AK Partili Şamil Tayyar'dan çarpıcı iddia: 50+1 cumhurbaşkanımıza kurulmuş bir tuzaktı

AK Partili Şamil Tayyar'dan çarpıcı iddia: 50+1 cumhurbaşkanımıza kurulmuş bir tuzaktı

Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartına ilişkin tartışmalara katılan eski AK Parti milletvekili Şamil Tayyar "Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartına ilişkin geçmişte karşı çıkmış, ağır eleştirilere muhatap olmuş biri olarak söz hakkım var. 50+1, Cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı. Düzeltilebilirdi, vakti geçti. Yeni tartışma, seçimle ilişkilendirilir. Kazanmaya odaklanmalı, kazanınca biz değiştirmeliyiz" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun geçen hafta görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme sırasında "50+1’in mahsurlu olduğunu anladık" dediğini aktarmasının ardından siyasette başlayan "yüzde 50+1" tartışması sürüyor.

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek, yüzde 50+1 formülüyle ilgili olarak “Anayasa toplantısında 50 +1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. Söylediğim cümleler gayet açık. 50 + 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak” demişti.

BAHÇELİ: DİLİNİZİN ALTINDA SAKLADIĞINIZI ÇIKARIN

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cemil Çiçek'in sözlerine bugünkü grup toplantısında yanıt vererek "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milli bekanın güvencesi, milli birlik ve dayanışmanın sırrıdır. Bu sistemin meşruiyet sistemi yüzde 50+1'dir. Bu itibarla yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya model olacak bir şeklidir" diyen Bahçeli "Cemil Çiçek'in sözlerinin tahrip gücü yüksektir. Sayın Cemil Çiçek sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Buradan nereye ulaşmaya, kimlere şirin gözükmeye çalışıyorsunuz?" ifadelerini kullanmıştı.

YALÇINBAYIR: SİSTEM BAŞTAN AŞAĞI YANLIŞ

AK Parti'nin kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır da 50+1 tartışmasıyla ilgili olarak "Devletin başı, bir partinin başı olamaz. Türkiye'de hesap verebilirlik yok, açıklık yok. Sadece iki dudak arasından dökülenler var. Devletin başı herkesi kucaklamak zorundadır. Herkesi kucaklayamayan, kazı-kazan anlayışı doğru değildir. Türkiye'nin bugün hali iyi değildir. Yönetim kalitesi kötüdür" dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin baştan aşağıya yanlış olduğunu söyleyen Yalçınbayır, "Mesele yüzde 50+1 meselesi de değildir. Sayılar her sistemde karşınıza çıkabilir. Önemli olan zihniyet ve iyi niyettir. 'Biz daha fazla sayıyla seçileceğiz. Yüzde 50+1 olursa matematiksel olarak daha fazla hakimiyet elde edeceğiz' derseniz, bununla yetinemezsiniz. Bununla işi idare edemezsiniz. Siz Türkiye'de hukukun üstünlüğünü hakim kılamadıysanız, insan haklarını üst seviyelere çıkaramadıysanız başarılı olamadınız demektir. Hayat, Bahçeli'nin dediğinden ibaret değil. Onlar kendi hevesleri, arzuları neyi emrediyorsa onu yapıyorlar. İktidarda kalmanın yollarını arıyorlar. Güç onlarda değil, güç sayılarda değil. Güç, evrensel hukuk değerlerinin içselleştirilmesindedir" diye konuştu.

ŞAMİL TAYYAR: CUMHURBAŞKANIMIZA KURULAN BİR TUZAKTI

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Cemil Çiçek, AK Parti'nin kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ardından eski AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da tartışmaya katıldı.

Şamil Tayyar "Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartına ilişkin geçmişte karşı çıkmış, ağır eleştirilere muhatap olmuş biri olarak söz hakkım var. 50+1, Cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı. Düzeltilebilirdi, vakti geçti. Yeni tartışma, seçimle ilişkilendirilir. Kazanmaya odaklanmalı, kazanınca biz değiştirmeliyiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (43)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
43 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN