Tasarıdaki muğlak ifadeler problem oldu: 'Etki ajanlığı' tasarısında geri adım

Tasarıdaki muğlak ifadeler problem oldu: 'Etki ajanlığı' tasarısında geri adım

İktidarın 9'uncu yargı paketiyle getirmek istediği etki ajanlığı yasa tasarısına tepkiler sürerken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Muhalefetle iktidar arasındaki 9'uncu Yargı paketi üzerine yapılan görüşmelerde, 'etki ajanlığı' ile ilgili maddelerdeki muğlaklıkların düzeltilmesi ve yeniden düzenlenmesi yönünde görüş birliğine varıldığı iddia edildi.

AK Parti'nin 9'uncu yargı paketiyle getirmek istediği "etki ajanlığı" yasa tasarısına tepkiler devam ederken, dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Muhalefet ve iktidar arasında yapılan görüşmelerde, tasarıdaki muğlak ifadelerin düzeltilmesi ve yeniden düzenlenmesi yönünde mutabakata varıldığı iddia edildi.

ETKİ AJANLIĞI MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK

Meclis yaz tatiline girmeden gündeme alınması beklenen 9. Yargı Paketi taslağı üzerine yürütülen tartışmalarda, "etki ajanlığı" ile ilgili maddelerin çerçevesinin netleştirilmesi planlanıyor. Kamuoyunda büyük eleştirilere neden olan ve yabancı bir devlet veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda Türkiye vatandaşları veya kurumları hakkında araştırma yapanlara hapis cezası öngören bu maddenin yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

AK PARTİ VE CHP ARASINDA GÖRÜŞMELER

AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında yapılan temaslarda, "etki ajanlığı" maddesinin muğlak ifadelerden arındırılması gerektiği üzerinde duruldu. AK Parti tarafı da bu maddenin muğlak ifadeler içerdiğini kabul ederek, netleştirilerek yeniden Meclis’e sunulacağını belirtti.

CHP'NİN ÜÇ TEMEL İTİRAZI

CHP milletvekillerinin yargı paketine yönelik itirazları, özellikle "etki ajanlığı" maddesindeki muğlak ifadelerin geniş yorumlara yol açabileceği ve pek çok kesimin suçlanmasına neden olabileceği üzerinde yoğunlaştı. CHP, Avrupa Birliği fonlarından yararlanan birçok kurumun bile bu maddeyle casuslukla suçlanabileceğini belirtti. AK Parti ise bu eleştirileri yerinde bulmakla birlikte, maddenin tamamen kaldırılması yerine net sınırlarla yeniden düzenlenmesini savundu.

KADININ SOYADI DÜZENLEMESİ

CHP’nin itiraz ettiği diğer maddeler arasında, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamamasına ilişkin düzenleme de yer alıyor. Anayasa Mahkemesi’nin kadınların bekarlık soyadını kullanabilmesi yönündeki kararına rağmen, bu maddeye itiraz ediliyor. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmayarak, Soyadı Kanunu'nda bazı değişikliklerin yapılması gündemde.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ DÜZENLEMESİ

CHP’nin bir diğer itirazı ise taslağın 17’nci maddesiyle ilgili. Bu madde, Bölge Adliye Mahkemesindeki en kıdemli Cumhuriyet Savcısının Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapmasına son verilmesini öngörüyor. Bu düzenleme, seçim kurullarındaki en kıdemli hakim uygulamasının kaldırılmasına benzetilerek eleştiriliyor.

whatsapp-gorsel-2024-05-22-saat-12-01-31-5b7957bc.jpg

MUHALEFETİN TAVRI

Meclis Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karaca, "etki ajanlığı" düzenlemesinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini belirterek, komisyon aşamasında CHP’nin ciddi bir muhalefet sergileyeceğini ifade etti.

KARACA'NIN AÇIKLAMALARI

Karaca, "Komisyona geldiğinde o konuda çok ciddi bir muhalefet sergilenecek. Umarım AYM sürecine gitmeden kanun teklifinin sahipleri bu konudaki yanlışlarından dönerler, maddeyi de teklif kapsamından çıkarırlar. Her şey etki ajanlığı kapsamında casusluk faaliyetine girebilir. Hukukta bir virgül, bir kelime çok ciddi yorumlamalara sebebiyet verecek meseleler olabilir. İktidara göre beka farklı bir şey, muhalefetin bekası açlıkla sınanacak çocuklar, kadınlar ve yoksulluk diyoruz biz. Onu yorumlayacakların politikalarına göre etki ajanlığı farklı bir şey. Kanunlar somut olmalı, soyut olmamalı.

Eğer çıkacaksa belli sınırları olmalı ama etki ajanlığı meselesi sınırlandırılarak da geçmemeli. Çok iyi bir düzenleme olabilir ama uygulayıcıların elinde hepimiz için çok farklı yorumlanarak kötü sonuçlar doğurabilir. Kişisel kanaatim, etki ajanlığı meselesinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha özgürlükçü, demokratik bir anayasa istiyoruz diyerek anayasa çalışmalarını başlatıyoruz diyenlerin de büyük sınavıdır 9. Yargı Paketi'ndeki etki ajanlığı meselesi. Kadının soyadını kullanmasına ilişkin düzenleme, AYM kararına rağmen mutlaka geri çekilmesi ve AYM kararına uygun bir düzenlemenin hayata geçmesini diliyorum." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN