Ağustosta hem Güneş hem Ay tutulması

Ağustosta hem Güneş hem Ay tutulması

TÜBİTAK Türkiye Ulusal Gözlemevleri'nin 2026 Gök Olayları Yıllığı'na göre ağustos ayında gökyüzünde iki önemli astronomi olayı yaşanacak. 12 Ağustos'ta gerçekleşecek tam Güneş tutulması Türkiye'den görülemeyecek. 28 Ağustos'ta meydana gelecek parçalı Ay tutulmasının ise Türkiye'den yalnızca ilk evreleri gözlemlenebilecek.

TÜBİTAK Türkiye Ulusal Gözlemevleri tarafından hazırlanan ve yıl boyunca gerçekleşecek önemli astronomik olayların yer aldığı 2026 Gök Olayları Yıllığı'na göre, ağustos ayında hem tam Güneş tutulması hem de parçalı Ay tutulması meydana gelecek.

Yıllıkta yer alan bilgilere göre, 12 Ağustos'ta tam Güneş tutulması, 28 Ağustos'ta ise parçalı Ay tutulması gerçekleşecek.

TAM GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLEMEYECEK

12 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleşecek tam Güneş tutulması Türkiye'den izlenemeyecek.

TÜBİTAK Türkiye Ulusal Gözlemevleri'nin 2026 Gök Olayları Yıllığı'nda, tutulmanın zirve anında Güneş'in Türkiye'de ufuk çizgisinin altına inmiş olacağı belirtilerek, bu nedenle Türkiye'nin tam ya da parçalı tutulma alanı dışında kalacağı ifade edildi.

TUTULMA HANGİ BÖLGELERDEN İZLENEBİLECEK?

12 Ağustos'ta gerçekleşecek tam Güneş tutulması, Avrupa'nın ve Kuzey Atlantik'in bazı bölgelerinden gözlemlenebilecek.

Astronomik hesaplamalara göre tutulmanın en yoğun evresi Türkiye saatiyle yaklaşık 20.47'de yaşanacak. Tam tutulma güzergâhı Grönland, İzlanda ile İspanya ve Portekiz'in kuzeydoğusunda yer alan küçük bir bölgeden geçecek.

Avrupa'nın diğer bölgelerinde ise tam tutulma yerine kısmi Güneş tutulması görülebilecek.

TÜRKİYE'DEN PARÇALI AY TUTULMASI İZLENEBİLECEK

2026 yılında Türkiye'den gözlemlenebilecek tek tutulma ise 28 Ağustos'ta gerçekleşecek parçalı Ay tutulması olacak.

2026 Gök Olayları Yıllığı'nda tutulmanın evreleri şu şekilde anlatıldı:

"28 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleşecek tutulmada Ay, öncelikle saat 04.23.55'te Yer'in yarı gölge (penumbra) konisine girmeye başlayacak. Bu evrede, Ay'ın parlaklığında hafif bir azalma görülebilse de değişimi fark etmek her zaman kolay olmayabilir. Tutulmanın daha belirgin kısmı ise saat 05.33.48'de Ay, Yer'in tam gölge (umbra) konisine girerken başlayacak ve böylece tutulma 'parçalı' evreye geçmiş olacak. Bu andan itibaren Ay'ın yüzeyinin bir kenarında Dünya'nın gölgesi belirgin şekilde seçilebilecek. Tutulma ilerledikçe örtülme artacak ve maksimum tutulmaya saat 07.12.49'da ulaşılacak. Ancak bu saatte Türkiye genelinde Ay batmış olacağı için tutulmanın bu evresini ülkemizden gözlemleyebilmek mümkün değil. Maksimum evreden sonra Ay, tam gölge konisinden yavaşça çıkarak parçalı tutulmanın son kısmına (çıkış evresi) girecek. Böylelikle saat 08.51.55'te parçalı tutulma sona erecek. Bunun ardından Ay, saat 10.01.41'de yarı gölge konisinden de tamamen çıkacak ve tutulma tüm evreleriyle tamamlanmış olacak."

MAKSİMUM EVRE TÜRKİYE'DEN GÖRÜLEMEYECEK

Parçalı Ay tutulmasının ilk aşamaları Türkiye'den izlenebilecek olsa da maksimum tutulma anı ülke genelinde gözlemlenemeyecek. Bunun nedeni, tutulmanın en yoğun evresinin yaşanacağı 07.12.49 itibarıyla Ay'ın Türkiye'de batmış olacak olması.

Tutulma, Ay'ın tam gölge konisinden çıkmasının ardından parçalı evrenin sona ermesi ve son olarak yarı gölge konisinden de ayrılmasıyla birlikte saat 10.01.41'de tamamen sona erecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN