Adli yıl açılışı öncesi uzmanlardan kritik hatırlatma: Hukuk reformuyla birlikte milli gelir 30 bin doları bulur

Adli yıl açılışı öncesi uzmanlardan kritik hatırlatma: Hukuk reformuyla birlikte milli gelir 30 bin doları bulur

Daha İyi Yargı Derneği, adli yıl öncesi yaptığı toplantıda hukuk sistemine ilişkin eleştiri ve önerilerini paylaştı. Toplantıda adli tatil, israf olarak değerlendirildi ve bu uygulamaya son verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin çağdaş bir hukuk devleti, ileri bir demokrasi ve refah ülkesi haline getirmek için hukukla ilgili reformların acilen gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi. Reformların gerçekleşmesiyle milli gelirin kolayca 25-30 bin dolar seviyesine geleceği bildirildi.

Daha İyi Yargı Derneği temsilcileri, 1 Eylül itibariyle başlayacak olan 2022-2023 adli yılı öncesi basın toplantısı düzenleyerek, yargı ve hukuk sistemine ilişkin tespit, eleştiri ve önerilerini açıkladı. Toplantıda adli tatil, israf olarak değerlendirildi ve bu uygulamaya son verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin çağdaş bir hukuk devleti, ileri bir demokrasi ve refah ülkesi haline getirmek için hukukla ilgili reformların acilen gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edilirken, bunların gerçekleşmesiyle milli gelirin kolaylıkla 25-30 bin dolar seviyesine geleceği belirtildi.

2022-2023 adli yılı öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, süresi ve zamanı ne olursa olsun, adli tatilin israf olduğunu söyleyerek “Hukuk dünyamız 1 Eylül 2022 Perşembe, 43 günlük adli tatilin ardından 2022-2023 Adli Yılı’na başlayacak. Yürürlükteki 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 102. maddesi uyarınca, ülkemizde yargı sistemi her yıl 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasında tatile çıkar. 1 Eylül’de de yeni adli yıl başlar. Yargı teşkilatının, içlerinden bir kısmını nöbetçi bırakıp topluca yaz tatiline çıkması ve bu dönem boyunca işlerin ertelenmesi, ülkenin en kritik kurumunun ve insan kaynağının israf edildiği aristokratik bir gelenektir” dedi.

'ADLİ TATİL UYGULAMASI İSRAF, SON VERİLMELİ'

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre tatile gerekçe olan hakimlerin yıllık izin hakları, tayin olanların taşınması ve yeni görev yerlerine alışması, bütün sistemi toptan bir tatile çıkarmadan da sağlanabileceğini dile getiren Gün, bu nedenle adli tatil uygulamasına son verilmesi gerektiğini ifade etti.

'ADLİ YIL TÖRENLERİ MONOLOG OLMAMALI, ŞURA HELİNE GETİRİLMELİ'

Öte yandan, adli yıl başlama törenlerinin, yargının sorunlarının, törenlere katılan yasama ve yürütme temsilcilerine iletilmesi imkânı sağlayan bir fırsata çevrilmesi gerektiğini dile getiren Gün şunları söyledi:

“Bunun için adli yıl açılış törenleri, sadece Yargıtay Başkanı ile Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’nın konuştuğu bir tür monolog olmaktan çıkarılıp, yargı sisteminin tüm paydaşlarının ve hizmetinin muhataplarının söz alabildiği bir “şûrâ”ya dönüştürülmeli.”

'YARGIDA ANAYASAYA AYKIRILIKLARA ASLA GEÇİT VERİLMEMELİ'

Türkiye’nin de ileri demokrasi seviyesine erişmesi, zengin potansiyelini refah artışına dönüştürülmesi, yargı sistemini etkin ve verimli çalışır, şeffaf, hesap verir ve tam bağımsızlığı hak eder hale getirmesiyle mümkün olduğunu anlatan Mehmet Gün, yeni bir adli yıla girerken yapılması gerekenleri şöyle ifade etti:

“Yargı, en başta anayasal düzeni etkin olarak korumalı, anayasaya aykırılıklara asla geçit vermemeli. Uyuşmazlıkları davaya dönüşmeden uzlaştırmak, en karmaşık davaları en genç üç-dört ayda çözmek, uyuşmazlığın tarafları arasında dayanışma ve dostluğu yeniden tesis ederek toplumsal güveni ve hukuk güvenliğini pekiştirmek, yargının nihai hedefi olarak belirlenmeli.

Yargı sistemi ‘kalkınma bölgeleri’ bazında yapılandırılıp, 7 bin civarındaki mahkeme sayısı 2 bin civarına indirilmeli. Hâkim ve savcılar da avukatlar ve noterler gibi kendi bağımsız meslek kuruluşlarına sahip olmalı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN