Akdeniz'in derinliklerinden 2 bin 100 yıllık sofra takımı çıkarıldı

Akdeniz'in derinliklerinden 2 bin 100 yıllık sofra takımı çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Adrasan açıklarındaki 2 bin 100 yıllık gemi batığından antik dönemin lüks sofra takımlarına ait binlerce sağlam seramik eseri gün yüzüne çıkardı.

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan açıklarında yürütülen sualtı kazılarında, antik dönemin ticaretine ve yemek kültürüne ışık tutacak binlerce seramik eser bulundu. Deniz yüzeyinin 42 ile 55 metre altındaki seramik yüklü gemi batığında 2025 yılından bu yana sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgileri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy paylaştı. Bakan Ersoy, batıkta antik dünyanın en lüks sofra takımlarının yer aldığını belirtti.

Akdeniz'in derinliklerinden 2 bin 100 yıllık sofra takımı çıkarıldı

122 FARKLI FORM VE BOYUTTA SERAMİK ESER

Su altındaki kazılardan çıkarılan ana yükün Antakya kökenli tabak ve kaselerden oluştuğu tespit edildi. Hatay’ın Arsuz (antik adıyla Rhosus) ilçesi kıyılarında üretildiği değerlendirilen buluntular arasında çorba kaseleri, balık tabakları, kuruyemiş tabakları ve çeşitli ebatlarda tepsiler yer alıyor.

Toplam 122 farklı form ve boyuta sahip olan bu seramikler, dönemin zengin sofra kültürünün göstergesi olarak değerlendiriliyor. Özellikle Roma’da büyük talep gören bu ürünlerin yanı sıra batıkta, Ege adalarında üretildiği düşünülen amforalara da rastlandı. Farklı merkezlere ait bu buluntular, geminin taşıdığı yükün çeşitliliğini gözler önüne seriyor.

Akdeniz'in derinliklerinden 2 bin 100 yıllık sofra takımı çıkarıldı

ESERLERİ 2 BİN 100 YIL BOYUNCA KİL KORUDU

Tabak ve kaselerin binlerce yıl boyunca kırılmadan günümüze ulaşmasının arkasında antik dönemdeki paketleme tekniği yatıyor. Ahşap sandıklara yerleştirilen seramiklerin arasına kil konulduğu, bu uygulamanın geminin batışı esnasında eserlerin hasar görmesini engellediği ifade edildi. Eserlerin sandıklara yerleştirilirken aralarına konulan kil sayesinde sağlam kaldığını vurgulayan Bakan Ersoy, buluntuların Anadolu’nun üretim ustalığını ve Akdeniz’in ticaret geçmişini bugüne taşıdığını ifade etti.

Akdeniz'in derinliklerinden 2 bin 100 yıllık sofra takımı çıkarıldı

TARİHÎ MEKTUPTA GEÇEN "RHOSUS SERAMİKLERİ"

TRT Haber'in haberine göre; eserlerin tarihî önemini artıran bir diğer unsur ise Romalı hatip ve devlet adamı Çiçero’nun yazışmalarına konu olması. Çiçero’nun MÖ 50 yılında dostu Attikus’a yazdığı mektupta, onun için Rhosus’tan seramik kaplar sipariş ettiğini belirttiği biliniyor. Adrasan batığındaki seramiklerin de Rhosus üretimiyle ilişkilendirilmesi, antik kaynaklarda adı geçen bu ürünlerin deniz ticaretindeki yerini doğrular nitelikte.

Akdeniz'in derinliklerinden 2 bin 100 yıllık sofra takımı çıkarıldı

ANTAKYA'DAN İTALYA'YA UZANAN TİCARET AĞI

Gemide bulunan MÖ 1. yüzyıla ait Antakya kökenli sikkeler, batığın MÖ 1. yüzyılın ortalarında seyir halinde olduğunu gösteriyor. Elde edilen veriler doğrultusunda geminin Antakya, Ege, Yunanistan ve İtalya kıyıları arasındaki ticaret hattında çalıştığı değerlendiriliyor. Arsuz’dan yola çıkan geminin Roma’ya doğru ilerlerken fırtına nedeniyle sığlığa çarparak battığı tahmin ediliyor.

Sualtı arkeologlarının sualtı robotlarının da desteğiyle yürüttüğü kazı çalışmaları Adrasan açıklarında devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN