Asgari ücrette kritik tarih! Tespit Komisyonu toplanıyor: Pazarlıkta en düşük ücret 16 bin TL olacak, işte detaylar...

Asgari ücrette kritik tarih! Tespit Komisyonu toplanıyor: Pazarlıkta en düşük ücret 16 bin TL olacak, işte detaylar...

Yeni yıla sayılı zaman kala milyonlarca vatandaş asgari ücrete gelecek olan zammı merak etmeye başladı. Gözler tespit komisyonuna dikilmişken asgari ücrette kritik tarih verildi! Tespit Komisyonu o tarihte toplanacak. Pazarlıkta masaya yatırılacak olan en düşük ücret 16 bin lira olacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bu hafta Cuma günü açıklanacak olan ekim ayı enflasyonundan önce milyonlarca çalışan asgari ücrete ne kadar zam geleceğini araştırmaya başladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılda asgari ücret zammı için oldukça kapsamlı bir düzenleme yapılacağını açıklamıştı. Vatandaş gözünü tespit komisyonuna dikmişken beklenen tarih geldi. İşte detaylar…

TESPİT KOMİSYONU İLK ADIMINI O TARİHTE ATACAK

Asgari ücret bu yıl son olarak temmuz ayında yüzde 34’lük bir zamla 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de yeni yılın ilk zammı merakla beklenirken Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 20 Kasım tarihinde ilk adımı atacağı öğrenildi.

Vatandaşlar gelecek zammı merakla beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyonun üstesinden gelecek bir program uyguluyoruz. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerin etkisini görmeye başladık, millet destek verdikçe süreç hızlanacaktır. Hem çalışanlarımızın hem emeklilerimiz için gerekli düzenlemeleri yılbaşında yapacağız” dedi.

ic-foto-1-002.jpg

6 AYLIK ENFLASYON ÖNEM ARZ EDİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda masaya yatırılacak ilk konu 6 aylık enflasyon verileri olacak. Öte yandan 2024 yılının zammı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işçi sendikaları ve işverenlerle anket çalışmaları da yapılıyor. Dolayısıyla bu iki veri toplantılarda önemli olacak.

20 Kasım tarihinde komisyon ilk adımını atacak ve yeni revizyona gidilecek. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeni görüşmeler için önemli bir açıklama yapmıştı. Şu ana kadar hiç kurulmayan bir komisyon kurulacağını belirten Atalay, komisyonda asgari ücretli iki kadın ve iki erkek çalışanın olacağını söylemişti.

ic-foto-2-001.jpg

6 AYLIK ENFLASYON CUMA GÜNÜ BELLİ OLACAK

3 Ocak Cuma günü 6 aylık enflasyon verileri belli olacak. Dolayısıyla vatandaşlar şimdiden asgari ücrete ne kadar zam geleceğini araştırmaya başladı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında asgari ücrete gelecek zamma ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bayram, şunları söyledi:

“Devletimizin pandeminde itibaren çalışanların, sabit dar, orta gelirlinin yanında oldu. Bu da son yapılan yüksek artışlara konu olabilir. Yine bir yüksek artış bekliyorum, son yapılacak yüksek bir artıştır. 2024’ün ortasından itibaren enflasyonun düşmesini öngörüyoruz. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacaklar. Bu da yüzde 38-40'lar seviyesinde olacaktır. Memur ve memur emeklilerimiz enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyorlar. Yüzde 9 refah payı yansıyacak ve bununla birlikte memur, memur emeklisi yüzde 50 zam alacak. Bütün meslek gruplarına yüzde 50 artış yapılacağını öngörüyoruz. Asgari ücret bu orana göre belirlenmiyor.”

ic-foto-003.jpg

MASADAKİ İLK RAKAM 16 BİN LİRA

Yüzde 50’ye yakın bir zam beklediğini ifade eden Bayram, “Gıda fiyatlarında artış yaşanıyor burada fahiş fiyatla mücadele kapsamında alınacak önlemler önemli. Yüzde 50’ye yakın bir asgari ücret zammını bekliyorum. 16 bin TL seviyesinde bir asgari ücret azami olacaktır. 16 bin TL’den başlamak üzere yeni asgari ücret konuşulacaktır. Şu anda piyasada asgari ücret, 11 bin 402 TL tutarı neredeyse kalmadı, ara zam yapıldı” dedi.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Eğer ki yüzde 40 zam formülü uygulanırsa önümüzdeki sene asgari ücret net 15 bin 962 lira olacak. Öte yandan bir diğer formül olan yüzde 45’lik zam uygulanırsa 16.532 TL, yüzde 50’lik formülde 17.103 ve yüzde 55’lik formülde ise 17.673 lira olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN