1 Mayıs 2025’ten itibaren uygulanacak yeni tarifeyle lüks konutlar suyu %50 zamlı, mütevazı yapılar ise %50 indirimli kullanacak. Belediye, gelir durumuna göre farklı fiyatlandırma yaparak sosyal adaleti sağlamayı hedefliyor. Düzenlemenin anayasal temellere dayandığı vurgulanırken, sosyal medya paylaşımıyla hükümetin vergi politikalarına da dikkat çekildi.
Bolu Belediyesi, su faturalarında sosyal adaleti sağlamayı hedefleyen radikal bir karara imza attı. Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın öncülüğünde, Belediye Meclisi'nin Nisan ayı toplantısında oy birliğiyle kabul edilen yeni düzenlemeye göre, kentteki su fiyatları artık konutların lüks veya mütevazı olmasına göre farklılık gösterecek.
YENİ TARİFE NASIL İŞLEYECEK?
1 Mayıs 2025 (metinde belirtilen tarih) itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni tarifeye göre, binaların resmi inşaat sınıfları baz alınacak:
Lüks Konutlar (1. Grup): Bu konutlarda oturanlar, mevcut su tarifesinin %50 fazlasını ödeyecek.
1. Sınıf İnşaatlar (2. Grup): Bu gruptaki konutlar için tarifeye %15 zam yapılacak.
2. Sınıf İnşaatlar (3. Grup): Orta sınıf olarak nitelendirilebilecek bu konutlarda su tarifesi değişmeyecek.
3. Sınıf ve Basit Yapılar (4. Grup): Daha mütevazı olan bu konutlarda oturan vatandaşlar ise mevcut tarifeden %50 indirimli olarak suya ulaşacak.
BAŞKAN ÖZCAN: "ANAYASAL HAKKI UYGULUYORUZ, GELİR DENGESİ KORUNACAK"
Başkan Tanju Özcan, kararın Anayasa'nın 73. maddesi ("Vergi ödevi") ve Belediye Gelirleri Kanunu'nun 97. maddesine dayandığını vurguladı. Özcan, "Anayasamız, kamu giderlerini karşılamak için herkesten eşit vergi alınmayacağını, mali gücüne göre alınacağını söylüyor. Biz bu anlayışı belediyemizde hayata geçiriyoruz. Zenginden daha fazla, fakirden daha az alıyoruz. Ancak önemli olan şu ki, bu düzenleme ile belediyenin toplam su geliri değişmeyecek, sadece dağılımı adil hale getiriyoruz," diyerek uygulamanın mali dengeyi bozmayacağının altını çizdi.
TÜRKİYE'DE ÖRNEK OLABİLİR Mİ?
Kamu hizmetlerinin bedelinin, hizmetin kullanıldığı yapının niteliğine göre farklılaştırılması, Türkiye'deki belediyecilik uygulamaları açısından bir ilk niteliği taşıyor. Başkan Özcan, bu kararın sosyal adaleti sağlamak isteyen diğer belediyeler için de bir model oluşturabileceğini ifade etti.
SOSYAL MEDYADA HÜKÜMETE GÖNDERME
Kararı sosyal medya hesabından da duyuran Tanju Özcan, "Bolu’da artık lüks konutlarda su %50 zamlı, 3. sınıf yapılarda ise %50 indirimli uygulanacak. Darısı, zümrüt ve pırlantaya %1, ekmeğe %10 KDV uygulayan hükümetin başına!" sözleriyle, hükümetin vergi politikalarına yönelik eleştirisini de dile getirdi. Özcan'ın bu paylaşımı kısa sürede sosyal medyada geniş yankı buldu ve tartışmalara neden oldu.
Bolu'da hayata geçirilecek bu yeni su tarifesi, sosyal belediyecilik anlayışı ve gelir adaletine dayalı fiyatlandırma konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uygulamanın sonuçları ve diğer belediyelere örnek olup olmayacağı merakla bekleniyor.
65 yaş üstüne destek büyüyor! Faturalarda büyük kolaylık: Suda indirim atağı geldi