'9 şiddetinde hissedilecek' dedi uykuları kaçırdı! Naci Görür'den o illerle ilgili yeni uyarı: Depreme hazır olun

'9 şiddetinde hissedilecek' dedi uykuları kaçırdı! Naci Görür'den o illerle ilgili yeni uyarı: Depreme hazır olun

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Meydana gelen depremler 47 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken bölgede artçı depremler devam ediyor. Yaşanan deprem sonrası vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusunu araştırmaya başladı. Deprem tahminleri ile dikkatleri üstüne çeken Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, '9 şiddetinde hissedilecek' diyerek o illeri uyardı. Depreme hazırlıklı olun!

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkımlara neden olan Kahramanmaraş depremlerinde 47 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan depremler sonrası Türkiye'nin bir kez daha deprem ülkesi olduğu hatırlanırken gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Peki büyük İstanbul depremi ne zaman ve kaç büyüklüğünde olacak? Kahramanmaraş depremini 3 ay öncesinden tahmin eden Yer Bilimci Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, o illerde yaşayan vatandaşları uyardı. '9 şiddetinde hissedilecek' diyen Naci Görür, tarih vererek tek tek açıkladı. İşte Naci Görür'ün son dakika olarak yaptığı deprem uyarısı...

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 47 bini aşkın vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketinde açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediliyor. Bu zorlu süreçte uzmanların yaptığı açıklamalar yakından takip edilirken gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Milyonlarca kişi ise 'Yeni depremler olacak mı? Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul depremi olacak mı?' sorularını araştırmaya başladı. Beklenen açıklama ise Prof. Dr. Naci Görür'den geldi. O illerde yaşayanlar dikkat!

kkjkjkj-1.jpg

7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMASI BEKLENİYOR

Geçmişten günümüze kadar İstanbul depremlerine baktığımız zaman son 500 yılda 2 büyük deprem göze çarpıyor. Gölcük depremi ve Düzce depremi İstanbul depremi olarak sayılmazken 7 şiddetinin üzerinde büyük depremlerin Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaratması yaklaşık 250 yılda bir olması dikkat çekiyor. Deprem uzmanları son büyük İstanbul depremi 1766 yılında gerçekleştiği dikkate alındığında, Orta Marmara Fayında yeni bir deprem riskinin arttığını belirtiyor.

Deprem uzmanlarına göre, İstanbul'da yaşanan depremlerin büyüklüğü 7.0 ila 7.5 civarında olması bekleniyor. Peki İstanbul'daki hangi ilçeler ne kadar güvenli, hangi ilçeler fay hattı üzerinde ve hangi ilçeler zemin bakımından güvenli?

BU İLÇELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT!

Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor.

jhjhjhhj-2.jpg

Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

"9 ŞİDDETİNDE HİSSEDİLECEK"

Dün akşam katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi ve Erzincan, Tunceli bölgesine dikkat çekerek deprem uyarılarında bulundu.

jhhjjh-6.jpg

O illerde 9 büyüklüğünde deprem beklediğini ifade eden Görür, şu ifadeleri kullandı:

"Kıyıya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye doğru gittiği yerlerde çoğunlukla depremin şiddeti 9 olacak. Kuzeye doğru çıkınca bu düşecek. Ve 8, 7 vs. düşecek. Aynı şekilde Anadolu yakasında da kıyıya paralel kesimlerde 9 şiddeti ve kuzeye doğru azalacak. Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu ciddi bir deprem şiddetidir. Bu durumda yapılacak şey şu; İstanbul'u bir an önce depreme hazırlamak."

DEPREME HAZIR OLUN, KORKULAN AFET GELİYOR

Karlıova civarında da deprem beklediğini belirten Görür, "Çorum tam Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde. Bu kuşağın tamamı Türkiye'nin tamamı hatta dünyanın en aktif büyük depremler oluşturabilen kuşağı içerisinde. Bu kuşak aşağı yukarı Bingöl-Karlıova'dan çok büyük ölçüde Marmara Denizi'ne kadar enerjisini tüketti. Büyük deprem üretme enerjisini boşalttı. Şimdi Marmara'yı bekliyoruz. Bir de Erzincan ile Karlıova arasındaki bu kesimi bekliyoruz. Burada Pülümür'ün olduğu yer aşağı yukarı 7.4 büyüklüğünde belki deprem olabilir. Yedisu fayı üzerinde Bunu zaten hep söylüyoruz." açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN