Akar'dan 'sığınmacı akınına' ilişkin açıklama: Son 5 yılda 3 milyondan fazla kişi engellendi

Akar'dan 'sığınmacı akınına' ilişkin açıklama: Son 5 yılda 3 milyondan fazla kişi engellendi

Son günlerde gündeme daha sık gelmeye başlayan kaçak göçmen girişine ilişkin konuşan Bakan Akar, görüntülerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Akar, "Son 5 sene içinde 3 milyondan fazla kişi yasa dışı geçiş yapmaya çalışırken engellendi. Bu gerçekler ortadayken bazıları çıkıp, karşıt söylemlerde bulundu. İtibarını da inanılırlığını da kaybediyor" dedi.

Kontrolsüz göç sorunu günden güne büyümeye devam ederken son günlerde kaçak göçmenlerin Türkiye'ye akın akın geldiğini gösteren videolar gündem oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüntülerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Akar, birkaç gündür sosyal medyada yer alan ve Türkiye sınırında çekildiği iddia edilen yasa dışı sınır geçişi görüntülerine ilişkin değerlendirmesiyle ilgili, "Bazı makamlar, bir videoyu alıp onun üzerine ahkam kesiyor. 'Hudutlar şöyle, böyle oldu' diyor. Bir kere elindeki video nedir onu öğren. Onun Türkiye hududu olduğunu farz edip bunun üzerine kitap yazıyor, söylemlerde bulunuyorsun. Altından kalkamazsın" diye konuştu.

'CUMHURİYET TARİHİNİN EN YOĞUN TEDBİRLERİ ALINIYOR'

Söz konusu görüntülerin Afganistan-İran, Afganistan-Pakistan sınırlarında çekilen görüntüler olduğunu belirten Akar, "Şimdi ne diyeceksiniz peki? Vatan, millet diyerek 7 gün 24 saat zorlu arazi ve hava koşullarda görev yapan Mehmetçiğe ne diyeceksiniz?” dedi.

Hudutların, Cumhuriyet tarihinin en yoğun tedbirleriyle korunduğunu belirten Akar, "Fiziki güvenlik sistemlerinden son teknoloji ekipmanlara kadar birçok araç ve sistem hudut güvenliği için kullanılıyor. Modüler duvarlar, tel örgüler, hendekler, elektronik kuleler, gece-gündüz görüş cihazları, sese duyarlı sensörler var. Tüm bunların Ankara'daki harekat merkezinden de izlenebileceği bir sistem söz konusu. Son 5 sene içinde 3 milyondan fazla kişi yasa dışı geçiş yapmaya çalışırken engellendi. Bu gerçekler ortadayken bazıları çıkıp, karşıt söylemlerde bulundu. Kendisine de yazık. İtibarını da inanılırlığını da kaybediyor. Sana bu bilgileri kimler getiriyorsa bir sor, soruştur" ifadelerini kullandı.

'SIĞINMACILARI KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE GÖNDERECEĞİZ'

Bazı kesimler tarafından hudutlara yönelik kullanılan, 'kevgir', 'delik-deşik' ifadelerine de tepki gösteren Akar, "Öyle bir şey yok. Hadi geçin de görelim. Ama öyle bir imaj veriliyor ki; Mehmetçiğin bütün emeği göz ardı ediliyor, emeğine saygısızlık ediliyor. Mehmetçiğin emeğine yazık oluyor" dedi.

Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerine yönelik değerlendirmesi sorulan Akar, "Bu bir süreç. 2016'dan itibaren Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı harekatları ile kontrol ettiğimiz bölgelere güneyden, aşağıdaki bölgelerden 1 milyona yakın Suriyeli geldi. Türkiye'den de 1 milyon civarında kişi oraya gitti. Şu anda yaptığımız şey, kontrol ettiğimiz bölgelerdeki hayatın normalleşmesi ve buradaki insanların da BM kriterlerine göre güvenli, gönüllü ve saygın şekilde evine, toprağına dönmesi" diye konuştu.

'80 BİN SURİYELİ DEPREMİN ARDINDAN DÖNDÜ'

6 Şubat depremlerinin ardından Suriye'den Türkiye'ye doğru yoğun bir sınır geçişinin olduğuna yönelik iddianın ortaya atıldığını ifade eden Akar, bunun gerçek dışı olduğunu yaptıkları görüşme, inceleme ve denetimlerle bir kez daha ortaya çıkardıklarını söyledi. İddia edilenin aksine depremde kaldıkları yerler zarar gören Suriyelilerin topraklarına dönmesinin söz konusu olduğunu belirten Akar, "80 bin Suriyeli depremin ardından topraklarına, evlerine döndü" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN