Asgari ücrette psikolojik sınır da belli oldu! Milyonlarca asgari ücretli artık bu rakamdan üstünü bekliyor

Asgari ücrette psikolojik sınır da belli oldu! Milyonlarca asgari ücretli artık bu rakamdan üstünü bekliyor

Ocak ayında asgari ücrete gelecek olan zam milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Dolayısıyla çalışanların gözü çıkacak olan zam kararına dikildi. Asgari ücrette psikolojik sınır belli oldu! Milyonlarca asgari ücretli insan artık bu rakamdan fazlasını bekliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Yeni yıla sayılı günler kala gündemin değişmeyen konularından biri de asgari ücrete gelecek olan zam konusu. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bu konu büyük bir merakla neticeye kavuşmayı beklerken asgari ücretlilerin talepleri de göz önünde bulunduruluyor. Yeni asgari ücrette psikolojik sınır merak edilirken ekonomist Muhammed Bayram konuya ilişkin yöneltilen soruları yanıtladı.

ASGARİ ÜCRET RAKAMI NE ZAMAN KESİNLEŞİR?

Yeni asgari ücretin ne zaman telaffuz edileceğine ilişkin soruya yanıt veren Bayram, “TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay bizim de her zaman söylediğimiz gibi asgari ücret görüşmeleri başladığında daha rakam telaffuz edilmeden tüccarların zam yaptığını ifade etti. Biz de burada ciddi bir şekilde sürecin yönetilmesi hem tarafların hem devletin burada en doğru kararı alabilmesi için itidalli rakamlar vermeye çalışıyoruz” dedi.

Hem asgari ücrete çalışanlar hem de asgari ücretin üzerinde bir maaşa çalışanların da zam beklediğini söyleyen Bayram, “Asgari ücretli olanlar da, asgari ücretin üzerinde maaş alanlarda zam bekliyorlar. Asgari ücretli şu anda enflasyon farkı kadar zam alacaktır. Çünkü bugüne kadar enflasyon oranları kadar asgari ücrete zam yapıldı. 2023 yıl başı itibarıyla rekor bir asgari ücret belirlenmişti” diye konuştu.

yeni-proje-2.jpg

Şu an bir rakam telaffuz etmenin erken olduğundan ve bu yüzden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın net bir şey söylemediğinden söz eden Bayram, şunları söyledi:

“Bu dönemde TÜRK-İŞ’in rakam telaffuz etmesi doğal ancak şu anda erken olduğundan dolayı Ergün Atalay henüz bir rakam konuşmadı. Masada yeni değişiklikler var. TÜRK-İŞ heyetinden 4 kişi, iki kadın, iki erkek asgari ücretli masada olacak.

TÜRK-İŞ’in pazarlık için mutlaka rakamı masada olacaktır. Aralık ayı içerisinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. Aralık sonu belirleniyor ve 1 Şubat’ta maaşlar ödenmeye başlanıyor. TÜRK-İŞ şu anda rakam telaffuz etmek için bunu erken bulmuş olabilir. Bir rakam telaffuz edeceklerini mutlak suretle düşünüyorum. Kırmızı çizgi açlık sınırı olacaktır. Açlık sınırı ekim ayında 13 bin 600 TL civarında. Kasım ve aralık aylarının da belli olmasıyla birlikte rakam telaffuz edeceğini düşünüyorum.”

yeni-proje-3.jpg

KOMİSYONDA 4 ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN OLACAK

Aralık ayında toplanacak olan asgari ücret tespit komisyonuna ilişkin konuşan bayram, komisyonda 4 asgari ücretli çalışan kişinin olacağını söyledi. Bununla alakalı Ergün Atalay’ın, “Anadolu’nun en ücra köşesindeki çalışan ile büyükşehirlerdekiler aynı maaşı alıyor. Benim burada olmama gerek yok diğer sendikaların burada olması daha yerinde olacak” sözlerini hatırlatan uzman isim şu ifadelere yer verdi:

“TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda 2 kadın, 2 erkek, 4 asgari ücretli çalışan olacak. Onlar kendi geçimlerini, alım güçlerini ve bütün sorunlarını anlatacaklardır. Masadaki diğer taraflar için kıymetli olacaktır. TÜRK-İŞ farklı bir yöntem deniyor. İnşallah hak ettikleri tutarı alabileceklerdir diye düşünüyorum.”

yeni-proje-4.jpg

PSİKOLOJİK SINIR BELLİ OLDU

Asgari ücretteki bir psikolojik sınırdan söz eden bayram, kendi zam beklentisinin en fazla %40 seviyesinde olduğunu söyleyerek cümlelerine şöyle devam etti:

“Asgari ücrete zam beklentim en fazla yüzde 40 seviyesinde. Yüzde 37-38 civarında bir enflasyon bekliyoruz. Yüzde 40 zam olursa burada 15 bin 962 TL olacaktır. Burada devletimiz sigorta primlerinden daha fazla indirim yapabilirse, asgari ücret destek tutarı artırılırsa, tutar daha da artabilir ve 16 bin TL bandına çıkabilir. 16 bin TL psikolojik sınırdır. TÜRK-İŞ açlık sınırı araştırmasına yakın düzeyde bir asgari ücret olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN