Enkaz kurtarma çalışmaları devam ederken Twitter'a erişimi BTK kısıtlamış! Elon Musk ile yapılan görüşme ortaya çıktı

Enkaz kurtarma çalışmaları devam ederken Twitter'a erişimi BTK kısıtlamış! Elon Musk ile yapılan görüşme ortaya çıktı

Anadolu'nun 10 kentinde hafızalardan silinmeyecek yıkıcı etkilere neden olan depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Bölgede, on binlerce kişi sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden iletişim kurarken, 'provokasyon' gerekçesiyle BTK tarafından siteye erişim bir süre kısıtlandı. Twitter'a erişim daha sonra düzelirken, iktidar temsilcileri ile Elon Musk arasındaki görüşme ortaya çıktı. İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 17 bin 674 kişi hayatını kaybetti, 72 bin 879 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Depremzedelere yönelik düzenlenen birçok yardım kampanyasının, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaşılarak daha çok kişiye ulaşması sağlandı.

Fakat afet sonrası kamu kurumlarının çalışmalarına yönelik provokatif paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, 8 Ocak 2023 Çarşamba günü Türkiye'den Twitter erişimine kısıtlama uygulandı.

elon-musk-turkiye-twitter-aciklamasi-001.jpg

Voice of America (VOA) Türkçe'de yer alan habere göre, dünya genelinde internet erişimini gözlemleyen NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de 9 Ocak 2023 Perşembe günü itibarıyla sağlıklı erişim sağlandığını açıkladı. Bu gelişme Twitter'dan yöneticilerle hükümet yetkililerinin görüşmesinin ardından geldi.

Konuyla ilgili Twitter CEO'su Elon Musk, şirketin Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde ulaşılabilirliğin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildiğini kaydetti. Musk, şu ifadeleri kullandı: "Twitter, Türk hükümeti tarafından erişimin kısa süre içinde yeniden etkinleştirileceği konusunda bilgilendirildi."

Sorun, yetkililerle Twitter yöneticilerinin videokonferans aracılığıyla yaptığı görüşmenin ardından çözüldü.

Twitter'ın Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Türkiye'den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile görüştü.

elon-musk-turkiye-twitter-aciklamasi.jpg

"TWITTER'A SORUMLULUKLARINI HATIRLATTIK"

Görüşmenin ardından Sayan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu yıkıcı afet sürecinde, Twitter'ın ülkemize sorumluluklarını hatırlattık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 8 Ocak 2023 Çarşamba günü Twitter'a erişim geçici olarak engellenmişti. Buna gerekçe olarak da binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremle bağlantılı dezenformasyon gösterilmişti.

Emniyet güçlerinin 'provokatif paylaşımlar' yaptığı gerekçesiyle 20'den fazla kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

VPN UYGULAMALARINA YOĞUN İLGİ

Erişim engeli, sanal özel ağlar, VPN kullanılarak aşılabildi. VPN sağlayıcılardan Proton, 8 Ocak 2023 Çarşamba günü hizmetlerine saatlik kaydolma oranının ortalama düzeyden yüzde 30 bin arttığını açıkladı.

Proton, servisten faydalananların sayısının yüz binlerce arttığını ve bunun Türkiye'deki genel taban çizgisinden 10 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Twitter'a erişimin kısıtlanması siyasilerden ve birçok kesimden tepki görmüştü.

omer-fatih-sayan-btk.jpeg
Ömer Fatih Sayan

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Elon Musk'ın tweetini alıntılayarak şunları söyledi:

"Türk yetkililer dün Twitter ile verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Twitter'ın işbirliği ve Türkiye’nin dezenformasyonla mücadele çabalarını destekleme sözü için minnettarız. Dezenformasyon, insanlığın ortak düşmanıdır ve demokrasiye, toplumsal barışa ve ulusal güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir. Önümüzdeki birkaç gün ve haftalarda Twitter ile daha yakın çalışmayı bekliyoruz."

fahrettin-altun-twitter-kisitlama-aciklamasi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN