DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri operasyonu ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun güç kullanılarak ülke dışına çıkarılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Babacan, operasyonun uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.
Maduro operasyonlarında en az 40 kişi öldü
"MÜDAHALENİN GEREKÇESİ OLAMAZ"
Babacan, sosyal medya hesaplarından paylaştığı mesajda, Maduro yönetiminin anti-demokratik uygulamalarının farkında olduklarını ancak bunun bir askeri müdahaleyi meşrulaştıramayacağını ifade etti.
Babacan şu değerlendirmede bulundu:
"Venezuela’da yaşanan son gelişmeler; uluslararası hukukun temel sütunu olan devletlerin egemen eşitliği ilkesine aykırıdır, Birleşmiş Milletler Şartı’nın açık ihlalidir. Maduro rejiminin iç demokratik süreçleri tıkaması ve insan hakları ihlalleri böyle bir müdahalenin gerekçesi olamaz."
"VENEZUELA'NIN GELECEĞİNE HALK KARAR VERMELİ"
Venezuela'nın kaderinin dış güçler tarafından değil, Venezuela halkı tarafından tayin edilmesi gerektiğini savunan Babacan, "Venezuela’nın geleceği kendi vatandaşlarının hür iradesiyle ve demokratik siyasetle şekillenmelidir" dedi. DEVA lideri ayrıca, bu kritik süreçte sivil halkın güvenliğinin sağlanması için tüm tarafları hassasiyet göstermeye çağırdı.
Trump Venezuela'yı vurdu, Maduro'yu kaçırdı: Haydut darbesi
TÜRKİYE'YE "TUTARLILIK" ÇAĞRISI
Ali Babacan, açıklamasının sonunda Türk hükümetine de seslendi. Ankara'nın dış politikada ilkesel bir duruş sergilemesi gerektiğini belirten Babacan, "Türkiye bu konuda ilkeli ve tutarlı bir tavır sergilemeli, her koşulda uluslararası hukuku savunmalıdır" ifadelerini kullandı.
