Turizm sektöründe çalışan Emre Akıntürk, memleketi Kastamonu’nun Abana ilçesine bağlı Çayırcık Mahallesi’ndeki atıl durumdaki tarlasını üretime kazandırdı. Yaklaşık 4 dönümlük araziye 4 bin kök lavanta dikerek hem doğal güzellik oluşturdu hem de turizme katkı sağladı. İki yıl önce deneme amaçlı başlatılan lavanta ekimi, bu yıl düzenlenen hasat şöleniyle taçlandırıldı.
![]()
LAVANTA BAHÇESİYLE TURİZMDE FARK YARATMAK İSTİYOR
Akıntürk, ilk denemede elde edilen başarı sonrası tüm araziyi lavanta bahçesine dönüştürdüklerini belirterek şunları söyledi:
"2 yıl önce bahçemizin bir bölümünde deneme ekimi yapmıştık. Orada güzel verim aldık, tarlanın kalan kısmını da yaptık. Çok güzel bir verim var. Hedefimiz Abana'nın ve Batı Karadeniz'in turizmine yeni soluk getirmek. Köydeki atıl arazileri değerlendirmek için turizmi çeşitlendirme yöntemine devam edeceğiz. Bir tarlamız daha var, seneye oraya da dikeceğiz."
Lavanta bitkisinin bölge iklimine uygun olduğunu, bakımının kolay olduğunu ifade eden Akıntürk, ilerleyen dönemde lavantadan elde edilecek yağı da değerlendireceklerini söyledi.
FOTOĞRAFÇILAR VE DOĞA TUTKUNLARI AKIN ETTİ

Hasat etkinliği yalnızca üretici ve yetkililerin değil, doğa ve fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekti. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Şenol, lavanta bahçesinin görsel etkisinin büyük olduğunu belirterek, "Lavanta görsel açıdan fotoğraf tutkunlarını da bölgeye çekecektir. Halkın yoğun ilgisi var. Önümüzdeki yıllarda ürünler büyüdükçe daha kaliteli görseller olacak ve lavanta bahçesi Abana'ya çok güzel katkı sağlayacak." dedi.
DOĞAYLA İÇ İÇE BİR ŞÖLEN
Hasat şenliğine ailesiyle birlikte katılan Metin Ölçer ise lavanta tarlasının hem üretim sürecini görmek hem de doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. "İnsanlar burada lavantanın nasıl hasat edildiğini deneyimledi. Çok güzel bir ortam oldu. Bu tür yerler insanların doğayla buluşması açısından oldukça kıymetli." diyerek etkinliğin anlamına dikkat çekti.
