Bekçi alımı ne zaman, hangi illerde kaç bekçi alınacak 2021? İşte bekçi alımında son durum

Bekçi alımı ne zaman, hangi illerde kaç bekçi alınacak 2021? İşte bekçi alımında son durum

Son olarak 70'li yıllarda görev yaptıktan sonra tedavülden kaldırılan bekçilik mesleği, 2017 yılında yeniden hayata geçirildi. Her yıl alım yapılan bekçilik kadrosuna 2021 yılında 10 bin bekçi alımı yapılması planlanıyor. İşte, bekçi alımı başvuru şartları...

Halkın can ve mal güvenliğini sağlamada, kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaları amacıyla görev yapan bekçiler için yeni istihdam yapılacak. En az lise mezunlarının kadroya alındığı bekçiler, mahallelerde ve çarşılarda özellikle akşam ve gece saatlerinde asayişin sağlanmasına yardımcı oluyor.

BEKÇİ ALIMI BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) duyurusuna göre, 2021 yılında Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde 10 bin bekçi alımı yapılacak.

Bekçi alımları için başvuru ve diğer tarihler henüz açıklanmadı.

BEKÇİLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

* En az lise veya dengi okul mezunu olmak,

* En az 167 cm boyunda olmak,

* Beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak.

* 31 yaşından gün almamış olmak

* Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,

* Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

* Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.

TÜRKİYE'DE BEKÇİLİK TARİHİ

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmakla görevli silahlı genel kolluk görevlisi olan çarşı ve mahalle bekçisi, Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına bağlı çalışır.

24 Nisan 1914 tarihli Çarşı ve Mahallât Bekçileri Hakkındaki Kanun ile oluşturuldu ve 14 Temmuz 1966 tarihli 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile yeniden düzenlendi.

1974 yılında bekçi alımları durdu ve 2008 yılında yardımcı hizmetler sınıfında bulunan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Emniyet Hizmetleri sınıfına alınarak göreve devam etti.

Nisan 2017'de çıkarılan 690 sayılı kanun hükmünde kararname ile yeniden personel alımı gerçekleştirildi. 18 Haziran 2020 tarihli 7245 sayılı kanun ile birlikte 'Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu' olarak düzenlenip günümüz koşullarına uyarlandı.

İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 9 bin 433 bekçi alımı yapıldı. Halen 69'u kadın olmak üzere 28 bin 773 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ülke genelinde görev yapıyor.

BEKÇİLİK EĞİTİMİ NASIL YAPILIYOR?

Temel hukuk, demokrasi ve insan hakları devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik ve yanaşık düzen konularında 90 gün eğitim veriliyor.

BEKÇİ MAAŞLARI NE KADAR?

İlkokul mezunu: 5 bin 8 TL

Lise mezunu: 5 bin 186 TL

Önlisans ve lisans mezunu: 5 bin 421 TL

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN