Atık ithalatında pes dedirten nokta: İmha edilmesi gereken çöpleri tarlaya saçtılar

Atık ithalatında pes dedirten nokta: İmha edilmesi gereken çöpleri tarlaya saçtılar

Dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye gönderilen ve uygun koşullarda dönüştürülmesi gereken atıkların, Adana'nın farklı bölgelerine saçıldığı ortaya çıktı. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, skandal görüntüler için "ithal çöp döküm tesisi gibi" derken firmaların faaliyetlerini denetlemesi gereken bakanlık ise konuya ilişkin sessizliğini koruyor.

İngiltere’den sonra İsrail ve Kanada’nın çöplerinin de Türkiye’ye gelmesine tepki yağarken bu kez de ithal edilen bu çöplerin Adana’nın farklı bölgelerine saçıldığı öğrenildi. Normal şartlarda bu çöplerin, prosedürüne uygun olarak dönüştürülmesi, geri dönüşümü mümkün olmayanların da imha edilmesi gerekiyor.

'OLANI BİTENİ GÖRÜYORUZ, BAKANLIK BİZİ YALANLIYOR'

Halk Tv'den Eda Narin'in haberine göre; atık ithalatını takip eden ve Adana’da çeşitli bölgelere giderek incelemelerde bulunan Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş, incelemelerinin sonuçlarını ve değerlendirmelerini paylaştı. Adana’daki ithal çöp sorununu uzun süredir takip ettiklerini vurgulayan Menteş, “Bizler nerelere döküldüğünü, çevremizin, tarım alanlarının ve sularımızın nasıl kirletildiğini anbean görmekteyiz. Ne zaman konuya dikkat çeksek mutlaka Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı başta olmak üzere yetkililer tarafından yalanlanmaktayız” diye konuştu.

'ÇÖP DÖKÜM TESİSİ GİBİYDİ, HER YERDE ATIK BULDUK'

Geçtiğimiz günlerde Adana’nın Seyhan ilçesi Sarıhamzalı Mahallesi'ndeki bir plastik geri dönüşüm fabrikasının deposunda yangın çıkmıştı. Adana’daki geri dönüşüm fabrikalarının depolarında çıkan yangınlar uzun bir süredir ‘şaibeli’ olarak yorumlanıyor. Adana’nın en büyük ithal çöp işi yapan tesislerinden biri olduğunu söyleyen Menteş, yangın sonrası olay yerlerini gezme kararı aldıklarını belirtti. Tesisin etrafının atıklarla dolu olduğu bilgisini paylaşan Menteş, “Adana merkez mahallelerinden Ova mahallesi içine buldukları her yere atıkların atılmış olduğunu tespit ettik ve çekimlerimizi yaptık. Sonrasında Rüzgarlı Tepe olarak bilinen ve buğday tarlası olan yere gittik. Buğdayın hasat edildiğini gördük. Tarla neredeyse bir ithal çöp döküm tesisi gibiydi. Kazdığımız her yerden maalesef atıkları bulduk. Buradan hasat edilen ürünün ne durumda olduğunu, hangimizi zehirlemek üzere olduğunu ise bilemiyoruz. Adana ithal atıkçılar yüzünden çukur, çöp haline getirilmiştir” dedi.

'KANSER OLASILIĞI ARTIYOR'

Menteş, suların kirletilmeye devam ettiğine ve atık ithalatı sorununun bir halk sağlığı problemi olduğunu söyleyerek “Gelecekte hepimizin hatta çocuklarımızın bile kanser olma olasılığı gittikçe artmaktadır. Bir an önce ithal çöpün yasaklanması ve sıfır atık mantığı ile kendi çöpümüzü dönüştürmemiz şarttır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin plastik atık düzenlemeleri neler?

Aralık 2019: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık ithal eden firmaların ithalat kotası yüzde 80’den yüzde 50’ye düşürüldü.

Mayıs 2020: Türkiye, 2019’da Avrupa’nın plastik atığını almada birinci oldu. Son 15 yılda ithalatta 173 kat artış yaşandı.

Ocak 2021: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karışık kodlu atık ithalatına yasak getirdi. Bakanlık, sıfır atık ithalat hedefini açıkladı.

Nisan 2021: Türkiye, 2020’de Avrupa’nın plastik atık ithal etmede birinci oldu. Son 16 yılda 241 kat artış yaşandı.

Mayıs 2021: Polietilen ürün grubuna ait ithalat yasaklandı. Bu yasakla sırf İngiltere’den ithal edilen atıkların yüzde 70’i artık ülkeye giremeyecek.

Temmuz 2021: Polietilen yasağı Ticaret Bakanlığı tarafından geri çekildi.

Temmuz 2021: Atığın ağırlıkça maksimum yüzde 1 kontamine (kirli) olma şartı var. Gönderilen atık yüzde 99 geri dönüşebilir olmak durumunda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN