Deprem bölgesine yardım nasıl gönderilir? İşte dikkat edilmesi gerekenler

Deprem bölgesine yardım nasıl gönderilir? İşte dikkat edilmesi gerekenler

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki deprem 10 ili vurdu. 7 bini aşkın insan yaşamını yitirirken binlerce vatandaş da enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Ülkenin dört bir yanından ise deprem bölgesine yardım etmek için vatandaşlar ellerinden geleni yapıyor. Peki depremzedelere nasıl yardım gönderilir? İşte deprem bölgeleriyle dayanışmak için yapılabilecekler...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki deprem Türkiye'nin yüreğini yaktı. 10 ili enkaz altında bırakan 7.7 ve 7.6'lık iki deprem sonucu 7 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. 40 binden fazla vatandaşın yaralı olduğu ve halen binlerce insanın enkaz altında kaldığı illere ise Türkiye'nin dört bir yanından yardım gönderiliyor. Vatandaşlar depremzedelerle dayanışmak için yardım kolileri hazırlıyor ve kan bağışında bulunuyor. Ancak yarımların koordine edilerek gönderilmesi büyük önem taşıyor.

a.jpg

NASIL YARDIM GÖNDERİLİR?

İstanbul'da en büyüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere belediyelerin tümü yardım toplama merkezleri kurdu. Burada toplanan yardımlar AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine sevk ediliyor. İBB'nin yardımları topladığı alanın en geniş çaplısı Yenikapı Dr. Kadir Topbaş Gösteri Merkezi’nde.

b.jpg

İlçe belediyeleri de yardım merkezleri kurarken birçok muhtarlık kolilerin ulaştırıldığı merkezler haline geldi. Yardımların gönderildiği merkezlerde çok sayıda vatandaş kolileme, poşetleme ve taşıma işlerine katıldı. Toplanan malzemeler merkezlere gelen TIR'lara yükleniyor. Öte yandan bağışlar sırasında yeni ürünler tercih ediliyor. İkinci el ürünler, malzemelerin hijyen ve hızlı kullanılabilir olmasının büyük önem taşımasından dolayı ayıklanıyor.

c.jpg

DEPREM BÖLGESİNE PARA YARDIMI NASIL YAPILIR?

Deprem bölgesine para yardımı göndermek de vatandaşların tercih ettiği diğer bir dayanışma biçimi. Bu konuda da AFAD öne çıkıyor. Cep telefonlarından SMS de gönderilerek deprem bölgesine para yardımı yapılabiliyor. Bunun için tüm operatörlerden “DEPREM” yazarak 1866’ya SMS gönderildiğinde, AFAD’ın hesabına 20 TL geçmiş oluyor. Ayrıca AFAD'ın banka hesap bilgilerine de doğrudan bağış yapılabiliyor.

d.jpg

PTT ÜCRETSİZ ULAŞTIRIYOR

PTT ise deprem bölgesine gönderilen yardımları ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. PTT tarafından yapılan duyuruda elektrikli ısıtıcı, kadın/erkek/çocuk kışlık her türlü giyim eşyası, bebek bezi, kişisel temizlik ve hijyen malzemesi, çocuk maması, powerbank (şarj depolama cihazı), yorgan, yastık, battaniye, uyku tulumu, su ısıtıcısı, cep ısıtıcısı, çay, kahve, konserve, kuru gıda, tava, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal ve kaşık gibi bireysel yardımların deprem bölgelerine ücretsiz gönderileceği belirtildi. Öte yandan bu duyuruda da gönderilen ürünlerin kullanılmamış olması gerektiği vurgulandı.

e.jpg

İSTANBUL'DA YARDIM TOPLANAN MERKEZLER

Arnavutköy: Arnavutköy Kapalı Spor Salonu

Avcılar: Firuzköy Atatürk Stadı

Bağcılar: Bağcılar Gençlik Merkezi

Bahçelievler: Kongre ve Nikâh Sarayı

Bakırköy: Atatürk Spor ve Yaşam Köyü Spor Salonu

Bayrampaşa: Semih Erden Spor Kompleksi

Beşiktaş: Mustafa Kemal Merkezi

Beylikdüzü: Pazar İstanbul

Büyükçekmece: Belediye Hizmet Binası

Çekmeköy: Adnan Menderes Kültür Merkezi

Esenler: Tekstilkent E Girişi

Esenyurt: Kültür Merkezleri

Eyüpsultan: Eyüpsultan Kültür Sanat Merkez, Göktürk Kültür Merkezi, Eyüpsultan Belediyesi Beyaz Masa, White Hill AVM.

Fatih: Topkapı Afet Yardım Çadırı

Gaziosmanpaşa: Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu/Spor Kompleksi

Güngören: Güngören Spor Kompleksi / Köyiçi Spor Kompleksi Otoparkı

Kadıköy: Belediye Başkanlık Binası/Evlendirme Dairesi

Kağıthane: Kağıthane Nikâh Salonu/Kültür Merkezleri

Kartal: Kartal Ekolojik Pazar

Maltepe: Yalçın Kızılay Spor Merkezi/Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi

Pendik: Belediye tesisleri

Sancaktepe: Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi, Kadir Topbaş Kültür Merkezi

Sarıyer: Ayazağa Rauf Denktaş Kültür Merkezi/Ferahevler Fen İşleri Müdürlüğü/Ana Hizmet Binası

Silivri: Yaşar Kemal Sergi Salonu

Sultanbeyli: Sultanbeyli Spor Salonu/Kent Meydanı

Sultangazi: Özdemir Bayraktar Kültür Merkezi

Şişli: Belediye Hizmet Binası

Tuzla: AFAD Tuzla Kriz Merkezi

Ümraniye: Belediye Kapalı Pazar Alanı

Zeytinburnu: Belediye Atölye ve Garajlar Şefliği.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN