Bergama raporunda imzası olduğu ortaya çıkan Naci Görür'den iddialara ilginç yanıt: Maden düşmanlığı yapılıyor

Bergama raporunda imzası olduğu ortaya çıkan Naci Görür'den iddialara ilginç yanıt: Maden düşmanlığı yapılıyor

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün, bir dönem çevrecilerin büyük tepkisini çeken Bergama Altın Madeni'nin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olduğuna dair raporda imzası olduğu ortaya çıktı. Skandal altın madeni raporunda imzası olan Prof. Dr. Naci Görür, yıllar sonra ortaya çıkan bu durum karşısında, tuhaf ifadelerle kendini savundu. Görür, "Maden ve madenci düşmanlığı yapıyorlar. Sırf ideolojik nedenlerle madencileri hain diye gösteriyorlar" şeklinde ilginç açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Serpil Yılmaz, Türkiye'nin önemli çevresel mücadelelerinden biri olarak kayıtlara geçen Bergama Ovacık'taki altın madeni konusunda yapılan bir uygunluk raporuna imza atan akademisyen birinin Prof. Dr. Naci Görür olduğunu ifade eden bir yazı kaleme aldı.

Yılmaz'ın "Türkiye’nin ilk altın madenine 'uygun' raporu veren heyetin başındaki sürpriz isim" başlıklı yazısında, Görür'ün imzasının bulunduğu raporun eleştirilerini aktardı. Yazısında, Görür'e yöneltilen eleştirilere de yer veren Yılmaz, özellikle Ovacık Altın Madeni raporunda ülke için risklerin yeterince dikkate alınmadığı ve altın rezervi ile ilgili abartılı rakamların gerçek kabul edildiği eleştirilerine dikkat çekti.

Prof Dr. Görür İstanbul depremi için tarih verdi | Rudaw.netProf. Dr. Naci Görür

'CEVAP VERMEK İSTEMEDİ'

Görür ile yaptığı bir toplantıda konuyu gündeme getirdiğini belirten Yılmaz, Görür'ün konu hakkında fazla detaylı bir açıklama yapmadığını, ancak uzmanlık alanı olan deprem riski konusunda kendisine yöneltilen soruyu cevaplamak istemediğini ifade etti. Konuyla ilgili olarak Yılmaz, "Başkanı olduğunuz TÜBİTAK heyetinin devlete hazırladığı Ovacık Altın Madeni raporuna ilişkin, ülke için risklerin dikkate alınmadığı ve altın rezervi ile ilgili abartılı rakamların gerçek kabul edildiği eleştirileri var. Ne dersiniz?" ifadelerini Görür'e yönelttiğini söyledi.

'SÖMÜRGE MADENCİLİĞİ ANLAYIŞI'

Yazısında, Görür'ün imzasının bulunduğu raporun Eurogold'un Ovacık'ta altın arama faaliyetlerinde kullanılacak üretim modelini "mümkün olan en iyi teknoloji" olarak tanımladığını ve Türkiye'de "sömürge madenciliği" anlayışının bu rapor üzerine inşa edildiğini öne sürdü.

Bununla birlikte, Görür'ün yazara yönelik tepkisini de aktaran Yılmaz, Görür'ün raporu hazırlama sürecine ilişkin detayları da paylaştı.

'ERZİNCAN İLİÇ’DE BEKLENİYOR'

Görür'e yönelttiği sorusuna yanıt alamadığını belirten Yılmaz, "Elçiye zeval olmaz; Hoca altından aktif fay hattının geçtiği 'haritalanan' Erzincan İliç’de bekleniyor" demişti.

'MADEN VE MADENCİ DÜŞMANLIĞI YAPIYORLAR'

Görür, kendisine yöneltilen eleştirilere karşılık olarak Yılmaz'ın bu yazısı üzerine sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Kendisine yöneltilen ifadelere karşı çıkan Görür, madenciliğin bir bilim dalı olduğunu ve sadece ideolojik nedenlerle madencilerin hain olarak gösterilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Maden ve madenci düşmanlığı yapıyorlar. Sırf ideolojik nedenlerle madencileri hain diye gösteriyorlar. Madencilik bir bilim dalıdır. Tarih boyunca çeşitli temel bilimler maden fakülteleri sayesinde gelişmiştir" dedi.

Naci Görür, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde Bergama altın madeninin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunun incelenmesi ve durumun raporla Başbakanlığa bildirilmesi için TÜBİTAK'ın görevlendirildiğini ve o zamanlar TÜBİTAK MAM'ın başkanı olduğunu ifade etti.

'BUNU DENETLEYECEK DEVLETTİR'

Görür, projenin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtip, bu yöndeki raporu Başbakanlığa ilettiklerini ifade etti. Ancak, Halk TV yazarı Serpil Yılmaz'ın konuyla ilgili yazısına yönelik tepkisinde, "Bugün bir takım kimseler (Hakaret etmek istemiyorum) son derece saygısız ve terbiyesizce hakkımda yazıyorlar" dedi.

Madenciliğin doğru şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Görür, insanlığın madencilik sayesinde zenginleştiğini ve yeraltı servetlerinin önemine dikkat çekti. Madenciliğin kurallara uygun olarak yapılması gerektiğini savunan Görür, "Son derece saygısız ve terbiyesizce hakkımda yazıyorlar. Bunu denetleyecek ve doğru iş yapılmasını isteyecek devlettir" ifadelerini kullandı.

TTB DE RAPORA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Naci Görür'ün imzasını taşıyan rapora yönelik eleştirilerini detaylı bir şekilde dile getirmişti. Raporda yapılan değerlendirme, raporun tek yanlı ve bilimsel tarafsızlık ilkelerine uygun olmadığı yönünde yoğun eleştiriler içeriyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN