Enkazın ortasında ayakta kalmıştı... TMMOB binası nasıl yapıldı?

Enkazın ortasında ayakta kalmıştı... TMMOB binası nasıl yapıldı?

Kahramanmaraş'ta deprem nedeniyle büyük bir yıkım gerçekleşti. Yürek yakan olayda bir görüntü ise Türkiye'nin gündemine oturdu. O fotoğraf enkazın ortasında ayakta kalan TMMOB binasına ait. Binanın yapıldığı dönem ekibin başındaki isim inşaat mühendisi Yaşar Balık ise binanın neden depremden etkilenmediğini anlattı. Balık, "Doğru proje yaptık ve doğru uyguladık. Tabii, kalacak. Yıkılacak değil” dedi.

Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 ili yıktı, Türkiye'yi derin bir acıya sürükledi. Can kaybının 21 bini aştığı depremde yeni yapılan binalar dahi yerini enkaza bıraktı. Kahramanmaraş'taki bir bina ise depreme uygun inşa edilen yapıların şiddetli sarsıntıda dahi ayakta kalabileceğini gösterdi. Etrafındaki tüm yapıların yıkılmasına rağmen İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilciliği binası çatlak dahi olmadan ayakta kaldı. O binanın fotoğrafı Türkiye'nin gündemine oturdu.

Binanın yapıldığı dönem ekibin başında bulunan İMO Kahramanmaraş eski Şube Başkanı Yaşar Balık, halktv.com.tr'den Hazal Ocak'a binanın yapım sürecini anlattı.

Söz konusu binanın projelendirmesi ve inşaatı 2000’li yıllarda İMO bünyesinde yapılmıştı. Balık söz konusu binanın temelini açtıkları sırada tabanda su çıktığını belirterek, “Onu tahliye ettik. İçinden birçok içme suyu boruları çıktı. Kullanılmış suyun uzaklaştırılması gereken kanalizasyonlar çıktı. Hepsini temizledik. Suları uzaklaştırdık. Doğru proje yaptık ve doğru uyguladık. Tabii, kalacak. Yıkılacak değil” dedi.

'YAKIN ZAMANA KADAR PROJELERİ BİZ DENETLİYORDUK'

Şehir genelinde yıkılan binaların yapım sürecinde eksikliklerine ilişkin yanıt veren Balık, “Uygulayanı denetleyen hiçbir kurum yok. Yakın zamana kadar projeleri biz denetliyorduk. Yetki bizdeydi. Doğru olmayan projeleri gönderiyorduk. Doğru şekle getirttirip onaylıyoruz. Tabii burada yerel yönetimlerin eksiklikleri çok. Örneğin eş, dost ilişkisi, rant ilişkisi gibi falan. Türkiye’nin genelinde olduğu gibi burada da öyle” dedi.

'2 BİNA, AYRI DÖNEM, AYRI MÜTEAHHİT: BİRİ YIKILDI BİRİ AYAKTA'

İMO Kahramanmaraş temsilciliğinden Ökkeş Buğra Dalkıran ise Kahramanmaraş depreminde çok sayıda binanın yıkılmasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Binamızın bulunduğu bölgedeki birçok bina 1990’lı yıllarda yapılmış binalar. O dönemde beton kalitesi artı işçilik kalitesi bunların hepsi etken tabi. Bir de orada zemin problemlerinin de olduğu bölgeler var. Ama tabıi bu tamamen yan yana duran 2 bina var. İkisi de ayrı müteahhit, aynı dönemde yapılmış. Aynı belki ekipler yapmış. Bir bina ayakta duruyor. Bir bina çökmüş. Bu tarz örnekler de var.

'1980’LERDE VE 1990’LARDA YAPILAN BİRÇOK BİNAMIZ ÇÖKTÜ'

Mühendislik hizmeti almamış binalar çok fazla. Nispeten 1999 sonrası yapılan binalarda biraz daha mühendislik hizmeti arttırıldı. Dolayısıyla artı yapı denetim sonrasındakilerde de bir değişiklik oldu. Şimdi 2011, 2012’den sonra yapı denetime geçildi. Ondan sonra yapılan binalarda ciddi bir hasar söz konusu değil. Ortalama 1980’lerde ve 1990’larda yapılan birçok binamız çöktü. Yeni binalarda da çökenler var. Onları da sahada yapılan hatalara bağlıyorum.

Sahada bunun takibiyle alakalı eksiklikleri gözlemliyorum. Bence malzeme kalitesinin sahada en önemli takipçisi şantiye şefleridir. Biz sürekli dile getiriyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN