1999 depreminin savcısı Ali Özgündüz 'asrın felaketinin' suçluları konusunda uyardı

1999 depreminin savcısı Ali Özgündüz 'asrın felaketinin' suçluları konusunda uyardı

'Asrın felaketi' olarak tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bini aşkın kişi göçük altında yaşamını yitirdi. 1999 depreminin savcısı Ali Özgündüz, binlerce insanın ölümüne sebep olan suçluların bulunması konusunda uyarılarda bulundu. Özgündüz, deprem bölgesinde enkazlar kaldırılmadan önce yıkılan binalardan numune alınması ve aykırılıkların tespit edilmesini istedi.

Türkiye'yi 6 Şubat sabahına felakete uyandıran Kahramanmaraş merkezli iki deprem çevre 10 ilde de büyük yıkıma sebep oldu. Depremde, 20 bini aşkın vatandaşımız yaşamını yitirirken binlercesi enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

Yaşanan afet moloz yığınına dönen binaları yapanlara gözleri çevirdi. Depremlerde 10 şehirde binlerce bina yıkıldı, yedi ilde soruşturma başlatıldı. Bir müteahhit ise gözaltına alındı.

1999 depremini soruşturan CHP eski Milletvekili Ali Özgündüz, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSK) ve Adalet Bakanlığı’nı etiketleyerek uyarılarda bulundu.

Gündüz Twitter'da yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kaydetti:

'ENKAZLAR KALDIRILMADAN HAREKETE GEÇİLSİN'

17 Ağustos depremini yaşamış ve sorumlular hakkındaki soruşturmaları yürütmüş o zamanki bir C. Savcısı olarak söylüyorum ki, enkazlar kaldırılmadan önce yıkılan binalardan bilirkişi eşliğinde beton, demir numunelerinin alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesi önemlidir.

Suçluların tespiti açısından şu aşamada delillerin eksiksiz toplanması ileride yapılacak yargılamaların temelini oluşturacaktır. Bölgedeki arkadaşlar aynı zamanda deprem mağduru olduklarından HSK’nın bölgeye rotasyonla yeterli sayıda hakim/savcı yetkilendirmesi zaruridir. Ayrıca yıkılan ve hasar gören binalarla ilgili imar ve ruhsat dosyalarının da şu aşamada ilgili belediyelerden temin edilerek emanete alınması gerekmekte.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN