Böyle bir zamanda sosyal medyaya erişim kısıtlandı: Pes! En iyi VPN uygulamalarına göz atın

Böyle bir zamanda sosyal medyaya erişim kısıtlandı: Pes! En iyi VPN uygulamalarına göz atın

13,5 milyon insanın yaşadığı 10 kentte yaşanan deprem sonrası iletişim ve bilgi aktarımında kritik hale gelen Twitter'a erişimde sorun yaşanıyor. Gazeteci Cüneyt Özdemir, bugün akşam saatlerinde başlayan erişim yavaşlamasını, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı aktardı. Depremle ilgili bilgi paylaşımlarını sürdürmek isteyen birçok Twitter kullanıcısı, çareyi cihazlarına VPN uygulamaları yüklemekte buldu. İşte, en iyi VPN uygulamaları...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 9 bin 57 kişi hayatını kaybetti, 52 bin 979 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

kahramaras-depremi-arama-kurtarma.jpg

Deprem sonrası yaşananlarla ilişkin bilgi alınan ve yardımların da organize edildiği sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimde bugün saat 17.00'den itibaren sorun yaşanmaya başlandı. Kullanıcılar, Twitter'a girebildiklerini fakat platformun yavaşladığını dile getirdi.

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Youtube yayınında konuyla ilgili şunları söyledi:

"Twitter resmi olarak yasaklandı mı diye sormuştum. Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'nden bana yasa maddelerini gönderdiler.

Kanuna göre BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) böyle bir karar almış. Yani biz yapmadık, BTK yaptı diyor. Twitter ve Tiktok, Türkiye'de resmi olarak erişime engellendi."

TWITTER NEDEN AÇILMIYOR? SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM YAVAŞLATILDI

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumunun aktardığına göre, Türkiye'de Twitter'a erişim kısıtlanmaya başlandı. Gerçek zamanlı NetBlocks ölçümleri Twitter'ın, büyük internet sağlayıcıları TTNet ve Turkcell'de SNI filtreleme yoluyla kısıtlandığını gösteriyor.

Netblocks'un duyurusunda, Türk yetkililerin sosyal medya platformlarında dezenformasyonla ilgili yaptığı paylaşımlar hatırlatıldı, fakat bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığına da dikkat çekildi.

sosyal-medyaya-erisim-neden-kisitlandi.jpg

EN İYİ VPN HANGİSİ?

Ücretsiz VPN seçerken dikkat etmeniz gereken ilk kriter, doğrudan veya dolaylı yoldan abonelik maliyetlerinin olmaması. Ayrıca VPN'lerin müşteri verilerini üçüncü taraflara satmaması da önem arz ediyor.

En iyi ücretsiz VPN uygulamaları şöyle:

Hapi VPN
Proton VPN
PrivadoVPN
Windscribe
TunnelBear
Atlas VPN

vpn-nasil-kurulur.jpg

Hapi VPN

Yerli bir uygulama olan Hapi VPN, özellikle de güvenlik endişelerimizin her geçen gün arttığı bu günlerde oldukça yararlı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama Google Play Store ve App Store üzerinden mobil cihazlarda kullanılabiliyor. En dikkat çeken özelliği ise ücretsiz sürümünde kullanım ya da hız sınırının olmaması.

Proton VPN

Proton VPN'in ücretsiz sürümünde veri veya hız sınırı yok. Diğer ücretsiz VPN hizmetleriyle karşılaştırıldığında bu önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Proton VPN'in bir diğer artısı ise tüm platformlarda bulunması oldu. Uygulamayı Mac, Windows, Android, iOS ve Linux'ta kullanabilirsiniz.

Proton VPN ağlarında hız sınırı olmamasına rağmen, bağlantı hızı zaman zaman oldukça yavaşlayabilir. Sadece üç adet sunucu konumu olduğu için kullanıcı sayısına bağlı olarak bağlantı hızında düşüşler yaşanabilir.

PrivadoVPN

Gizliliğinizi korumayı vaat eden PrivadoVPN; Windows, Mac, iOS ve Android'de bulunuyor. Hizmet, aylık 10 GB veri limiti dahilinde kaldığınız sürece sınırsız hız sunar. Aylık veri hakkınızı kullandıktan sonra da uygulamayı kullanabilirsiniz, ancak tek bir sunucu bağlantı noktası ve 1 Mbit hızla sınırlı olduğunuzu hatırlatalım.

Dokuz farklı ülkede 13 sunucuya sahip olan PrivadoVPN; Netflix, Disney+ gibi yayın hizmetlerinde sorunsuz bir deneyim yaşatıyor. Hızlı ve kullanımı kolay olan bu uygulamayı anonim olarak gezinmek için tercih edebilirsiniz.

Windscribe

Üst düzey güvenlik önlemlerine sahip olan Windscribe, son yılların dikkat çeken VPN uygulamalarından biri olmayı başardı. Windscribe, ücretsiz paketi için dünya çapında farklı ülkelere yayılmış 11 sunucuya yer veriyor.

Windscribe'ın aylık 2 GB veri limiti bulunuyor. Ancak e-posta adresi ile giriş yapar ve doğrularsanız ayda 10 GB'a kadar kullanabilirsiniz. Aylık fazladan 5 GB veri almak için Windsribe hakkında Twitter'dan paylaşım yapabilirsiniz.

TunnelBear

Ücretsiz VPN arayan kullanıcıların yıllardır kullandığı popüler seçeneklerden biri de TunnelBear'dir. Kolay bir arayüze sahip olan hizmet, hem tarayıcı eklentisi olarak hem de uygulama üzerinden kullanılabilir.

TunnelBear'ın ücretsiz sürümü hız sınırına sahip değildir ve ücretsiz seçeneğinde 20’den fazla sunucuya yer verir. Fakat ayda yalnızca 500 MB gibi oldukça düşük bir veri kısıtlaması sahip ve bu, çoğu kullanıcının günlük internet tüketimi için yeterli değil.

Atlas VPN

Windows, Android, MacOS ve iOS için kullanılabilir olan Atlas VPN, ücretsiz seçeneğinde avantajlı özelliklere sahip. 3 farklı ülkede sunucu ağına sahip olan hizmet, aylık 10 GB veri kullanmanıza izin verir. Atlas VPN'nin ücretsiz sunucuları P2P etkinliğini destekler. Hizmetin güvenlik ve günlük kaydı uygulamaları, dosya paylaşırken anonim kalmanızı sağlar.

en-iyi-vpn-hangisi.jpg

VPN KURULUMU NASIL YAPILIR?

* Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın.
* Ağ ve internet. VPN'ye dokunun.
* Değiştirmek istediğiniz VPN'nin yanındaki Ayarlar. simgesine dokunun.
* Her zaman açık VPN'yi açın veya kapatın.
* Gerekiyorsa Kaydet'e dokunun.

TELEFON VPN NASIL AÇILIR?

Android menü düğmesine dokunun. Wi-fi ve Ağ ayarları düğmesine dokunun. VPN ayarları düğmesine dokunun. PPTP VPN Ekle'yi seçin. Bu 'Point-to-Point Tunelling' yani 'Noktadan Noktaya Tünel Protokol' anlamına gelir.

TELEFONDA VPN AYARLARI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

* Cihazınızın Ayarlar uygulamasını açın.
* Ağ ve internet. Gelişmiş VPN'ye dokunun.
* Değiştirmek istediğiniz VPN'nin yanındaki. Ayarlar'a dokunun.
* VPN'si olmayan bağlantıları engelle ayarını açık olarak değiştirin.

VPN NASIL ÇALIŞIR?

VPN, IP adresinizi VPN ana bilgisayarı tarafından yönetilen özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek maskeler. Yani siz internette VPN ile gezinirken VPN sunucusu verilerinizin kaynağı olur.

Bu, İnternet Servis Sağlayıcınızın (ISP) ve üçüncü kişilerin ziyaret ettiğiniz web sitelerini veya gönderdiğiniz ve aldığınız verileri göremediği anlamına gelir. VPN, bütün verilerinizi "anlaşılamaz" hâle getiren bir filtreymiş gibi çalışır. Herhangi biri bu verileri ele geçirse bile kullanamaz.

VPN KULLANMAK FATURAYA YANSIR MI?

Kimi VPN sağlayıcılar daha güvensiz şifreleme algoritmaları ya da standartları kullanırken, kimi VPN sağlayıcıları endüstride önde gelen şifreleme sistemlerini kullanır. Böylece daha güvenli koruma sağlar. Bu noktadaki fark VPN servisinin abonelik ücretlerine doğrudan yansır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN