AFAD Başkanı Memiş: İklim afetleri sürecek önlemleri sıkı tutalım

AFAD Başkanı Memiş: İklim afetleri sürecek önlemleri sıkı tutalım

AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye’de geçen yıl 1030 aşırı hava olayının yaşandığını duyurarak 2022’nin en fazla ekstrem olay yaşanan yıl olduğunu kaydetti. Türkiye’de iklimsel değişikliklerin ve bu değişikliklere bağlı olarak hidro-meteorolojik afetlerin devam edeceğini aktaran Memiş, “Türkiye afet kapasitesini gelişen koşullara göre diri tutmak zorundadır” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütülen Türkiye’de iklim değişikliğinden kaynaklanan afet risklerinin azaltılması ve uyum konusunda AFAD’ın kapasitesinin artırılması için teknik destek projesi çerçevesinde “İklim Değişikliği Afet Yönetimi Paneli” gerçekleştirildi.

AFAD Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, AFAD Başkanı Vali Okay Memiş, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut katıldı. Dünyada yaşanan yoksulluk, düzensiz göç, gıda güvenliği ve salgın hastalıkların yanı sıra karşı karşıya kalınan sorunlardan birinin iklim değişikliği olduğunu belirten AFAD Başkanı Memiş, “Küresel iklim değişikliğinin en açık şekilde ortaya koyduğu sonuç, sıcak hava dalgalarının görülme sıklığındaki artışlardır. Yapılan analizler doğrultusunda, neredeyse tüm emisyon senaryolarına göre küresel ortalama sıcaklık artışının yüzyıl sonuna doğru devam edeceği öngörülmektedir. Yüzyılın ortasına kadar en az 2 derece ve üzeri bir küresel ısınma senaryosunda, sıcak hava dalgaları ile kuraklık ve çölleşme, orman yangınları ve deniz seviyesinin yükselmesinde bir artış beklenirken; yağış ve kar örtüsünde ise azalma beklenmektedir” dedi.

Günümüzde yapılan birçok iklim modeli sonuçlarına göre ülkemizde de önemli ölçekte iklimsel değişiklikler görüleceği ve bu değişikliklere bağlı olarak hidro-meteorolojik afetlerle karşı karşıya kalınacağı öngörüldüğünü aktaran Memiş, “Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ülkemiz, kuraklık, çölleşme, ani yağışlar, taşkınlar, sıcak ve soğuk hava dalgaları, heyelanlar ve orman yangınları gibi afetlerle daha etkin bir şekilde mücadele etmek ve kapasitesini gelişen koşullara göre diri tutmak zorundadır. Aşırı hava olaylarında özellikle son yirmi yılda artış eğilimi vardır. Özellikle 2022 yılı, bin 30 aşırı hava olayı sayısı ile en fazla ekstrem olay yaşanan yıl olmuştur. En son 19-30 kasım 2023 tarihleri arasında meydana gelen aşırı yağışlar ve fırtına olayları 72 ilimizi etkilemiş, 10 ilimizde ise deniz taşması sebebiyle su baskınları meydana gelmiştir. Zonguldak, Batman, Sinop, Konya ve Trabzon illerimizde toplam 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Zonguldak ve Rize illerimizde ise 8 vatandaşımızı denizde arama çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ OFİSİ KURULUYOR

Slovenya’da gerçekleştirilen Barselona Sözleşmesi 23’üncü Taraflar Konferansı’nda tüm tarafların onayı ile Türkiye’de İklim Değişikliği Bölgesel Faaliyet Merkezi kurulması kararı alındı. Türkiye’de Birleşmiş Milletler (BM) ofisi kurularak, Akdeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğiyle ilgili politika belirleme çalışmalarında etkin rol alınacak. Bu merkez ile uluslararası fon mekanizmalarından aktif şekilde yararlanılmasına da katkı sağlanacak. Halihazırda İtalya, Fransa, Tunus, Hırvatistan, Yunanistan ve İspanya’da bu merkezlerden bulunuyor. Türkiye’de kurulacak merkez, Doğu Akdeniz’de de dengeleyici bir unsur olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN