Aile hekiminin görevleri neler, ne iş yaparlar? Aile hekimi olma şartları

Aile hekiminin görevleri neler, ne iş yaparlar? Aile hekimi olma şartları

Aile hekimlerinin görevleri nelerdir, kimler aile hekimi olabilir, ne kadar maaş alırlar, çalışma saatleri kaçla kaç arasında? Soruları büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlandı. İşte aile hekimine dair tüm merak edilen soruların cevapları...

Aile hekimi, hastalıkların gelişmesini önlemek için insanların sağlık durumlarını muayene ve tedavi eden ve periyodik sağlık kontrolleri yapan bir grup hekime verilen isimdir. Aile hekimler, alanında bir uzmana veya uygun bir kliniğe farklı uzmanlık gerektiren ciddi hastalıkları ifade eder. Bir aile doktoru, bir uzmanın aksine bir pratisyen hekimdir. Aile hekimliği kavramı ülkemizde aile sağlığını korumak için oluşturulmuş bir sistemdir. Aile hekimleri eski adıyla tıp merkezlerinde yani aile sağlığı merkezlerinde çalışmaktadır.

 Aile Hekimleri Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

 Ülkemiz son yıllarda sağlık sektörüne önemli yatırımlar yapmıştır. Tıp alanının ana mesleklerinden biri aile hekimliğidir. Aile hekimi;

• Öykü alma, tanı testleri gerçekleştirme ya da talepte bulunma,

• Hastalık teşhisi koyma, tedavi reçete etme,

• Evde sağlık merkezlerinde kayıtlı kişiler için rutin tıbbi kontroller,

• Yaşlı, engelli, yatalak vb. Zor durumdaki hastalara evde sağlık hizmeti sağlamak,

• aşıları uygulamak veya bağışıklık takibi yapmak,

• hastaları hastalık önleme konusunda eğitmek,

• hamile kadınlara doğum öncesi ve doğum sonrası bakım sağlamak,

• doğumdan hasta kayıtlarını tutmak ve izlemek,

• sürekli eğitime katılmak

Aile hekimleri tüm vatandaşlarının sağlık durumlarını kontrol etmekten sorumlu 7-70 yaşları arasındayım ve bu konuda gerekli eğitimi aldım. Ayrıca tıp merkezlerine giderek tedavi edilemeyenleri de savunuyorlar. Yani evlerine gidip orada sağlık hizmeti veriyorlar. Aile hekimi işlevi nedeniyle tıp alanında çok önemli bir yere sahiptir.

Nasıl Aile Hekimi Olunur?

Aile hekimi olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Aile hekimi olabilmek için öncelikle liseyi bitirdikten sonra üniversiteye giriş sınavını geçmeli ve tıp diploması almalı. Tıp fakültesi 6 yıl eğitim veren fakültedir. Tıp fakültesini bitiren kişi pratisyen hekim unvanını alır. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen aile hekimliği eğitim programlarına katılan pratisyen hekimlere “aile hekimi sertifikası” verilmektedir. Bu sertifika ile aile hekimliği görevlerinizi yerine getirmeye başlayabilirsiniz. Bu eğitimin süresi ve şekli ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Türkiye'de en az 3 yıl sürmektedir.

Aile hekimi olmanın bir diğer yolu da tıp fakültelerine bağlı aile hekimliği bölümünden mezun olmaktır. Bu alanda diplomanız varsa doğrudan aile hekimi olarak çalışabilirsiniz.

Aile hekimliği uzmanları, hastaların ilk görmesi gereken sağlık profesyonelleridir. Doktor, hastanın tedavisinin başka bir tıp merkezinde yapılması gerektiğini düşünürse, hastayı başka bir tıp merkezine sevk edebilir. Aile hekimliği sistemi sayesinde hastanede kalabalığın önüne geçmek mümkün.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN