Acil ihtiyaç normalleşme

Acil ihtiyaç normalleşme

Enflasyonda, kurda, döviz rezervinde alarm zilleri kırmızıya döndü. Uzmanlar ‘Hiç vakit kaybetmeden ekonomi yönetiminde rasyonel politikalara dönülmeli’ uyarısı yapıyor. Toplumsal barışın daha fazla zedelenmemesi için seçim sürecinde vatandaşları karşı karşıya getirip kutuplaştıran kavga dilinin artık terk edilmesi gerekiyor.

İkinci tur sandığından ‘Beş yıl daha Erdoğan’ çıktı. Sandığın ertesi günü ise seçim atmosferinden çıkılıp acil sorunlara odaklanılması gerektiğine dönük mesajlar verildi. En kritik başlık olarak ekonomi öne çıktı. ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley ‘Merkez Bankası eksi rezerve karşı alternatif önlem almak zorunda’ uyarısı yaptı. Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu da “Mevcut politikalar tabloyu daha da kötüye götürür” dedi.

SEÇİM ATMOSFERİNDEN ÇIKILSIN KUTUPLAŞTIRAN DİL TERK EDİLSİN

Seçim boyunca ‘terörist, LGBT’ci’ suçlamalarıyla, sahte videolarla yükseltilen tansiyonun ulaştığı nokta da endişe yaratıyor. Siyasetin, toplumda tehlikeli kıvılcıma yol açabilecek dilinin, sandık sonrası dönemde yerini makule bırakması gerektiği belirtildi. Toplumun geniş bir kesiminde hassasiyet barındıran kaçaklar ve Suriyeliler başlığında da hükümetin insani kriterler gözeterek bir çözüm planını işletmesine dönük beklenti arttı.

3005krt01a-tum.png

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında gerçekleştirilen tarihi seçimlerde ipi Recep Tayyip Erdoğan göğüsledi. Türkiye’nin ilk kez tecrübe ettiği ikinci turda Cumhur İttifakı adayı Erdoğan yüzde 52.16, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47.84 oy aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre 27 milyon 775 bin 131 kişi Erdoğan’ı, 25 milyon 432 bin 951 kişi Kılıçdaroğlu’nu tercih etti. İki lider arasındaki oy farkı 2 milyon 292 bin 180 oldu.

Erdoğan’ın seçim zaferi sonrası kamuoyunda muhalefetin seçim stratejisi ve değişim beklentisi tartışılırken mevcut sorunlar çözüm arayışına girildi. Türkiye’nin en temel sorunları ekonomi, sayıları tartışılan sığınmacı ve kaçaklar ile 80 günlük kampanya döneminde tavan yapan toplumsal kutuplaşma oldu. Erdoğan ilk kez Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı balkon konuşmasında yeni döneme dair mesajlar verse de muhalefete dönük sert söylemini sürdürdü.

Seçim sonuçlarıyla ilgili paylaşım yapan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün ise “Seçim sonuçları milletimize hayırlı uğurlu olsun. Millet İktidarı değiştirmedi inşallah iktidar zihniyetini değiştirir ve liyakatli kadrolarla milletin ağır sorunlarını çözmeye odaklanır” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da “Milletimizin kararının başımızın üstünde yeri var. Endişem o ki her açıdan bugünden daha kötü bir Türkiye göreceğiz. ‘Umarım Tayyip Bey bizi yanıltır’ demeyi çok isterdim. Ne var ki, yaptığı ilk açıklama saldırgan, aşağılayıcı ve düşmanlaştırıcı siyaset anlayışını sürdüreceğini gösteriyor. Yazık. Yarından itibaren daha fazla demokrasi ve adalet diyeceğiz” ifadesini kullandı.

Muhalefetten yapılan ilk değerlendirmelerde yeni dönemde mevcut sorunların çözülmesine yönelik temenniler ve mücadeleye devam edileceği mesajları verildi.

Borsa ve dolar seçimler sonrası haftanın ilk iş gününe yükselişle başladı. Dış basında da Erdoğan için “Politika değiştireceğine dair çok az işaret var” yorumları yapıldı. Erdoğan balkon konuşmasında HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve rakibi Kılıçdaroğlu’na sert sözlerle yüklendi.

Cumhurbaşkanı yeni döneme dair şu mesajları verdi:

DEPREM BÖLGESİ: “Kazanan sadece biz değiliz. Kazanan Türkiye’dir, kazanan tüm kesimleriyle milletimizdir, kazanan demokrasimizdir. Milletimizle aramızdaki muhabbet köprüsü böylesine güçlü olduğu müddetçe, Allah’ın izniyle üstesinden gelemeyeceğimiz mücadele, çözemeyeceğimiz sorun, hal yoluna koyamayacağımız mesele yoktur. Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak, yıkılan şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak, insanlarımızı hayata bağlamak önceliklerimizin en başında yer almayı sürdürecektir. Sadece kalbimiz değil, elimiz de hep deprem bölgesinin üzerinde olmaya devam edecektir.”

EKONOMİ: “Enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek, refah kayıplarını telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır. Bunları çözmek bizim için zor bir şey değil. Bunları Başbakanlığım döneminde faizi 4,6’ya, enflasyonu da 6,2’ye indirerek ispatlayan biz değil miydik? Biz bu işi yaşadık, yaptık ama bunların böyle bir derdi var mı? Yok. Bunlar laf ola beri gele. Yaparsak yine biz yaparız. Şu anda faiz 8,5’e indirildi ve göreceksiniz enflasyon da inecek. Onlar bizimle yarışamaz, onlar IMF’nin kapısında nöbet tutarlar. Güven ve istikrar, bu iki kavram çok önemli. Siyasette hep arkadaşlarımla bunu konuştum, iki kavram, güven ve istikrar. Bununla yola devam edeceğiz ve güçlü bir ekonomi yönetimini bu iki kavramın üzerine kuracağız. Uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz.”

SIĞINMACILAR: “Ülkemize ve milletimize yakışır yol ve yöntemlerle, vatandaşlarımızın bu konudaki beklentilerini karşılamak görevimizdir. Suriye topraklarındaki güvenli bölgelere bugüne kadar 600 bine yakın kişinin gönüllü olarak geri dönmesini sağladık. Katar’la bir iş birliği yaptık, yeni bir iskan projesiyle, birkaç yıl içinde 1 milyon kişinin daha dönüşünü temin edeceğiz. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, sanayiden tarıma, turizmden spora kadar, ülkemize asırlık kazanımlar sağladığımız alanlarda çıtayı daha yukarıya taşıyacak yatırımlarla yolumuza devam edeceğiz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN