam sağlıyor. Ayda yaklaşık 25 ton toprağın işlenerek yaklaşık 150 bin ürün haline getirildiği bu fabrikada, üretilen çömlekler başta Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Arabistan, Dubai ve ABD olmak üzere 25 ülkeye ihraç ediliyor. Elazığ’ın yerel toprağının kalitesi sayesinde, ısıya dayanıklı ürünler, özellikle mutfak eşyaları ve pişirme gereçlerinde büyük ilgi görüyor.
ÇÖMLEK İHRACATI YAPIYOR
Aziz Başbay, fabrikanın kurulum süreci ve ihracat başarısı hakkında şunları söyledi: “Fabrikamız 2017 yılında kuruldu, 2018’de üretime başladık. İlk etapta 5 bin metrekarelik bir alanda başladık, ancak zamanla büyüyerek 10 bin metrekareye çıktık. Şu anda 30 kişi çalışıyor, hedefimiz istihdamı 100’e çıkarmak. Ayda 25 ton toprağı işleyip ürüne dönüştürüyoruz. Hammadde tamamen Elazığ’dan çıkıyor ve bu toprak, ısıya dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Türkiye’de ısı garantisi veren tek firma biziz. Şu anda 40 ülke ile çalışıyorduk, ancak ekonomik koşullar nedeniyle 25 ülkeyle devam ediyoruz. Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Arabistan, Dubai ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyoruz."
YILLIK CİROLARLA ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Başbay, fabrika ve ürünlerinin hem yerel ekonomiye hem de Türkiye’nin döviz gelirine katkı sağladığını belirtti: “Yıllık yüksek cirolara ulaşıyoruz. Yeri geliyor, 1 milyon dolara yakın döviz katkısı sağlıyoruz. Burada 30 kişi ekmek yiyor. Bu da Elazığ’ın ekonomisine katkı sağlıyor. Temennimiz, fabrikaların artması, istihdamın artması ve daha fazla kişinin ekmek yemesidir. Bizim hedefimiz, Türkiye’nin çömlek sektöründe dünyada tanınan bir pazar haline gelmesidir. Türkiye’de bizim gibi 20 kaliteli çömlek üretim firması olsun ve çömlek denilince akla ‘Türkiye’ gelsin.”
ÇÖMLEKÇİLİK SANATININ SAĞLIĞA FAYDALARI
Başbay, günümüzde çömlekçiliğe olan ilginin arttığını ve sağlıklı ürünlere olan talebin arttığını vurguladı: “Günümüzde eskiye dönüş eğilimi var. Çelik, alüminyum ve teflon ürünlerin mutfaklarda kullanılması, insan sağlığına zarar verebiliyor. Oysa biz çömlekle sağlıklı ürünler üretiyoruz. İçerisinde alüminyum gibi zararlı elementler bulunmayan topraklarımızla ürettiğimiz çömlekler, sağlığa zarar vermek yerine katkı sağlıyor. Ayrıca, kanserojen madde içermiyor ve fırınlarda olduğu gibi ocak üzerinde de güvenle kullanılabiliyor.”
ELAZIĞ’IN TOPRAĞINI DÜNYAYA TANITMA HEDEFİ
Fabrikada üretilen her ürünün kutusunda “Made in Turkey” etiketi yer alıyor. Başbay, Elazığ'ın ismini dünyaya duyurmak ve bölgeye turistik ve ticari anlamda katkı sağlamak için büyük bir çaba sarf ediyor. Fabrikanın başarısı, sadece yerel üreticilere değil, aynı zamanda Elazığ’ın ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Başbay, tüm bu süreçlerin sonucunda, Türkiye'nin çömlek üretiminde dünya çapında bir lider olmasını hedefliyor.