Vefat sayısı 35 bini bulabilir! TTB Başkanı Fincancı'dan korkutan tahmin

Vefat sayısı 35 bini bulabilir! TTB Başkanı Fincancı'dan korkutan tahmin

Türkiye'yi yasa boğan Anadolu depreminin bilançosu ağırlaşıyor. AFAD, kimliği belirlenemeyen cenazelerin 24 saat içerisinde usullere uygun bir şekilde defnedileceğini açıkladı. TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölenlerin sayısının 35 bine çıkabileceğini söyledi. İşte, Kahramanmaraş depremi son dakika haberleri...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 29 bin 605 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 278 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Deprem bölgesinde her geçen gün artan cenaze sayıları, gidişatın korkutucu yönünü ortaya çıkartırken, sağlık koşulları nedeniyle cenazelerin 24 saat içerisinde defnedilmesi gerekliliği diğer yandan, "Soğuk hava deposu yetersiz mi?" sorusunu akıllara getirdi.

Binlerce kimliği belirsiz cenazenin 24 saat içerisinde defnedilecek olması cenaze yakınlarının ve genel olarak toplumun üzerinde ne gibi psikolojik etkiler bırakacak, bir diğer hassas nokta olarak görünüyor.

kahramanmaras-depreminde-kac-kisi-oldu-1.jpg

"HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 35 BİNE ÇIKABİLİR"

Gazete Yenigün'den Alper Temiz'e yaptığı açıklamada, cenazelerin 35 bine çıkmasının muhtemel olduğunu belirten Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "1999 Gölcük depreminde soğuk hava depoları yeterliydi ve cenazeyi birkaç gün daha bekletebiliyorduk. Şu an soğuk hava deposu yeterliliğinde durum nedir bilmiyoruz" dedi.

Fincancı, "Erken defin sağlık açısından gerekli. Ancak olağanüstü bir durum söz konusu. Yakınlarını kaybeden vatandaşlar böyle bir trajedide son defa yakınını görmek ister. En azından birkaç gün daha bekletilebilecek soğuk hava deposu sayısı olmalıydı. Şimdilik bir bilgimiz yok ancak zaten soğuk hava deposu sayısı yeterli olsaydı, birkaç gün bekletme payı da olurdu. Zaten en başta adli tıp çadırı da kurulmalı. Bu süreçler hakkı ile yerine getiriliyordur umarım ancak şüpheliyiz. Öte yandan şöyle bir durum da söz konusu, eğer soğuk hava deposu yetersiz ise ölü sayısındaki artış hızını baz alarak on ilin nüfusuna ve yıkılmış bina sayısına göre oranladığımızda 35 bine dek çıkabilir" dedi.

sebnem-korur-fincanci-deprem-tahmini.jpg

"TOPLUMDA BOŞLUK OLUŞMAMALI"

Uzman Psikolog Gizem Naz Gezgin ise, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Maalesef anormal şeyler, normal oldu. Bu bakımdan bakıldığında, cenazelerin 24 saat içinde gömülecek olması olağan bir süreç. Ancak psikolojik olarak da böyle bir sürecin olağanlığı, kötü etkilere neden olacaktır. Cenazeler için manevi ritüel toplumuzda önemli bir olgudur. Aslında bunun sağlanabilmesi bir hizmettir.

'Vedalaşma' olgusunun ortadan kalkması, manevi ritüelin yerine getirilememesi, belki soğuk hava deposu yeterliliği nedeniyledir bilmiyorum ancak 'normal' olmamalıydı. Böyle durumlarda 'anıt' olgusu, yaralar sarıldıktan sonra çok önemli bir olgudur. Toplumda bir boşluk oluşmamalı. Defin süreci nasıl ilerleyecek hep birlikte göreceğiz."

kahramanmaras-depreminde-kac-kisi-oldu-2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN