ABD'den dezenformasyon yasasına eleştiri ve iddialara yalanlama: Bizde böyle bir yasa yok

ABD'den dezenformasyon yasasına eleştiri ve iddialara yalanlama: Bizde böyle bir yasa yok

Dün TBMM'den geçen 'Dezenformasyon Yasası'na ilişkin Genel Kurul'da söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir'in "Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi… Onlar bizimle bu yasayı görüşmek istediler” demesine ABD'den yalanlama geldi. Yasanın ifade özgürlüğünü engelleyeceğini söyleyen Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, ABD’de benzer bir yasanın olduğu iddiasını da yalanladı.

'Dezenformasyon Yasası'nın TBMM'de görüşmeleri sırasında AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, ABD'li yetkililerle görüştüklerini söyledi. Özdemir "Şunun bilinmesini istiyorum: Biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde, bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi… Onlar bizimle bu yasayı görüşmek istediler” dedi.

Ancak ABD'den yasaya eleştiri ve benzer bir yasanın olduğu iddialarına yalanlama geldi. VOA Türkçe’nin dezenformasyon yasasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, yasadaki maddelerin, Türkiye’de sektöre girişe engel yaratarak, dijital ve online bilgi ve eğlence hizmet sağlayıcılarını ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.

1-010.jpgAK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir

Sözcü, bu durumun Türkiye’nin ekonomisinde önemli miktarda özel ticari yatırım kaybıyla sonuçlanabileceğini belirtti. Yasanın dezenformasyon terimini muğlak ve son derece geniş şekilde tanımlayarak dezenformasyonu suç haline getireceği ifade edildi.

'SANSÜR VE OTOSANSÜRÜ ARTIRABİLİR'

Böyle bir yasanın ifade özgürlüğü üzerinde ürpertici bir etkisinin olabileceği; özgür ve açık tartışma ortamını kısıtlayabileceği; sansür ve otosansürü arttırabileceği ve internet kullanıcılarının gizliliğini tehlikeye atabileceği belirtildi. İfade özgürlüğünün demokrasi açısından önem taşıdığının ve saygı gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, özgür bilgi ve veri akışının hayati önem taşıdığı kaydedildi.

Açıklamada Türk hükümetine sivil toplum, basın örgütleri, iş çevreleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil uluslararası kurumlarla ikincil mevzuatlar konusunda istişarede bulunması çağrısı yer aldı. Yasanın Türkiye’nin insan hakları taahhütlerini ve yükümlülüklerini baltalayacak ya da Türkiye’deki yatırım ortamına zarar verecek birtakım istenmeyen sonuçlarının olmadığından emin olunması çağrısı yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türk hükümetini dezenformasyona karşı koyma konusundaki yaklaşımların, başta çevrimiçi ve çevrimdışı ifade özgürlüğü olmak üzere, demokrasiyi destekleyen ilkelere farkında olmayarak zarar vermemesini sağlamaya çağırdı.

'ABD'DE TÜRKİYE'DEKİ GİBİ BİR YASA YOK'

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, kanun teklifine ilişkin görüşmeler sürerken yaptığı konuşmada, söz konusu yasanın içeriğini Amerikalı ve Avrupalı temsilcilere anlattıklarını ve Amerikalı ilgililerle yasayı görüştüklerini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Türk basınında bu konuya ilişkin dolaşan iddiaları dezenformasyon olarak niteledi. Sözcü, Büyükelçilikten bir yetkilinin ABD’de benzer yasaların bulunduğunu söylediğine ilişkin iddiaları yalanladı, Amerika’da benzer yasaların olmadığının altı çizildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN