Akşener deprem bölgesini ziyaret etti: Bu karmaşanın nedeni tek adam sistemi

Akşener deprem bölgesini ziyaret etti: Bu karmaşanın nedeni tek adam sistemi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7'lik depremin ardından afet bölgesinde kurulan çadırkenti ziyaret eden İYİ Parti Lideri Akşener, “Sayın Ömer Çelik, ‘Cumhur İttifakı olarak buradayız, Millet İttifakı nerede?’ dedi. Bugün bunların konuşulması zamanı değildir." dedi. "Ben bir tek canın kurtulabilmesi için her kapıyı çalar, gerekirse o kapıyı kırarım diyen Akşener, "Bugün bu karmaşanın temel problemi bu tek adam sistemidir." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından İYİ Parti Genel Bakanı Meral Akşener, kurulan çadırkenti ziyaret ederek depremzedeleri dinledi. Ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Akşener, “Sayın Ömer Çelik, ‘Cumhur İttifakı olarak buradayız, Millet İttifakı nerede?’ dedi. Bugün bunların konuşulması zamanı değildir." diye konuştu.

"Bugün bu karmaşanın temel problemi bu tek adam sistemidir." diyen Akşener, "Ben bir tek canın kurtulabilmesi için her kapıyı çalar, gerekirse o kapıyı bir yumrukta yıkar gerekirse o canın kurtarılması için üzerime düşeni yaparım. Yangın söndürmek için buradayız, yangından mal kaçırmak için burada değiliz. Şimdi özne sizsiniz” dedi.

Depremin izlerini yerinde inceleyen Akşener'in açıklamaları şu şekilde:

“SAYIN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’I ARADIM”

“Durumun çok vahim olduğunu teşkilat mensuplarımızdan öğrenince sabah 09.00-09.30 arası yola çıkmak üzere 16 milletvekili arkadaşımız ve genel başkan yardımcımızı bu 10 şehirde görevlendirdim. Öğleden sonra iki (14.00) civarında gelen bilgilerin içinde en önemlisi ısınma olduğunu söyledi sahada bulunan arkadaşlarımız. Bununla ilgili olarak da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradım. Hem bu bilgileri verdim, özellikle tüp üzerinden hem ısınma hem aydınlanma hem de yemek pişirebilme açısından tüp istendi. Bir de enkaz altında kalanlara da ısıtma için bir sistem var onun gönderilmesini, mazot eksikliği vs. gibi pek çok konuda gelen bilgileri çeşitli biçimlerde konunun muhataplarına parti olarak ilettik. Kendimiz parti adına büyük bir sivil toplum örgütü sayabilirsiniz o şekilde bir çalışma yaptık. Şu an itibariyle 236… Partimiz AFAD ile iş birliği kurarak Ali Demirpaşa’nın başkanlığında illerimizde arama kurtarma çalışmalarına katılıyorlar. Şu an itibariyle 16 milletvekili ve genel başkan yardımcısına ilaveten 9 milletvekilimiz koordinatör olarak şehirlerde yapılan yardımların dağıtımına dair yardımcı olmak üzere koordinasyon yapıyorlar.

“ADIYAMAN’DA 2 ADET ÇADIR HASTANESİ YARIN SABAH İTİBARİYLE KURULMUŞ OLACAKTIR, 15 DOKTOR GÖREVE BAŞLAYACAKTIR”

Partimiz hemen o sabah 09.30’da bir afete yönelik koordinasyon kriz merkezi kurduk. STK’larla ilişki kurduk ve onlarla afet koordinasyonunu yürüttük Adıyaman’da 2 adet çadır hastanesi yarın sabah itibariyle kurulmuş olacaktır, 15 doktor göreve başlayacaktır. Bu hastaneleri ihtiyaç duyan diğer illerimize de kuracağız. Adıyaman’da bin 400 kişiye yemek hazırlayacak kapasiteye haiz üretim, ekipman ve donanım bölgeye intikal etmek üzere yola çıktı, şu anda vardılar. Kahramanmaraş’ta bir aşevimiz kurulmuştur, yemek dağıtımı başlamıştır. Antakya’daki vatandaşlarımıza yemek dağıtımı yapmak üzere bir fabrika ile anlaşılmıştır parası tarafımızdan ödenmektedir. Toplamda 164 tır minibüs off road aracı, 8 kamyonet jeneratör, konteyner ev, iş makinesi, gıda, giyecek, hijyen malzemeleri, bebek malzemeleri gibi pek çok konuda bildiğiniz büyük bir STK gibi organizasyon yaptık ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.

“KURTARMA ÇALIŞMALARININ YAPILDIĞI YERLERDE AYAK ALTINDA DOLAŞMAK ORAYA EN ENGEL OLMAK DOĞRU DEĞİLDİR”

Depremin ilk günü demiştim ki, bizim susma zamanımız, devletimizin konuşma zamanı, devletin sesinin duyulma zamanı, siyasetin susma zamanı. Ve buna uyduk. Şimdi de milletimizin sesini duyup tekrar kamuoyuna bunu yansıtma zamanı. Bugün milletimizin sesini dinleyip eksik, rahatsız edici durumlar, yapılmayan, yapılması gereken nediri öğrenip bunun teminine çalışmak ve bunu yerine getirtmek zamanıdır. 72 saat sonra buradayım. Ben Gölcük depremini birebir yaşamış ve bununla beraber büyük çapta akrabasını kaybetmiş Kocaeli milletvekiliydim, aynı zamanda da bir insanım. O depremle bu deprem arasında bir temel fark var burası kış, soğuk ve o gün yazdı. Plansızlık konusunda 99 depremi hepimize eksiklerimizi görüp tecrübeler edinmemizi sağladı. Acının nasıl paylaşıldığını sağladı ve o 72 saatin önemini öğrenmemizi sağladı. Yani kurtarma çalışmalarının yapıldığı yerlerde ayak altında dolaşmak oraya en engel olmak doğru değildir.

“VALİLERİN TALİMATI İLE DERHAL ASKERİN, JANDARMANIN DEPREM BÖLGESİNE GİRMESİ GEREKİYORDU”

Bugün geldim gördüm ki pek çok aksaklık var. Sivil Savunma Kanunu diye bir kanun vardı 2009’da kaldırdılar. Yerine AFAD kuruldu önemli bir kurumumuz ama çalışan insan sayısı sınırlı. Sivil Savunma Kanunu dediğimiz en az 30 bin kişinin eğitildiği, 15-65 yaş arasında sivil insanların eğitildiği, afetlerde, depremlerde, sel baskınlarında arama kurtarma çalışmalarını yapmak üzere eğitilen insanlardır. AFAD’da görev yapan insanların, bir kişi önderdir, altında bu sivil insanların olması lazım, birinci hata bu. İkincisi ise valilerin talimatı ile derhal askerin, jandarmanın deprem bölgesine girmesi gerekiyordu. En önemlisi Ebrar sitesinden geliyorum, o sitede kullanılan demirin inceliğini göstereceğim.

“BUGÜN BU KARMAŞANIN TEMEL PROBLEMİ BU TEK ADAM SİSTEMİDİR, HAFIZANIN KAYBOLMASIDIR”

Ben rozetim olmadan, sadece Meral Akşener olarak buradayım. Koordinasyonsuzluğu sizden öğrendim, anlattım eksiklerini. Benim, arkadaşlarımın anlayışına göre muhalefet halkın avukatıdır. Üçüncü bir problemimiz daha var; bir kutuplaştırma dili devam ediyor. Bütün belediyelerin tamamının cumhurbaşkanı olarak onların kaynaklarını birleştirip bizlerin vergisi ile oluşan hazinenin kaynaklarını da birleştirip ona göre çarçur etmeden burada oluşan problemlerin çözülmesini sağlaması lazım. Bugün bu karmaşanın temel problemi bu tek adam sistemidir, hafızanın kaybolmasıdır. Devlet olmak ciddi bir iştir, devletin birinci önceliği ciddiyet ikincisi kapsayıcılıktır.

“YANGIN SÖNDÜRMEK İÇİN BURADAYIZ, YANGINDAN MAL KAÇIRMAK İÇİN BURADA DEĞİLİZ. ŞİMDİ ÖZNE SİZSİNİZ”

Hiçbir yerde siyasi bir cümle ağzımdan çıkmadı ama çok enteresan AK partili kardeşlerimle karşılaştım; ‘buraya niye siyaset yapmaya geldiniz?’ Siyaset yapmaya da gelebiliriz ama ben sayın Ömer Çelik’e böyle bir cümle kuran bir İYİ Partili görmedim. Sayın Ömer Çelik, ‘Cumhur İttifakı olarak buradayız, Millet İttifakı nerede’ dedi. Bugün bunların konuşulması zamanı değildir. Önce bu iş iktidara düşer. Herkesi başta Sayın Erdoğan olarak ciddiyete, kapsayıcılığa, liyakatli kadrolarla çalışmaya davet ediyorum. Ben bir tek canın kurtulabilmesi için her kapıyı çalar, gerekirse o kapıyı bir yumrukta yıkar gerekirse o canın kurtarılması için üzerime düşeni yaparım. Yangın söndürmek için buradayız, yangından mal kaçırmak için burada değiliz. Şimdi özne sizsiniz.”

Akşener, bölgede en önemli ihtiyaç malzemelerinin ne olduğuna dair soruya şu yanıtı verdi:

“ÇADIR, ISINMA BARINMA, ÇOCUKLARA DAİR İLAÇ VE MAMA ÇOK ÖNEMLİ”

“Isınma, bebek maması, bebek bezi, ilaç. Çocuklar hasta, ateş ilacı, antibiyotik yok. Gıdaya erişim sağlandı, orada sorun yok. Umumi tuvalet yok. Çadır, ısınma barınma, çocuklara dair ilaç ve mama çok önemli.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN