Akar: Karadeniz'in güvenliği dünyanın güvenliğiyle bağlantılı

Akar: Karadeniz'in güvenliği dünyanın güvenliğiyle bağlantılı

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Karadeniz’in sadece bölgesel değil küresel güvenlik açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Karadeniz’in güvenliği, Avrupa’nın ve dünyanın güvenliğiyle doğrudan bağlantılıdır” dedi. Akar, Montrö Sözleşmesi’nin önemine de dikkat çekti.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, İstanbul Üniversitesi ile Büyük Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Savaş ve Barış’ın Gölgesinde Karadeniz Güvenliği: Şimdi ve Sonra" başlıklı konferansta önemli değerlendirmelerde bulundu. Akar, Karadeniz’in tarihsel ve jeopolitik özellikleriyle sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ve küresel sistemin de güvenlik dengelerinde merkezi bir rol oynadığını söyledi.

Küresel sistemin kırılganlaştığını ve sorunların çok boyutlu hale geldiğini belirten Akar, “Askeri, ekonomik ve diplomatik güçlerin amacı savaşmak değil, caydırıcılık oluşturmaktır. Gücün stratejik ve sorumlu kullanımı, net bir çıkış vizyonuyla anlam kazanır” ifadelerini kullandı.

“KARADENİZ, BİR FRAGMENTAL KAOS RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA”

Karadeniz’in Avrupa, Kafkasya ve Orta Doğu arasında stratejik bir geçiş alanı olduğunu belirten Akar, “Bölgesel aktörlerin parçalı stratejileri, Karadeniz’i bir fragmental kaos ortamına sürüklüyor. Bu nedenle istikrara dayalı bir işbirliği anlayışı geliştirmeliyiz” dedi.

Akar, Montrö Sözleşmesi’nin bölgesel barışın anahtarı olduğunu vurgulayarak, bu belgenin diplomatik dengelerin korunmasında ve Karadeniz’in militarize edilmemesinde kritik rol oynadığını belirtti.

“TÜRKİYE, KİLİT AKTÖR OLMAYA DEVAM EDİYOR”

Tahıl Koridoru girişimi gibi örneklerle Türkiye’nin bölgesel istikrar adına somut adımlar attığını hatırlatan Akar, “Montrö Sözleşmesi sayesinde Karadeniz’in stratejik bir rekabet alanına dönüşmesi engellenmiştir. Türkiye hem askeri caydırıcılığı hem diplomatik dengeyi sağlamada kilit rol oynamaktadır” dedi.

AKADEMİK VE SİYASİ TEMSİL GÜÇLÜYDÜ

Konferansa İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Çağrı Erhan ve çeşitli akademisyenler ile siyasetçiler katıldı. Prof. Zülfikar, Türkiye’nin Karadeniz’e kıyıdaş, NATO üyesi ve Boğazlar’ın hâkimi olması nedeniyle özel bir konumda olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN