AİHM'den Filiz Kerestecioğlu kararı

AİHM'den Filiz Kerestecioğlu kararı

AİHM, HDP'li Filiz Kerestecioğlu Demir'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin olarak Türkiye'yi tazminata mahkum etti. Türkiye, Kerestecioğlu'na toplamda 9 bin euro maddi tazminat ödeyecek.

HDP 25. ve 26. dönem İstanbul 2. bölge milletvekili olan Filiz Kerestecioğlu Demir'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'yi mahkum etti.

euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre; Selahattin Demirtaş kararına atıf yapan AİHM, bu davada da 20 Mayıs 2016'da yapılan anayasa değişikliğinin terörle mücadeleye ilişkin olduğunu ve siyasi fikirlerini açıklamaktan ötürü vekillerin bu yasalar kapsamında mahkum edilemeyeceğini temellendirmişti.

9 BİN EURO TAZMİNAT ÖDENECEK

Bu nedenle aynı karardaki gerekçelendirmeye dayanarak Kerestecioğlu'nun ifade hürriyetinin engellendiği dolayısıyla İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi'nin ihlal edildiğine karar verildi.

Buna göre Türkiye Kerestecioğlu'na toplamda 9 bin Euro da maddi tazminat ödeyecek.

NE OLMUŞTU?

İstanbul polisi tarafından hazırlanan ve kamuoyuna sunulan soruşturma raporuna göre savcı, 14 Şubat 2016'da aralarında Kerestecioğlu Demir'in de bulunduğu yaklaşık 100 kadından oluşan bir grup, Kadıköy'de bir gösteri yaptı ve sloganlar attı.

Bir polis memuru, grubu 'kışkırtıcı sloganlar' atmamaları konusunda uyardı. Kerestecioğlu bu uyarıya itiraz etti. 9 Mayıs 2016 tarihinde savcılık hakkında soruşturma açtı.

Meclis dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla Kerestecioğlu Demir aleyhine rapor yazıldı ve Adalet Bakanlığına iletildi. Kerestecioğlu'nun 14 Şubat 2016 tarihli eylemde basına yaptığı açıklama hakkında cezai soruşturma başlatıldı.


20 Mayıs 2016 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasanın 83. maddenin ikinci fıkrasında öngörülen milletvekili dokunulmazlığına ilişkin bir anayasa değişikliğini kabul ederek hakkında soruşturma olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına 'evet' dedi.

AK Parti'den 29, CHP'den 59, HDP'den 55 ve MHP'den 10 olmak üzere yüzden fazla vekil bu değişiklikten etkilendi ancak dokunulmazlığı kaldırılan yalnızca muhalif vekiller oldu.

Meclis'te 70 vekil dokunulmazlığın kaldırılması kararının mahkemede değil parlamentoda olması gerektiğini savunarak yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Ne var ki, 3 Haziran 2016'da AYM bu talebi oy birliği ile reddetti.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN