Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi eylemleriyle ilgili başlatılan soruşturma ve Ayşe Barım’ın tutuklanması hakkında, anayasal düzene karşı işlenen suçlarda zaman aşımının işlemediğini belirterek, "Yeni deliller ortaya çıkarsa soruşturma derinleşebilir" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, menajer Ayşe Barım'ın 12 yıl önceki Gezi eylemlerinin planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamasıyla tutuklanmasını değerlendirdi. Tunç, Habertürk TV’de Mehmet Akif Ersoy'un programına katılarak açıklamalarda bulundu.
YARGITAY ONAYLADI
Tunç, Gezi olaylarının 2013 yılı Mayıs ayında başladığını hatırlatarak, bu dönemdeki olayları "Arap Baharı'nın Türkiye'ye gelmesi gibi bir izlenim yaratmıştı" şeklinde değerlendirdi. Gezi Parkı'ndaki ağaç kesimine karşı başlatılan protestoların, zamanla şiddet içeren eylemlere dönüştüğünü belirten Tunç, "İnsanlar öldü, AKM’ye terörist paçavraları asıldı" dedi. Bu eylemleri organize edenlerle ilgili dava sürecinin başladığını ve ilk derece mahkemesinin kararının ardından Yargıtay’ın kararı onadığını, böylece kesinleşmiş bir karar bulunduğunu vurguladı.
ZAMAN AŞIMI YOK
Gezi olaylarıyla ilgili olarak, hükümete karşı bir darbe kalkışmasının söz konusu olduğunu ve bu olaylar için yargılama sürecinin başladığını ifade eden Bakan Tunç, 12 yıl sonra neden yeniden soruşturma başlatıldığını sordu. Bu durumu, "Cumhuriyet Başsavcılığı zaman aşımı süresi olmadığını belirtti" diyerek açıkladı. Tunç, anayasal düzene karşı işlenen suçlar için zaman aşımının işlemediğini, bunun da 28 Şubat sanıkları ve 12 Eylül darbecilerinin yıllar sonra yargı önüne çıkmasıyla örnek verilebileceğini belirtti.
Tunç, "Suç bakımından 312. maddeye göre zaman aşımı söz konusu değil" diyerek, Gezi olaylarıyla ilgili suçların üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen soruşturmanın başlatılmasında bir engel olmadığını ifade etti. Bu sürede yeni delillerin ortaya çıkmış olabileceğini belirten Bakan Tunç, "Soruşturma kapsamında hangi delillerin bulunduğunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz" dedi.
SOMUT DELİLLERLE SÜREÇ BAŞLADI
Soruşturmanın devam etmesinin, şüphelilerin savunmalarının alınması ve ortaya çıkan delillerin incelenmesine bağlı olduğunu söyleyen Tunç, "Eğer etkisi olduğuna dair somut deliller bulunursa, yargılama süreci mümkün olabilir" dedi. Bu olayların, yönlendirilmesinde ve çıkarılmasında etkisi olup olmadığını belirlemek için yeni delillerin soruşturma sürecine dahil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Tunç, "Yargı elde ettiği somut deliller ışığında süreci başlatmış durumda. Savcılığın elinde somut deliller varsa, soruşturma etkin bir şekilde yürütülür" dedi.
Bakan Tunç, soruşturmanın davaya dönüşüp dönüşmeyeceği konusunun ise ilerleyen süreçte netleşeceğini belirterek, soruşturmanın etkin bir şekilde ilerleyeceğini ve yargı sürecinin sonunda hangi adımların atılacağını zamanla göreceklerini söyledi.